Početna / Aktuelnosti / Promovisana knjiga „Istinom do pobjede“ autora Ilije Jurišića

Promovisana knjiga „Istinom do pobjede“ autora Ilije Jurišića

Nisam obolio od virusa mržnje i osvete171124143.3_xxl

U organizaciji Fondacije „Istina, pravda i pomirenje“ u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla upriličena je promocija knjige „Istinom do pobjede“ Ilije Jurišića. O knjizi su govorili promotori: profesori Edhem Muftić, Mirko Pejanović i Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istine, pravde i pomirenja“.

Knjiga „Istinom do pobjede“ je tužna priča autora Ilije Jurišića koji je 11. maja 2007. godine uhapšen na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, sa optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika Teritorijalne odbrane BiH i Jugoslovenske armije 15. maja 1992.godine na Brčanskoj Malti. Sudski proces je trajao  deset godina, do konačne presude, kada je Jurišić oslobođen.

Nezaboravno i tužno vrijeme u istoriji mog života

171124143.1_xxl– „Knjiga predstavlja nezaboravno i tužno vrijeme u istoriji mog života, ali nisam obolio od virusa mržnje i osvete, jer u suprotnom bih sigurno bio trajna žrtva progonitelja. Prošle godine sam oslobođen od svake odgovornosti, a nakon ovog saznanja počeo sam prikupljati građu za svoju knjigu. Pisao sam je od decembra prošle godine i završio je ove, 2017 –te, a u knjizi su predstavljeni faksimili iz dnevnih novina i izjave ljidi koji me poznaju“, kazao je Ilija Jurišić.

Jedan od promotora knjige, član ratnog Predstavništva RBiH i akademik Mirko Pejanović ističe,da je moguće doći do pobjede, ako postoji moralna snaga koju je imao autor ovog djela. Knjiga svjedoči o međunarodnom odnosu Srbije i BiH, a najviše govori o odnosu Tuzle i njenih građana prema Iliji Jurišiću.

Mali ali neupitno važan udžbenik istorije

Rukopis knjige „Istinom do pobjede“ napisan je na 300 stranica, a u sadržaju ima 27 zasebnih segmenata. Autor hronološki opisuje radnje i događaje od hapšenja na beogradskom aerodromu „Nikola tesla“ 11. maja 2007. godine do izricanja oslobađajuće presude na Apelacionom sudu 25.12. 2015.godine.

– „Sudski proces vođen pred Prvostepenim sudom u Beogradu protiv Ilije Jurišića bio je politički montiran od Tužilaštva Republike Srbije, ali se Jurišić branio istinom, svojim čistim moralnim uvjerenjem da nije kriv. Hrabro je izdržao zatvorske dane u borbi za pravdu i istinu. Borio se i sačuvao svoju slobodu. Nakon izlaska iz zatvora građani Tuzle su ga dočekali sa ovacijama i pjesmom „Bosno moja“. Knjiga je po svom sadržaju  veoma važna građa za buduće naučno istaživanje istine o odbrani multietničkog i slobodarskog grada Tuzle, a time i odbrane Republike BiH“, pojasnio je  prof. Mirko Pejanović, dopisni član ANU BiH.171124143.2_xxl

Tuzla je pokazala svoje dostojanstvo

Profesor Edhem Muftić o knjizi je istakao: –  „U knjizi „Istinom do pobjede“ govori se o hajci na branitelje Tuzle i BiH, beogradskom Sudu koji demonstrira silu, kao i svim drugim pitanjima i problemima na koje je autor nailazio. U svom rukopisu Ilija problematizira brojna pitanja i probleme na koje je tokom suđenja  nailazio, te ističe, indolentan odnos države BiH, koja nedovoljno štiti svoje građane. Nasuprot državnoj vlasti, građani Tuzle su pokazali svoje dostojanstvo, posebno mladi Tuzlaci, Jedinstvena organizacija boraca, Ratni vojni invalidi, SABNOR TK i drugi“.

Alić, „Istina je pobijedila ali je plaćena visoka cijena“

– „Ilija Jurišić je bio tri i po godine u zatvoru, a čitav sudski proces trajao je nepunu deceniju. Na svojoj koži osjetio je šta znači profesionalnost i nezavisnost pravosuđa u srpskoj varijanti. To je uglavnom pokriće za instrumentalizaciju jednog dijela pravosudnog sistema, onog prvostepenog. Bolila je Iliju Jurišića spoznaja da nevin leži u beogradskom Centralnom zatvoru, a teško mi je padala istina da država ne mrda da mu pomogne. I dok država nije učinila ništa, Tuzla je učinila sve da odbrani Jurišića i građani i gradska vlast. Podrška moralna, ali i materijalna stizala je i iz drugih krajeva, od institiucija i pojedinaca. Nisu bile daleka  Australija, a niti Kanada da do njih stigne priča o stradanju nevinog čovjeka. Na kraju istina je pobjedila, ali po koju cijenu, Ilja Jurišić je izašao iz zatvora znatno narušenog zdravlja, skinuo je sa leđa sav teret ratnog zločinca“, kazao je o knjizi Sinan Alić, koji je cijelo vrijeme bio uz Iliju Jurišića, na svim suđenjima, sa njegovim advokatima i čekao pravdu i njegovu slobodu.

Duška REBIĆ

Check Also

0108_rentex

Upitna egzistencija 80 radnika firme „Rentex“ Tuzla

Poplava se mogla spriječiti, tko je odgovoran? Posljedice nevremena, koje je krajem jula zahvatilo naseljena ...