Početna / Kultura / Uspješno završena 2019 godina u Narodnom pozorištu Tuzla

Uspješno završena 2019 godina u Narodnom pozorištu Tuzla

Jedna od najstarijih i najuspješnijih pozorišnih teatara u Bosni i Hercegovini je prošle sezone poslovalo pozitivno. Iako ovoj pozorišnoj kući slabo pristižu finansije , nedostatak je osoblja, ali tuzlanski pozorištarci se ne predaju. Tako su zadržali saradnju sa drugim regionalnim pozorišnim kućama jer je u duši umjetnika da ih nikakvi ratovi nemogu razdvojiti.

Na press konferenciji koja je održana u Narodnom pozorištu Tuzla, direktor ovog uspješnog hrama umjetnosti je predstavio u kratkim crtama uspješno realizovan repertoar premijernih predstava koje su odigrane , pored redovnog repertoara.

Odigrane su šest premijernih predstava , ali i uspješno su realizovani Tuzlanski pozorišni dani i ponovo uspostavljeno izlaženje časopisa Pozorište.

Kako je istakao direktor Ćatibušić, uspješnu sezonu je otvorila predstava za djecu „Čarobno izletište“, koja je oduševila mališane , zatim je odigrana predstava „Mirišu li jorgovani u New Yorku“ „Šta je sobar vidio“, pa predstava „ U ime oca“ koja se bavi temom djece koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja, pa predstava „ Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ .

” Poslije ljetne pauze imali smo veliki projekat „Pijana noć 1918“ gdje smo poslije 20 godina izveli Krležu i godinu završavamo sa predstavom „Putovanje“ sa kojom tuzlanska glumica Remira Osmanović, obilježava 25 godina uspješnog rada u Narodnom pozorištu Tuzla”,kazao je Ćatibušić.

Publika je znala da nagradi glumce gromkim aplauzom , posebno predstavu „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“, rađenu po tekstu Derviša Sušića i „Pijanu noć 1918“.

Narodno pozorište Tuzla je u selekciji najboljih pozorišnih predstava u BiH učestvovalo sa dvije predstave u Jajcu i osvojilo nagrade , a rijetko je da jedno pozorište dođe sa dvije predstave.

Predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ u režiji Gorana Damjanca dobitnik je Grand prix statuete susreta sa šest osvojenih nagrada i apsolutni je pobjednik Susreta pozorišta u Brčkom, a predstava „Pijana noć 1918“ osvojila je nagradu za najbolju predstavu po ocjeni publike. Kostimografkinja Vesna Teodosić je uradila sjajne kostime , za najbolji kostim je dobila nagradu i ovom prilikom je istakla da su joj nagrade veoma važne jer su motivacija i poticaj za bolju realizaciju.

O ideji za obnavljanje časopisa „Pozorište“ govorio je dramaturg Kemal Bašić, koji je ovom prilikom istakao, da ideja za obnavljanje časopisa postoji već duže vrijeme. Časopis „Pozorište“ je obnovljen i ima dva formata, svoj online verziju , ali i printano izdanje koje bi izlazilo dva puta godišnje.

– Želimo uspostaviti kontakte sa saradnicima, kako iz BiH,tako i iz zemalja okruženja, uspostaviti krug pozorišnih ljudi koji imaju šta reči o teatru. Nastaviti ćemo pratiti bh teatarske festivale uz pomoć mladih dramaturga, pozorišnih kritičara za koji će ljudima koji se bave teatrom i koji žele pisati o njemu doprinjeti časopis „Pozorište“ , koji će biti otvoren za sardanju sa svima koji se bave teatrom-, pojasanio je dramaturg Kemal Bašić.

Za kraj uspješne godine Instrumentalni jazz kao poklon publici je poklonio noć muzike u kojoj su nastupili Miralem Mejremić – klavir, Haris Tahirović- harmonika, nina Majdančić – truba, Aldin Sumbišić- bas gitara i Esmir Skrebo – bubanj. Oni su zabavili publiku uz jazz, blues, latino, a gosti su im bili ansambl Iskre, Senadin Šahmanović i Denil jazz trio, koji su poklonili koncert publici za uspješnu pozorišnu proteklu sezonu.

Vođa ovog orkestra Miralem Mejremić je istakao da je njihov Jazz band B strana iz Gračanice, mladi band i prihvatli su da učestvuju u svečanom završetku uspješne pozorišne sezone Narodnog pozorišta Tuzla .

Duška REBIĆ

Check Also

Pozorište mladih Tuzle- Online emitovanje predstave “Iz moje duše”

Pozorište mladih Tuzle nastavlja sa akcijom emitovanja online snimaka pozorišnih predstava. Za petak 10.04. u ...