Početna / Sport / Rukomet / Zvjezdan Tomić i Elma Osmanović o pripremama i ambicijama ŽRK „Jedinstva“ Tuzla u nastavku sezone i reprezentaciji BiH

Zvjezdan Tomić i Elma Osmanović o pripremama i ambicijama ŽRK „Jedinstva“ Tuzla u nastavku sezone i reprezentaciji BiH

Pripreme OŽRK „Jedinstvo“ Tuzla za drugi dio sezone počinju u  nedelju 24. januara prozivkom dok je prvi trening zakazan dan kasnije u SKPC „Mejdan“. Na prozivci će biti, ali će prvi dio priprema propustiti šef stručnog štaba Zvjezdan Tomić i mlada tuzlanska rukometašica Elma Osmanović koji će sa reprezentacijom BiH biti u Hadžićima na pripremama za kvalifikacijski turnir U-20 reprezentacija u Srbiji u martu ove godine za odlazak na Evropsko prvenstvo.Tomic i Elma (6)

Zadovoljan je učinkom u prvom dijelu sezone, iako je kako i sam kaže moglo biti i bolje šef stručnog štaba Zvjezdan Tomić. Ekipa je ostala na okupu i svi s nestrpljenjem očekuju drugi dio sezone, cilj je biti među prve tri ekipe u prvenstvu i izboriti plasman na Final for u KUP- u BiH. – „Iza nas je jedna uspješna polusezona, ostvarili smo sve zacrtane ciljeve mada je moglo biti i bolje obzirom na razvoj situacije, ali nije bilo sreće u nekim utakmicama, malo su nas i povrede „sasjekle“ ali je, sve u svemu dobro. Pojačanja za sada nećemo dovoditi, sve igračice iz prvog dijela sezone su ostale u klubu, ni jedna nije izrazila želju da napusti klub što govori da su zadovoljne, zadovoljni smo i mi u stručnom štabu, sa nekima više, sa nekima manje ali su sve opravdale naše očekivanja“ – kazao je Tomić.

– „Pripreme ćemo obaviti u Sportskom centru „Mejdan“, dva puta dnevno će se raditi. Nećemo raditi vani jer smo ranije imali negativno iskustvo da su se zbog vremenskih uslova mnoge igračice razbolile tako da sezonu nisu mogle dočekati potpuno spremne. Primarni cilj na početku sezone je bio da ne ispanemo iz lige i to je već sada ostvareno, ne potcjenjujući nikoga mislim da se objektivno možemo boriti za vrh, uz malo sreće možemo završiti na kraju među prve tri ekipe na tabeli, izboriti pravo nastupa u Evropi a da li ćemo i igrati, vidjet ćemo. Također smo u 1/4 finalu KUP-a, nadamo se prolasku dalje, čekamo žrijeb. Prošle godine smo bili na Final foru, ove se godine nadamo da odemo korak dalje. Ako prođemo dalje, nadamo se da hoćemo očekujemo i podršku Grada da mi budemo organizatori završnog turnira i da probamo osvojiti taj trafoj“ – kazao je Tomić.

Poziv da igra za U-20 reprezentaciju koji je dobila Elma Osmanović veliko je prizanje ističe Tomić, kako za nju samu tako i za klub posebno jer tu ima još nekoliko igračica koje koje bi mogle u skorije vrijeme obući dres sa državnim grbom.

– „Naši rezultati nisu prošli nezapaženo, Elma Osmanović je dobila poziv u U-20 reprezentaciju BiH što je za nas kao klub, naravno i za nju lično veliko priznanje. Na „radaru“ su bile još dvije, tri igračice. Elma je dobila poziv i za U-18 reprezentaciju ali nakon razgovora sa čelnicima kluba odlučili smo da ide u U-20 reprezentaciju jer znamo koliko može i očekujem da će izboriti mjesto u timu. Kvalifikacije će sigurno biti teške, igraju se od 10.-14. marta u Srbiji, uz domaćina Srbiju i nas tu su još ekipe Švedske i Portugala a prve dvije će izboriti pravo nastupa na evropskom prvenstvu. To su, nakon četri-pet godina prve kvalifikacije koje igra BiH ženska rukometna repreezentacija u ovom uzrastu i nadam se dobrom rezultatu a Elma je tu da osvjetla obraz kluba i Grada“ – kazao je Tomić koji će biti u stručnom štabu reprezentaciju.Tomic i Elma (2)


Kao najmlađa u reprezentaciju BiH (U-20) poziv da zaigra za državnu selekciju dobila je Elma Osmanović.

– „Nisam iznenađena, poziv za reprezentaciju sam očekivala obzirom da sam već jednom, prije tri ili četri godine bila na okupljanju reprezentacije BiH. Mogu obećati da ću se potruditi da prvo, osvjetlam obraz kluba ali i BiH na turniru u Srbiji. Kao što je san svakog sportiste da u svom klubu igra što bolje i da ostvari što bolje rezultate tako je i san da zaigra za državnu reprezentaciju. Očekujem puno borbe i druženja, ovo je za nas jedinstvena prilika i sigurno ćemo dati sve od sebe da postignemo što bolji rezultat. Dosta igračica već poznajem što će nam sigurno olakšati rad i doprinijet će boljoj atmosferi.“

Ponovno okupljanje jedne ženske rukometne reprezentacije mogao bi biti početak jednog novog razdoblja ženskog rukometa u BiH. Mogućnosti su velike a ako bude podrške kaže Tomić rezulati sigurno neće izostati.

– „Iskreno se nadam da će ovo okupljanje i turnir u Srbiji biti početak jednog novog razdoblja u reprezentativnom ženskom rukometu u BiH, da ćemo dostići nivo na kojem je sada muški rukomet a zašto da ne, i više od toga. Nadamo se da ćemo imati u tome podršku države, Rukometnog Saveza, da se fokusiramo na rad u sportu po principu Crne Gore koja daje podršku sportovima u kojima su potrebna najmanja ulaganja za ostvarivanje rezultata na evropskoj razini. Nadam se da su to prepoznali.“

M.Čajić

Check Also

odrzana_protivka_u_bratstvu_nekoliko_novih_imena_162039_242582_big

Bratstvo iz Gračanice počelo pripreme za narednu sezonu u Prvoj ligi FBiH

Prozivkom u srijedu 28. juna Bratstvo iz Gračanice startalo je sa pripremema za sljedeću sezonu ...