Početna / Tuzla - Gradska Rubrika / U Galeriji GM u Tuzli otvorena retrospektivna izložba fotorepertera Miroslava Hlubne

U Galeriji GM u Tuzli otvorena retrospektivna izložba fotorepertera Miroslava Hlubne

U organizaciji Galerije „GM“ u Tuzli i Centra za kreativnu fotografiju Tuzla u velikom galeriijskom prostoru postavljena je izložba fotografija pod nazivom „Miroslav Hlubna-retrospektivna izložba fotografije“.

Miroslav Hlubna je jedan od napoznatiji fotografa Tuzle čije će ime ostati zauvijek poznato na ovim prostorima. Ovaj vrsni fotograf je prepoznatljiv na ovim prostorima po njegovom zaposlenju u tuzlanskom Frontu slobode, iz kojeg je dolazio i četiri decenije snimao fotografije jestajanja i nastajanja nove Tuzle.

Dokumentovao je rast i razvoj grada i njegovih građana , bio je hroničar sa ljudskim likom, omiljen među kolegama i predan svom poslu , a tuzlanskim ulicama je uvijek prolazio sa fotoaparatom u ruci. Jedan je od rijetkih fotorepertera kojem je dopušteno da snima Josipa Broza Tita prilikom njegove posjete Tuzli 1966.godine.

U njegovoj bogatoj karijeri ostaće upisane brojne izložbe njegovih fotografija , kao i knjiga „Album zaboravljenih prizora“, čiji je koautor urednik Fronta slobode Vitomir Pavlović. Njegove dokumentovane i umjetničke fotografije su objavljivane u najeminentnijim jugoslovenskim novinama, revijama i knjigama .

Priredio je izložbu 1966.godine u Izložbenom paviljonu sa karikaturama Hasanom Fazlićem.

U povodu obilježavanja 25 godina od osnivanja i rada Saveza novinara Jugoslavije- Udruženje novinara BiH mu je dodiljilo mu je Srebrenu plaketu za rad u novinarstvu i poseban doprinos razvoju novinarstva i novinarske organizacije (1980). A zatim skupština opštine Tuzla na svečanoj sjednici održanoj 2.10.1981.godine povodom godišnjice Grada Tuzle kao znak priznanja za doprinos u socijalističkom razvioju komune. Općinsko vijeće Tuzla na osnovu Odluke o Tuzlanskoj plaketi dodijeljilo mu je priznanje Tuzlanska plaketa.

O poznatom fotografu i izložbi govorli su akademik Enver Mandžić, Faruk Ibrahimović i Selim Bešlagić, koji je i otvorio izložbu fotografija za koju su bili zainteresovani prisutni , a njegove fotografije su govorile više od riječi i mnoge su odvele u sjećanje u mnoga nekadašnja vremena koja su prikazana na njegovim fotografijama.

Kao i uvijek o umjetnicima ostane zabilježeno iz njegovog djetinjstva, pa treba i ovom prilikom zabilježiti, da je Miroslabv Hlubna bio dugogodišnji fotograf i urednik fotografije tuzlanskog lista Fronta slobode i da je rođen u Kotorskom 1930 godine , a djetinjstvo je proveo u Doboju, Mostaru, Podlugovima i Sarajevu.

Uz izložbu Miroslava Hlubne priređen je i katalog koji obiluje sa njegovim fotografijema iz raznih vremena koje su ostale zabilježene kao dokumenat za sva vremena, kao i podsjećanje na vrsnog foto reportera koji je volio fotoaparat kao još mali dječak i čak je sa njim i spavao. Svakako se nadao da će dobiti i za poklon neki poseban od svog grada sa novom tehnikom.

Duška REBIĆ

Check Also

JAVNA ZDRAVSTVENA USTANOVA GRADSKE APOTEKE Tuzla

VAŽNO OBAVJEŠTENJE! Poštovani sugrađani, Strpimo se još malo, poštujmo preventivne mjere sadržane u naredbama kriznih ...