Početna / Aktuelnosti / UKC Tuzla zbog epidemiološke situacije pristupila predostrožnosti u organizaciji rada

UKC Tuzla zbog epidemiološke situacije pristupila predostrožnosti u organizaciji rada

– Usljed epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom u UKC Tuzla pristupilo se povećanju mjera predostrožnosti i prilagođavanju organizacije i načina rada. Formiran je trijažni punkt na ulazu u krug UKC Tuzla, a trijaža se vrši na prijemnim punktovima u svim klinikama unutar ustanove. Naredbom Federalnog stožera za infekciju koju je dobio Kantonalni stožer Civilne zaštite , pored zdravstvenih institucija organizirani su i trijažni punktovi u cilju prevencije i nadzora koronavirusa. Po dolasku na trijažu pacijent sa pozitivnom epidemiološkom anamnezom se upućuje u Kliniku za zarazne bolesti u kojoj se nalazi izolatorij za dijagnostiku i obradu pomenutih slučajeva. Takvom pacijentu vrši se obrada i mikrobiloška , laboratorijska i radiološka dijagnostika. Pacijent se zadržava do konačnih rezultata testa na koronovirus i ukoliko se utvrdi pozitivan nalaz na koronavirus multidisciplinarni tim donosi odluku o daljnjem postupku. Ukoliko je došlo do akutnog respiratornog zatajenja i progresije bolesti na plućima, te da je potrebna mehanička ventilacija pacijent se prenosi u primarni respiratorni centar u Slavinovićim u kojem je formiran izolatorij,- ističe prof.dr. Sead Ahmetagić , načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla,član Kriznog stožera za borbu protiv koronovirusa Tuzlanskog kantona.

U funkciji su dati za sve ove slučajeve i brojevi tel. 035 303-541 i 062 939-926, a formiranjem trijažnog centra na ulazu u UKC Tuzla pristupilo se regulaciji saobračaja, pa vozila ulaze i izlaze na glavni ulaz u krug UKC Tuzla, dok su svi drugi ulazi zatvoreni.

Zbog pandemije COVID 19 i smanjenja rizika za bolesnike i osoblja, obustavljen je do daljnjeg rad transplantoloških (TX) ambulabti na Odjelu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla. Preporučuje se obavljanje telefonskih konsultacija za bolesnike u dane kada su bili naručeni za pregled ( bolesnici će biti pozivani telefonom) i napisati će im se recept za imunosupresivnu terapiju, sestra sa Odjela će podići lijekove u Odjelu za apoteku i dostaviti na info pult i uručiti pacijentu ili nekome ko dođe po lijekove .

U slučaju pogoršanja zdravstvenog sistema bolesnika potrebno je javiti se na kontrolu tel. 035 303-106 i 035 303-394 za dogovor o daljnjem liječenju. Tako je isto data i obavijest za bolesnike sa transplantiranom jetrom koji su pod kontrolom ljekara Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

Zbog pandemije COV i D 19 , a u cilju smanjenja rizika za bolesnike i osoblje , zaustavlja se do daljnjeg rad tranplantoloških (TX) ambulanti Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla. Preporučujemo vam da pacijenti kontaktiraju telefonskim putem prije 24 sata naručenih pregleda, na osnovu dosadašnjih stanja bolesniku će se napisati recepti . Medicinska sestra će podići lijekove u transplantološkoj ambulanti i predati ko dođe po lijekove. U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, potrebno je da se isti javi svom nadležnom ljekaru u matičnoj ustanovi , a nakon toga kontaktira bolničko Odjeljenje na brojeve 035 303- 358 ili 303-336. U slučaju potrebe za hospitalizacijom bolesnika, ona se vrši u nadležnoj sekundarnoj/ tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi za stacionarno liječenje , a komunikacija se ostvaruje sa nedležnim ljekarima te ustanove , ističe se u saopštenju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

Duška REBIĆ

Check Also

Memorijalni centar Srebrenica: Članovi komisije RS-a za Srebrenicu su dokazani desničari i negatori razmjera zločina u Aušvicu

Memorijalni centar Srebrenica upozorava člana Predsjedništva Bosne iHercegovine Milorada Dodika da ova institucija nije nikakvo ...