Najnovije vijesti
Početna / Aktuelnosti / Upitna egzistencija 80 radnika firme „Rentex“ Tuzla

Upitna egzistencija 80 radnika firme „Rentex“ Tuzla

Poplava se mogla spriječiti, tko je odgovoran?0108_rentex

Posljedice nevremena, koje je krajem jula zahvatilo naseljena mjesta u istočnom dijelu područja grada Tuzla, te nekoliko mjesnih zajednica u općini Kalesija, još uvijek se zbrajaju.

Na području Tuzle, najveću štetu sigurno je pretrpilo preduzeće „Rentex“ na kojem je pričinjena višemilionska šteta, obustavljen rad i u pitanje dovedena egzistencija 80 radnika koji proizvode zaštitnu opremu najvećim dijelom za izvoz.

Kako je istakao Mehmed Hamzić, suvlasnik u ovom preduzeću, veći dio mašina i materijala su uništeni, a radnici su pod bujicom vode nabujale Jale, rizikujući svoje živote spasili, što se spasiti može.

Mještani naselja Bare, gdje se nalazi ovaj proizvodni pogon, tvrde kako do poplava dovodi „usko grlo“ kod drvenog mosta preko rijeke Jale, koji povezuje naselje.

Most je oronuo, nije siguran za upotrebu, a mještani njegovu obnovu čekaju još od poplava 2014. godine, kada su se u ovom naselju mještani borili sa identičnim problemima.

Iz „Rentexa“ poručuju da su voljni učestovati u finansiranju rekonstrukcije mosta, ali da od 2011. godine u tom nastojanju nisu naišli na razumijevanje nadležnih gradskih službi.

Zanimljivo je da je  nekoliko kilometara uzvodno, nedavno postavljen jedan most koji povezuje saobraćajnicu sa nekoliko vikendica u Seljublju.

(Tuzlainfo.ba/A.V.)

Check Also

Vlada TK prihvatila povećanje rashoda u milionskim iznosima: Pokrenut postupak izrade Odluke o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca 2019.

Na vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju o dodatnim sredstvima potrebnim za izradu ...