Početna / Aktuelnosti / Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH za 6. novembar najavio generalni štrajk

Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH za 6. novembar najavio generalni štrajk

Na sastanku Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH najavljen je štrajk 6. novembra. Razlog štrajka je nepotpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, čije pregovaranje traje od februara 2017. godine.thumbnail_SSDMiS FBiH 2 (1)

Procedura za organizovanje generalnog štrajka krenula je od ponedjeljka 23 oktobra, kada su spremni svi dokumenti i poslani Federalnom ministarstvu zdravstva, kao najava štrajka u pisanoj formi. Potrebno je 10 radnih dana da se provedu sastanci mirovnog vijeća i sve ostalo što je predviđeno zakonom, ističu iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, te dodaju:

thumbnail_SAOPŠTENJE ZA JAVNOST– „Nadamo se da ćemo u periodu pregovora iznaći rješenje i nama omogućiti da nastavimo sa radom i uslugom našim pacijentima. Sindikat doktora medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu okuplja više od 900 članova, što čini skoro 80% zaposlenih doktora medicine i stomatologije u TK. Nastao je sa ciljem da se da se doktori samostalno zastupaju i pregovaraju o svom radu i položaju u društvu i Kolektivnim ugovorom zaštite svoja prava. Na potpisivanje kolektivnog ugovora čekali smo godinu dana, te upozoravali na mogući štrajk i čekali da se nešto riješi. Zbog toga što nije došlo primorani smo na ovu radikalnu akciju. „Štrajk nije naša želja“ i molimo naše pacijente za razumijevanje i podršku, a kolege za strpljenje i istrajnost u ostvarenju zajedničkih ciljeva“, ističu iz Strukovnog Sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Duška REBIĆ

Check Also

0108_rentex

Upitna egzistencija 80 radnika firme „Rentex“ Tuzla

Poplava se mogla spriječiti, tko je odgovoran? Posljedice nevremena, koje je krajem jula zahvatilo naseljena ...