Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Promovisana knjiga „Tradicionalna bosanska jela sa područja Živinica“

Promovisana knjiga „Tradicionalna bosanska jela sa područja Živinica“

U velikoj sali BKC Živinice održana je promocija knjige „Tradicionalna bosanska jela sa područja Živinica“. Knjigu potpisuju članovi KUD „Modrački mornari“ iz Šerića, urednik je Mehmed Pargan, dok redakcijski odbor sačinjavaju predsjednica Sekcije Žene za tradiciju Sanela Čičkušić, predsjednik „Modračkih mornara“ Samir Čičkušić, te Elma Halilčević, Edin Čičkušić i fotografije Emina Imširović.Kult Art Vlada TK

O knjizi je velikom broju prisutnih govorio urednik Mehmed Pargan koji je između ostalog rekao:

3aa-1– „Ova publikacija oslikava običaje u prehrani i kulinarske tradicije šireg područja Živinica, donoseći recepture koje su sa koljena na koljeno prenošene decenijama i stoljećima, dobijajući kroz vrijeme kvalitetnu, a vrlo često nužnu transformaciju. Sve recepture jela prikupljene su na području Šerića, jer je projekat istraživanja pretpostavljao da se prikazivanjem potpuno zaokruženih osobenosti mikrosredine, može adekvatno predstaviti cijelo područje općine Živinice, pa čak i šire, čitavog područja Tuzlanskog kantona.Knjiga ima veliki značaj za bilo koja etnografska istraživanja područja sjeveroistočne Bosne u budućnosti, a zasluge za to pripadaju članovima KUD „Modrački mornari“ na čelu sa Sanelom Čičkušić”.

jela (4)Tokom večeri na sceni je izveden prigodan program, uz nastupe Vokalno instrumentalnog sastava „Dunje“, koji djeluje pri KUD „Baščaršija“ iz Sarajeva. One su takođe uspješno izvele pjesmu uz zvuke  tepsije koju su vješto okretale i tako proizvodile zvuk (tepsijanje). Svakako, nije moguće bilo zamisliti promociju bez  nastupa folklorne družine „Modračkih mornara“ sa spletom igara iz Podrinja.

Veliki teret, ali sa dosta ljubavi i predanosti, pripisujemo Saneli Čičkušić, bez koje ova knjiga ne bi ugledala svjetlost dana.

jela (5)– „Ja sam ovaj projekt o izdavanju knjige o jelima našeg kraja predstavila na prvom sastanku Savjeta žena čije je iniciranje pokrenuo općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković. Moja ideja je prihvaćena, te smo tako dobili podršku od strane naše općine, pa se zahvaljujemo svima koji su pomogli izdavanje ove knjige. Cilj nam je bio da se zabilježe recepti i izda kuharica, a kroz ovaj projekt istraživanja mladi su sticali iskustvo radeći u timovima, što je rezultiralo prikupljanjem mnoštva recepata. Ova kuharica će predstavljati Šeriće, Živinice i BiH svugdje gdje budu nastupali „Modrački mornari“, ali i naši gosti koji nam dolaze na večeri folklora sigurno će biti zadovoljni našom tradicijom u kulinarstvu”, rekla je na kraju promocije knjige „Tradicionalnih bosanskih jela sa područja Živinica“, Sanela Čičkušić.jela (3)

I tako, nakon sadržajnog programa promocije knjige, obogaćenom folklornom tradicijom, svi prisutni su bili zadovoljni nakon što su isprobali mnoštvo pripremljenih slanih i slatkih jela s područja Šerića.

/Š.G./

Check Also

Celic grad

Apel dobrim ljudima za pomoć porodici Ibrišimović iz Čelića – Posao bi riješio sve naše probleme

Posao bi riješio sve naše probleme Porodica Ibrišimović iz Čelića obraća se, posredstvom „BH Glasa-a“ ...