Najnovije vijesti
Početna / Aktuelnosti / Uz 2. juni, DAN OPĆINE GRAČANICA – Simbol bosanske moći, nade i uspjeha

Uz 2. juni, DAN OPĆINE GRAČANICA – Simbol bosanske moći, nade i uspjeha

Simbol bosanske moći, nade i uspjehagracanica dan opcine (7)

Gračanica je simbol nade i uspjeha, općina koja svojim rezultatima daje osjećaj perspektive, osjećaj da u ovoj našoj zemlji, jedinoj Bosni i Hercegovini vrijedi ostati i graditi, svoju i budućnost svojoj djeci. Stabilnim i sigurnim koracima, iz godine u godinu Gračanica ide naprijed, rezultati u svim oblastima života su sve bolji a tako je bilo i u prethodnih godinu dana, od prošlog dana Općine koji se obilježava 02. juna.gracanica dan opcine (5)

 

 

 

 

 

 

 

Raste broj zaposlenih ali i plate

Između dva dana općine, u proteklih godinu dana u Gračanici je  realizovano mnoštvo projekata, od kojih je teško izdvojiti  jedan, koji bi bio važniji od drugog.

Kako nam je kazao u razgovoru povodom dana općine, načelnik Gračanice Nusret Helić – Daso nastavljena je realizacija planiranih prioriteta u oblasti privrede i zapošljavanja, infrastrukture, obrazovanja, socijalne politike, sigurnosti građana, zaštite okoliša,kulture i sporta.

gracanica dan opcine (4)– „Ponosni smo na uspješne privrednike koji i u ovim teškim vremenima vuku Gračanicu naprijed i postižu značajne privredne poduhvate. Nikli su ili niču  novi pogoni Index, RPC Superfos, Ingrat, Brezje, Edo slad, Bosna orto, Džambo, Poly, Produkcia, Alibegović plast, Etna, Plamingo, Trgovir, Belamionix, SLT Enterprise, HST CNC Technik i mnogi drugi.

Raste broj zaposlenih, u porastu su i plaće. Kroz posebne zajedničke projekte osnovnih škola, Općine i poslodavaca biznis ulazi među najmlađe što garantuje dalju perspektivu.

Organizacijom sajmova i bazara, udruženja žena općine žene potvrđuju sve aktivniju ulogu u biznisu i razvoju svoje sredine. Svima njima smo servis i aktivna potpora.“11„U Gračanici se ne čeka, u Gračanici se ide naprijed“

Ove godine je u Gračanici, kada govorimo o privredi uspješno realizovan i  9. Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „Grapos-expo 2018“. Sajam je bio i ostao jedan od najvažnijih segmenata promocije i podstreka za unapređenje privredne ponude općine Gračanica.

– „Njegovu opravdanost i neophodnost, kao i prethodnih godina, potvrdio je veliki broj izlagača i posjetitelja iz zemlje i inostranstva.  U Gračanici se ne čeka, u Gračanici se ide naprijed“ – kaže načelnik Helić.gracanica dan opcine (10)Izgradnja komunalne infrastrukture, ulaganja u sport, kulturu, obrazovanje…

U oblasti izgradnje infrastrukture postignuti su također značajni rezultati i realizovani mnogi projekti,  počevši od izgradnje i modernizacije puteva u  gradu i selima, novih bušotina i količina vode, vodovodne i kanalizacione mreže, regulisanja korita rijeke Spreče i Sokoluše i mnoštvo drugih. U centralnom dijelu grada i gradskih parkova postavljena je nova LED rasvjeta.

gracanica dan opcine (1)– „Samo u ove projekte uloženo je preko 6 miliona KM. Izgrađeno je i obnovljeno nekoliko osnovnih škola, sportskih terena, dječijih igrališta, postavljeno stotine novih stubova rasvjete.

I u oblasti kulture i sporta postignuti su zapaženi rezultati. Zahvaljujući dobroj organizaciji i finansijskoj podršci sportu postignuti su značajni rezultati. Mnoge medalje karatista,džudista i dr., ulazak Rukometnog kluba u Premijer ligu, visok plasman odbojkašica i nogometnog kluba „Bratstvo“ , dobri rezultati mladih kategorija u rukometu, nogometu i masovnom sportu potvrđuju dobru orijentaciju. Niz škola rukometa, nogometa, plivanja i drugih upotpunili su sliku sporta na općini. Nekoliko naših sportistkinja i sportista postali su i BH reprezentativci“.

