Početna / Tuzla - Gradska Hronika / „ Tuzla je uz antifašističko Sarajevo“

„ Tuzla je uz antifašističko Sarajevo“

Image preview

U organizaciji Fondacije ” Istina Pravda Pomirenje” na Trgu slobode u Tuzli održan je protestni perfomans u povodu održavanja Mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić za žrtve u Blajburgu .

Uz partizanske pjesme koje su odjeklivale sa Trga slobode poručeno je „Tuzlaci su uz antifašističko Sarajevo“ , a mnogi učesnici u perfomansu su držali fotografiju sa imenom žrtve koja svjedoči o stradanju Sarajlija za vrijeme vladavine ustaškog režima NDH, kada su ustaše objesile 55 osoba na Marijin Dvoru pred oslobođenje grada.

Iz Svjetskog jevrejskog kongresa pozvali su vlasti u Hrvatskoj da prestanu učestvovati u veličanju zloglasnog ustaškog režima. Misu su osudili sva tri član Predsjedništva BiH, dok je Srpska pravoslavna crkva najavila prekid odnosa sa katoličkom crkvom i kardinalom Puljićem lično.

Predsjednik Fondacije “Istina. Pravda i Pomirenja”, Sinan Alić, smatra da je pogubno da se rehabilituju ustaše na ovaj način, baš u Sarajevu i da se pokušava rehabilitovati fašizam , što je pogubno za nove generacije.

-Tradicionalno okupljane u Blajburgu je otkazano zbog pandemije virusa, a u Sarajevu se održava. Ovo je iživljavanje nad svim žrtvama fašizma- istakao je Alić.

Protestnom perfomansu su između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predjednica Gradskog vijeća Nataša Perić,koji su takođe osudili sve pokušaje rehabilitacije fašizma,pa i ovaj poslednji u Sarajevu.

Duška REBIĆ

Check Also

U Tuzli je obilježen 31 maj, Dan bijelih traka

U organizaciji Omladinskog pokreta „Revolt“ Tuzla i Građanske inicijative „Jer me se tiče“ Tuzla, na ...