Najnovije vijesti
Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Sa najposjećenije promocije knjige „Dobre godine“ Omera Ć. Ibrahimagića

Sa najposjećenije promocije knjige „Dobre godine“ Omera Ć. Ibrahimagića

Autor koji vjeruje u ljudePicture 10282

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla održana je promocija knjige „Dobre godine“ Omera Ć. Ibrahimagića. Promociji je prisustvovao veliki broj građana svih generacija, čak i mališana koje su roditelji doveli da se i na ovaj način obrazuju u pravom smjeru.

Promotori knjige bili su književnici Meša Đedović i Almir Alić.

Autor knjige je ovom prilikom istakao da se knjiga sastoji od priča iz života grada Tuzle, događaja iz perioda njegovog odrastanja u tuzlanskim naseljima gdje je provodio dane uz vršnjake iz naselja Slatina, 6. Bosanska i Kicelj. Knjigu je promovisao na svoj 50-ti rođendan.

Autor knjige „Dobre godine“ Omer Ć.Ibrahimagić, inače je posjetilac svih kulturnih dešavanja u gradu Tuzli i promocija knjiga te izložbi likovnih umjetnostri, a pored toga je ugledni liječnik, dr. medicinskih nauka na Klinici za neurologiju UKC Tuzla.

Picture 10287Poznavajući ga, prije svega kao čovjeka veliki broj Tuzlaka je prisustvovao promociji, mnogi su i stajali jer u dvorani nije bilo  slobodnog mjesta. Pored autora knjige, o knjizi su govorili i promotori knjige, književnici, pa je ovo bila posebna crtica uz promociju jer su na svoj književni način uobličili i redke iz knjige i uljepšali ovaj događaj koji je „osvježio“publiku.

Picture 10300Kako je kazao promotor knjige Almir Alić, knjiga se čita u jednom dahu, priče su pisane namjenski, neke su raspjevane, knjiga je obogaćena biografski  i iz nje se mnogo toga saznaje o autoru. – „Koristeći živu riječ, bogatstvo tuđica tako da mlađi ili neki koji nisu sa našeg podneblja, neće sve ni razumjeti. Knjiga obiluje finim autentičnim likovima, autor vjeruje u ljude“, istakao je Alić.

Promotor knjige, književnik Mehmed Meša Đedović je pojasnio da su Omerove priče jezik, kovanje, ambijent, odnos među ljudima, koje nam Omer znalački otvara, pokadkad se oslonivši na neku narodnu umotvorinu. – „Uzimajući naizgled obične detalje iz različitih vremena, Ibrahimagić unutar njih gradi sličice koje čine kompletnu fotografiju imenom „Dobre godine“. Priče su višeslojne, imaju dubinu, lijepe sa baroknim opisima, kratke sa preciznim rezovima tamo gdje je autor procijenio da su potrebni.Picture 10283

U odnosu na roman knjige priča su na gubitku što je golema šteta, kako za ovu knjigu, tako i za neke druge, čija je jedna priča vrednija i interesantnija, od trista strana nekog romana. Omer Ć. Ibrahimagić je napisao knjigu koja toliko liči na autora, da ih je teško razlikovati, čak se na isti  način češljaju. Dobra knjiga u ružnom vremenu, no bitno je da je knjiga dobra“, istakao je Đedović.

Pjesme, priče i putopisi Omera Ć.Ibrahimagića su objavljeni u preko 60 časopisa. Napisao je šest knjiga. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i „Mak Dizdar“ za najbolju zbirku pjesama.Picture 10284 Picture 10285 Picture 10286 Picture 10287 Picture 10288 Picture 10291 Picture 10293 Picture 10294 Picture 10296

Duška REBIĆ

Check Also

DSCN2771

Obilježen Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobar 1943. / Foto / “Povelja Grada Tuzla” Nedžadu Salkoviću

Tradicionalno obilježavanje 2. oktobra Dana oslobođenja grada Tuzle počelo je znatno prije, mnogim manifestacijama, kulturnim ...