Sadržajni kulturno-zabavni programi i manifestacije su takođe potvrdile našu opredjeljenost da u oblasti kulture podignemo standarde (vlastite pozorišne predstave, festivali, Ljetne večeri pod lipama Gračanice, domaće i međunarodne smotre folklora, večeri poezije, kino predstave, koncerti, kulturno-zabavni programi škola i obdaništa,upotpunili su sliku kulturnih dešavanja na općini).“gracanica dan opcine (2)Socijalno odgovorna općina koja brine o svojim građanima

Gračanica je socijalno odgovorna općina koja na razne načine pomaže svojim građanima, tako je općina izdvojila značajna sredstva kako bi pomogla u izgradnji i obnovi stradalih objekata u poplavama i klizištima i dr.

– „Izgradili smo stambenu zgradu sa ukupno 12 stambenih jedinica i zbrinuli oko 60 pripadnika romske populacije koji su prije toga živjeli u gotovo nemogućim uslovima te nastavili sa izgradnjom infrastrukture u postojećim romskim naseljima.

Naravno, sve ovo je samo dio onoga što smo do sada uspješno realizirali i što doprinosi očuvanju prepoznatljivosti Gračanice kao jedne od uspješnijih općina u Bosni i Hercegovini, otvarajući joj puteve za još veći napredak.

Naša opredjeljenja kada je u pitanju razvoj su više nego jasna, te svima dobro poznata, a osobito su vidljiva onima koji rjeđe dolaze u Gračanicu“.gracanica dan opcine (3)Pozitivna priča o Gračanici se nastavlja, u planu su novi projekti, nove aktivnosti s ciljem poboljšanja uvjeta života i standarda građana. Uspjesi neće izostati jer je Gračanica sredina u kojoj se razmišlja o budućnosti, koja se gradi a ne čeka, kako glasi jedan od slogana ove uspješne općine. Sve to su prepoznali i drugi, koji rado dolaze u Gračanicu da bi se „napunili“ pozitivnom energijom i optimizmom. Za sve pozitivne primjere, dobru praksu i ostvarene rezultate nisu izostale ni nagrade. Općina Gračanica je proglašena za „Top lokalnu zajednicu za investiranje“ od strane Evropskog pokreta  dok je Općinski načelnik, Nusret Helić dobio visoko priznanje  za životno djelo „Najbolji načelnik u istoriji FBiH“.

M.Čajićgracanica dan opcine (11)

„Povodom općinskog praznika 2. juna- Dana općine Gračanica,
svim građanima općine  upućujem iskrene čestitke.

  1. juni 1449. godine najstariji do sada poznati datum iz bogatog kulturno-historijskog naslijeđa Gračanice i njene okoline, simbolizira višestoljetnu opstojnost na ovim prostorima i zbog toga za sve stanovnike ove općine ima posebno značenje.

Od tog dana općina Gračanica se razvijala i postala ono što je danas.
Dat ćemo sve od sebe da zajedničkim snagama nas, naših privrednika i svih građana nastavimo putem prosperiteta u svijetliju budućnost, kako bi naše buduće generacije bile ponosne na svoju Gračanicu.“ – Načelnik općine Gračanica Nusret Helić.gracanica dan opcine (6)

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 2. JUNA, DANA OPĆINE GRAČANICA

1.juni (petak)

– Koncert i vatromet u centru grada (gost:Armin Muzaferija)

2.juni (subota)

            – 10:00 Polaganje cvijeća na spomen obilježja

            – 10:30 Prijem NJ.E. Guillaume Rousson,ambasadora Francuske
u Kabinetu Općinskog načelnika

            – 11:00 Svečana akademija povodom Dana općine

            – 12:30 Svečano otvorenje firme „SLT Enterprise“

3.juni (nedjelja)

            -Noć sevdaha (muzičko-zabavni program), velika sala BKC-agracanica dan opcine (9)

Check Also

Vlada TK prihvatila povećanje rashoda u milionskim iznosima: Pokrenut postupak izrade Odluke o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca 2019.

Na vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju o dodatnim sredstvima potrebnim za izradu ...