Početna / Ostalo / VIŠE OD 70 VINARIJA BIT ĆE PRISUTNO NA PRVOM FESTIVALU „VINOSALIS 2018“ U TUZLI 19. I 20. JUNA

VIŠE OD 70 VINARIJA BIT ĆE PRISUTNO NA PRVOM FESTIVALU „VINOSALIS 2018“ U TUZLI 19. I 20. JUNA

Cilj nam je staviti Tuzlu na vinsku kartu Evropevinosalis 6      

U prekrasnom ambijentu novootvorenog restorana „MammaMia Origins“ u Tuzli i zvanično je predstavljen prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije „VinoSalis 2018“. Festival se održava 19. i 20. juna u Hotelu Tuzla, a izlagači će biti podjeljeni u dvije izložbene cjeline.Picture 7260

 

– „Više od 700 ugostiteljskih objekata, od kojih je 120 hotela gravitira na području sjeveroistočne Bosne i vremenom se osjetila potreba da se ugostiteljima omogući izravan kontakt sa ljudima koji su uključeni u industriju vina, kako u Bosni Hercegovini tako i u regionu“, rekao je u uvodnom govoru Haris Dedić, PR ovoga Festivala.

Organizator manifestacije je kompanija „Rare&Pure“ d.o.o, a predstavnik ove kompanije Fikret Nadarević kazao je da Festival, koji će biti održan u Hotelu Tuzla, ima izložbeni karakter.Picture 7261

-„Dolazi nam oko 70 vinarija iz regiona, i bit će podijeljeni u dvije sale. Ova prva godina će imati fokus na bh. vinima, tako da će u jednoj sali biti „Okusi Hercegovine“, u čemu je dosta pomogla Turistička zajednica HNŽ-a. Predstavit ćemo hercegovačka vina, sireve, ulja i kompletan gastro program“ – kazao je Nadarević.

– „Trgovački lanci postavljaju nemoguće uslove za izlaganje i teško se pojaviti na policama. Zbog toga je potrebno podizati vinsku kulturu i raditi na edukacijama jer je ova regija najveći potrošač vina. Cilj nam je staviti Tuzlu na vinsku kartu Evrope, a kroz sajam našim ugostiteljima prezentirati sve ono što je značajno za ovu oblast“, dodao je Nadarević.

Predstavnik Vinarije Tolj, Josip Joco Tolj, izrazio je zadovoljstvo što će njegova vinarija uzeti učešće na prvom Festivalu vina, prateće opreme i gastronomije „VinoSalis 2018“.Picture 7275

Po njegovim riječima, u Hercegovini je registrirano oko 40 vinarija, a ima ih mnogo više i neregistriranih, te mnogo vinogradara koji proizvode grožđe i proslijeđuju ga vinarijama. On se nada da će novi zakon o vinu omogućiti lakši rad u ovoj djelatnosti.

Tolj navodi da će na Festivalu učešće uzeti više od 20 izlagača iz Hercegovine kako bi se predstavile autohtone sorte, prije svega Žilavka i Blatina, koje su prepoznate na svjetskim izložbama vina mnogo ranije.

– „Želimo da vratimo sliku onoga što se konzumiralo od 14. vijeka, otkad potiču zapisi da su se pila ta vina na našim područjima“ – rekao je Tolj, također, kaže da u BiH egzistira 49 vinarija, od kojih je 38 na području Hercegovine.

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije „VinoSalis 2018“ je manifestacija međunarodnog karaktera, a pored izlagača iz BiH učešće će uzeti i izlagači iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije.Picture 7256

D.Rebić

Check Also

Na “12. Dane BHAAAS u BiH” dolazi preko hiljadu eminentnih naučnika i umjetnika

Na Konferenciji, koja će se održati od 25. do 28. juna u Mostaru, predavat će ...