Početna / Kultura / U Tuzli održana Svečana akademija u povodu Dana kulture Republike Slovenije

U Tuzli održana Svečana akademija u povodu Dana kulture Republike Slovenije

U organizaciji Udruženja građana slovenačkog porijekla u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla , održana je Svečana akademija u povodu Dana kulture Republike Slovenije.

Ovaj dan se slavi kao Prešernov dan, koji se u Sloveniji obilježava 8.februara , na godišnjicu smrti najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna i na taj dan se dodjeljuju Prešernove nagrade za dostignuća na području umjetnosti.

Slovencima u Tuzli bila je prava radost i ove godine na njihov dan koji su uljepšali mnogi gosti , među kojima su , ambasadorica Republike Slovenije u BiH, NJ.E Zorica Bukinac, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, ministar kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona, Srđan Mićanović, koji su pozdravili prisutne kratkim govorom poslije intoniranja Himne Republike Slovenije.

Svečanost je otvorila predsjednica Udruženja građana slovenačkog porijekla Dragica Tešić , koja je istakla, da Slovenski dan, Prešernov dan , Slovenci u Tuzli obilježavaju jer se Franc Prešern izborio za pravo svih Slovenaca, da stanu ravnopravno na evropsku i svjetsku kulturnu scenu. U Republici Sloveniji se otvaraju vrata muzeja, pozorišta, galerija ,a Slovenci u Tuzli obilježavaju svoj dan tradicionalno i na taj način podsjecaju se na Prešerna uz različita kulturna dešavanja , koja se njeguju uz pjesmu, priču i druženje.

Program su uveličale Ženski Zbor Slovenčice iz Tuzle , te Pjevačka skupina iz Pivke i Postojne i gosti iz Slovenije, koji su izveli muzički program. Uz Slovenačku pjesmu koja se orila u velikoj dvorani Hotela Tuzla uživali su mnogobrojni gosti koji su pjevušili zajedno sa izvođačima. Poslije muzičkog programa nastavljeno je druženje na koktelu koji je pripremljen za sve prisutne.

Duška REBIĆ

Check Also

Urnebesna komedija “Gospođa ministarka” 11. juna na Velikoj sceni BKC-a Živinice

Nakon što je komedija Branislava Nušića, a u režiji Murata Hasanagića, u martu osvojila velika ...