U Gračanici otvoren Međunarodni sajam poduzetništva i obrta ”GRAPOS – EXPO”

U Gračanici otvoren jubilarni, 10. po redu Međunarodni sajam poduzetništva i obrta ”GRAPOS – EXPO”. Ova, sada već tradicionalna manifestacija, ove godine se održava na 11.000 kvadratnih metara zatvorenog i 6.000 kvadrata otvorenog prostora u Poslovnoj zoni „Fering“ u Gračanici, a činjenica da je okupio više od 330 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švedske i drugih zemalja, govori da je „Grapos Expo“ najveći sajam ove vrste u regionu.
Na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, učesnicima Sajma i prisutnim gostima su se obratili direktor Sajma Nedžad Nuhanović, načelnik općine Gračanica Nusret Helić, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.
U svom obraćanju prisutnima Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica u ime organizatora i domaćina rekao je kako je samo udruživanjem snaga, volje i pameti moguće stvarati povoljniju klimu za razvoj društva, te da tako i ovaj Sajam omogućuje stvaranje novih poslovnih prilika.
Prema mišljenjima izlagača i posjetilaca, ovogodišnji sajam Grapos expo po svom sadržaju i obimu, tematskim cjelinama i učesnicima može biti uzor ne samo sajmovima u BiH, nego i šire. Sajam je obogaćen raznim okruglim stolovima na različite ekonomske i privredne teme, panel diskusijama i predavanjima na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci iz oblasti privrede i politike. U okvirima Sajma Vlada Tuzlanskog kantona će, putem Ministarstva privrede, a u saradnji sa Privrednom komorom TK održati i prezentaciju o privrednim potencijalima Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom privrednici će dobiti informacije o podrškama koje pružaju Vlada i Ministarstvo privrede TK kao i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, te saznati pojedinosti koje se tiču javno-privatnog partnerstva. Posebno će biti značajna konferencija mladih poduzetnika „Nexus“ na kojoj će dobre prakse u poduzetništvu predstaviti mladi iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i dr.
„Svi sadržaju imaju za cilj razvoj i stvaranje novih ideja, a time i novi radnih mjesta što je glavni moto Sajma. Novost ove godine je auto šou i kvalitetne vansajamske aktivnosti, te veliki broj proizvodnih firmi i popusti, nagrade i prezentacije,“, rekao je direktor sajma Nedžad Nuhanović.
Sajam u Gračanici je bio otvoren do 19. aprila.

EXPO

Check Also

Najzad uređenje sportske dvorane

U naselju Bazen, grad Gračanica, je gotovo prije dvije decenija počela gradnja moderne sportske dvorane ...