Početna / Kultura / U Pozorištu mladih Tuzla otvorena izložba „Ja postojim“ autora Rame Tučića

U Pozorištu mladih Tuzla otvorena izložba „Ja postojim“ autora Rame Tučića

U organizaciji Pozorišta mladih Tuzla i” Udruženja “Zaboravljena djeca rata“ u dvorani „Kaleidoskopa“ u Tuzli otvorena je druga sam ostalna izložba mladog umjetnika i novinara Rame Tučića.

Naslov izložbe „Ja postojim“ privukao je mnogobrojnu publiku , a otvaranju izložbe je prethodio interaktivni perfomans „Rođenje“ u izvedbi Samire Mujabašić, članice Pozorišta mladih Tuzle. Na otvaranju izložbe prisutnima se obratio autor izložbe Ramo Tučić, članica Udruženja “Zaboravljena djeca rata“ Jelena Čajić, ispred Centra za kulturu Tuzla, Dajana Bakić i ispred Udruženja Mladi Tuzle, Adnan Mujkić.

Autor izložbe Ramo Tučić se predstavio sa 20-tak svojih radova koji su posvećeni djeci žrtvama ratnog silovanja.

– Ono što želim prikazati na svojim slikama jeste borba za identitet, a ne sažaljenje prema djeci rođenoj zbog rata jer njima ne treba sažaljenje- istakao je Tučić , te dodao:

– Umjetnost ima najveću moć kako bi ova djeca postala vidljiva, a priča o zaboravljenoj djeci je ispričana putem filma, izložbi fotografija i predstava, a sada je došao red da se ispriča putem slikarstva. Inspiraciju za svoje radove sam pronalazio u svakodnevnoj stigmi prema djeci rođenoj zbog rata , te krađe njihovog identiteta i njihovoj neumornoj borbi za vraćanjem što mi moramo da imamo, a to je identitet i postojanje, istakao je Ramo Tučić.

-Na ideju o izložbi sam došao u razgovoru sa predsjednicom Udruženja“Zaboravljena djeca rata „ Ajnom Jusić i želio sam da im pomognem . Primjetio sam da se Ajna u svijetu bori za prava zaboravljene djece rata, kao bi postali jednaki u društvu sa ciljem da postanu korisnici ljudskih prava. U svojim slikama sam želio da pomognem svoj djeci koja su zaboravljena zbog rata, a naročito u BiH. Mladi ljudi rođeni zbog rata više ne trebaju da kriju da imaju osnovno ljudsko pravo, a to je identitet i postojanje-, naglasio je autor izložbe mladi umjetnik i novinar Ramo Tučić, koji je rođen 1992 godine, rastao bez oca i živjeo u izbjeglištvu u Njemačkoj.

Sponzori projekta su Pozorište mladih Tuzla, Udruženje „ Mladi Tuzle“, Centar za kulturu Tuzla, „Edin Turčinović“ , SNL magazin, Bart d.o.o. i Erazimo Centar.

Izložba će biti otvorena do 17 februara 2020 , a obići će još nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Duška REBIĆ

Check Also

Pozorište mladih Tuzle- Online emitovanje predstave “Iz moje duše”

Pozorište mladih Tuzle nastavlja sa akcijom emitovanja online snimaka pozorišnih predstava. Za petak 10.04. u ...