Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / U Tuzli otvoren pješački most koji povezuje tuzlanska naselja Stupine i Zlokovac

U Tuzli otvoren pješački most koji povezuje tuzlanska naselja Stupine i Zlokovac

Stanovnici tuzlanskih naselja Stupine i Zlokovac su danima očekivali puštanje u promet mosta koji povezje ova dva naselja. Početkom ove sedmice most je otvoren tako da više ne moraju često da čekaju da se zaustave vozila koja jure velikom brzinom ispod novog mosta, pa da „prelete“, što im je bila i opasnost po život.Most Zlokovac (29)

Sada je znatno olakšao prelaz stanovnika Ši sela i Zlokovca, do Stupina, pa dalje do centralnog dijela grada, gdje se nalaze administrativne službe, škole, obdaništa, fakulteti…

Most je sagrađen uglavnom sredstvima Američke agencije za razvoj (USAID), a njegova vrijednost je 280.000 KM. Svečano most su pustili u promet direktor Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, Peter Duffi i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Kako je kazao na otvaranju, gradonačelnik Imamović, investicija je koštala 280.000 KM. USAID je platio 236.000, a ostalo je platio Grad Tuzla.

Most Zlokovac (22)Ugovor za izgradnju je potpisan sa izvođačima na 90 dana, ali su radovi potrajali 20 mjeseci, što su uzrokovali tenderske procedure  i vremenski uslovi, jer sz zahtijevali toplo vrijeme, istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Direktor USAID-a je ocijenio pozitvnu saradnju sa Gradskom Upravom Tuzla, te je izjavio da je sretan što je podržan projekat i riješeno pitanje bezbijednosti, ali i neka ekonomska pitanja.Most Zlokovac (4)

Nakon šetnje mostom, koji treba da ima i ime, možda će ga dobiti kasnije, zbog lakše orijentacije, a možda će se zvati i Američki most, gradonačelnik Imamović je pojasanio da je planirano da most bude prilagođen osobama sa invaliditetom  i majkama sa kolicima, a sada kada je most u funkciji trebamo staviti znak zabrane motorista da prolaze mostom. – „Nismo očekivali da će  most koristiti motoristi i moramo dati primjedbe izvođaču prije zime, jer moralo je biti kvarcnog pijeska mnogo više u podlozi mosta“ – izjavio je gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović.Most Zlokovac (28) Most Zlokovac (25) Most Zlokovac (24) Most Zlokovac (23) Most Zlokovac (22) Most Zlokovac (21) Most Zlokovac (20) Most Zlokovac (19) Most Zlokovac (18) Most Zlokovac (17) Most Zlokovac (16) Most Zlokovac (15) Most Zlokovac (14) Most Zlokovac (11) Most Zlokovac (10) Most Zlokovac (9) Most Zlokovac (5) Most Zlokovac (4) Most Zlokovac (3) Most Zlokovac (2) Most Zlokovac (1)

Duška REBIĆ

Check Also

Svi putevi vode u Teatar kabare Tuzla na III Festival premijera od 11.10.do 9.11. 2018

Teatar kabare Tuzla čije je sajedište već godinama u Hotelu „Tuzla“ i ove godine organizuje ...