Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Projekat „Panonika – Zdravo srce Tuzle“ počinje 13. oktobra tačno u podne

Projekat „Panonika – Zdravo srce Tuzle“ počinje 13. oktobra tačno u podne

Ljepotu tuzlanskog turističkog brenda, Panonskih jezera nije zaustavila ni jesen, jer su se dosjetili zaposlenici Panonskih jezera, na čelu sa direktorom Maidom Porobićem da „ožive“ jezera uz Klizalište koje će biti ove godine na Panonskim jezerima, što će dati jednu notu više građanima Tuzle i turistima koji posjećuju grad.

U organizaciji JKP „Pannonica“ Tuzla u saradnji sa Nutricionističkim centrom „SALUS“ iz Tuzle i web portala „Hrani se zdravo“, pokrenut je projekat pod nazivom „Panonika -Zdravo srce Tuzle“, koji je jedinstven projekat u BiH.DSCN2902

U povodu predstavljanja ovog projekta, održana je press konferencija, na kojoj su  o projektu govorili direktor Panonike Maid Porobić, dr. Almir Azabagić, specijalista nutricionizma, te voditelj projekta Muhamed Smajlefendić. 

Po riječima direktora Porobića, ovaj projekat predstavlja rekreativno-sportski, za korisnike besplatan projekat gdje će građanima biti na raspolaganju pješačke staze oko Panonskih jezera koje se prikazuju putem postavljenih mapa. Šetanjem tim stazama u određenom vremenu i tempu direktno činite pozitivni uticaj na vaše zdravlje.

Kako je istakao dr. Almir Azabagić, specijalista nutricionizma, koji je uključen u ovaj projekat, „cilj projekta je da stanovnicima i gostima našeg grada omogućimo besplatno i uz pomoć stručnjaka upražnjavanje zdrave navike i tako smanje nivo stresa i sprječi najčešće nezarazne bolesti, poput visokog  krvnog pritiska, šećerne bolesti i gojaznosti. Pomoću ovog projekta možete pratiti potrošnju kalorija i na taj način možete uključiti praćenje vašeg zdravstvenog statusa i time poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja.DSCN2908

Praćenje unosa i potrošnje kalorija jako je bitno za cjelokupno zdravlje jer prekomjerna gojaznost izaziva probleme sa lokomotornim aparatom, kardiovaskularnim sistemom i drugo. Ukoliko unosite više kalorija od stvarnih potreba vašeg organizma onda se kalorije deponuju u tijelu u vidu masnih naslaga i može doći do problema u našem organizmu“, pojasnio je dr. Azabagić.

Voditelj projekta Muhamed Smajlefendić  je naglasio da  se ovim projektom želi pomoći korisnicima Panonskih jezera u zimskim danima i omogućiti  im da urade nešto korisno za svoje zdravlje.DSCN2911

– „Kompleks Panonskih jezera nalazi se uz park prirode Slane Banje koji obiluju šumom i zelenilom, te zajedno predstavljaju „pluća“ grada Tuzle. Prednost Panonskih jezera i Slane Banje je da ne morate ići van grada, niti bi trebali šetati i trčati gradskim ulicama, jer pravi rekreativni centar imate u samom centru grada odvojen od saobračajnice i automobila, siguran i čuvan prostor na kome možete boraviti 12 sati dnevno“, istakao je Smajlefendić, te naglasio da na jednoj lokaciji možete vježbati na spravama cijelo tijelo, sve mišićne grupe.

– „Također, i fitnes centri su na otvorenom i imaju prednost u odnosu na zatvorene, zagušljive, jer se aktivnost odvija na čistom zraku i uz prisustvo velikih količina kiseonika, a koji su nam potrebni za efikasnije vježbanje. Pored toga velika prednost je i šetanje i trčanje, sam boravak ili šetanje i trčanje oko Slanih slapova što predstavlja veliku prednost i pogoduje relaksaciji, a pravi je inhalacioni centar na otvorenom i pored slane vode koja liječi mnoge bolesti  isparavanjem i ovaj pogoduje liječenju disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja“, kaže Smajlefendić .DSCN2905

Kako ističu organizatori projekta, kombinacijom šetanje / trčanje stazama oko Panonskih jezera i vježbanjem na fitnes spravama, bez troškova zakazivanja termina snažno utiče na jačanje našeg kardiovaskularnog i lokomotornog sistema, a time direktno utičemo i na podizanje imuniteta i bolji psiho fizički status, čime postajemo otporniji na mnoge bolesti. Zbog toga pozivamo građanstvo svih generacija da dođu na Panonska jezera, u subotu u 12 sati, da zajedno uživamo u ovoj manifestaciji, koja će nas upoznati kako živjeti zdravo uz projekat „Panonika – Zdravo srce Tuzle“.

Duška REBIĆDSCN2913 DSCN2910 DSCN2909 DSCN2907 DSCN2905 DSCN2904

Check Also

7. Nesvakadašnjih uzroka bolesti

Svi se želimo oblačiti moderno, naročito tinejdžeri , ali neki modni trendovi nisu preporučljivi. Ovdje ...