Početna / Zanimljivosti / Vrijedni savjeti: Stvari koje nikad ne biste trebali raditi dok letite

Vrijedni savjeti: Stvari koje nikad ne biste trebali raditi dok letite

Znate kako dobar savjet zlata vrijedi, a ako još dolazi od nekog iskusnog, onda ga svakako treba poslušati. Prenosimo iskustva Gilberta Otta, putnika koji godišnje zrakom preleti više od 200 hiljada milja! Šta biste po njemu trebali izbjegavati dok letite nebom, saznajte u nastavku.

Ne ostavljajte dragocjenosti u ormarićima iznad sjedala

Vjerovali ili ne, prema Gilbertovu iskustvu, na mnogim letovima se nađu ljudi koji čekaju prigodan trenutak kako bi vam “izvukli” nešto vrijedno što ste pohranili u ormariće iznad sjedala. Nažalost, putnici otkriju da su ostali bez nečeg obično tek po slijetanju.

Ne pijte vodu u avionu

“Na letovima nikad ne pijem vodu iz slavine, a ne biste trebali ni vi. Nemojte je koristiti ni za pranje zuba, već uvijek sa sobom kupite bocu vode na aerodromu, ili čak u avionu. Ta voda obiluje bakterijama, pa nemojte naručivati kafu, čaj niti išta slično.”

Ne čitajte časopise i magazine

Za ovo su također razlozi higijenske naravi. Naime, u avionima se detaljno ne čiste ni sjedala, pa možete tek zamisliti kroz koliko različitih ruku prođu časopisi koji u avionima stoje barem mjesec dana. Naravno, ovdje samo govorimo o dodatnom oprezu, nije da ćete od časopisa pokupiti neku gadnu bolest.

Ako već letite 5, 6 ili 10 sati, jasno je da neki požele odmoriti noge. Ipak, cipele ne skidajte dok se avion diže, tj. za vrijeme nakon polijetanja, a budite sigurni da ih na nogama imate i dok se avion sprema za slijetanje. Naime, u protivnom, cipele vam mogu završiti u drugim redovima…

Ne sjedite predugo

Nemojte ni slučajno cijeli let, ako je duži – provesti sjedeći. Ustanite i malo se prošećite, malo razgibavanja i šetnje utjecat će pozitivno i na vaše zdravlje.

Ne svađajte se s osobljem

Niko od osoblja nije vaš neprijatelj i nema ništa protiv vas. OK, nekad se možda dogodi da vas naljute i da nisu u pravu, ali oni su u avionu na neki način glavni, pa nemojte izgubiti strpljenje da po slijetanju ne bi još po vas dolazila i policija.

Ne zaboravite dovoljno piti tečnosti

Putovanje zrakom može biti prilično dehidrirajuće, zato je potrebno piti dovoljne količine vode. Ovdje se samo vraćamo onom savjetu da vodu kupujete na aerodromu, a ne bi bilo loše na letu izbaciti i konzumiranje alkohola.

Check Also

Pizzerija zabranila ulaz neodgojenoj djeci: ‘Stavit ćemo im traku preko usta’

Gabriele Berberinni, vlasnik pizzerije Bagà u mjestu Sondrio, ovih je dana u talijanskim medijima završio ...