Početna / Ostalo / Prehrana i njen uticaj na ponašanje i učenje kod djece školskog uzrasta

Prehrana i njen uticaj na ponašanje i učenje kod djece školskog uzrasta

Usvajanje ispravnih navika su osnov dobrog zdravlja4-6

Da su profesori MSŠ iz Živinica aktivni i za vrijeme zimskog dječijeg raspusta pokazuje i održano predavanje dr.sc. Seada Noćajević na temu „Prehrana i njen uticaj na ponašanje i učenje kod djece“.

Tema je izuzetno zanimljiva i aktuelna a što je pokazalo i prisustvo i aktivnost profesora iz pomenute škole. Pošto uzrast školske djece iz MSŠ Živinice je u fazi adolescencije istaknuto je važnost tog perioda u formiranju i usvajanju ispravnih prehrambenih navika koje trebaju biti osnova dobrog zdravlja.

4a-5Nepravilna, jednolična i nedovoljna prehrana može biti uzrokom različitih poremećaja pa i pojave jasnih znakova bolesti. Cilj rada je prezentovati uticaj prehrane na ponašanje i učenje kod djece, pozitivne i negativne refleksije prehrane kod djece koja u većini odlazi u školu bez doručka.

Uslijed toga u školi su pospana, slabije koncentrirana i otežano prate nastavu.

Dokazano je da doručak pozitivno utječe na učenje i pamćenje kod školske djece. U jutarnjoj žurbi pronađimo malo vremena za brz i jednostavan doručak, prvo za sebe (jer svojim primjerom učite djecu), a zatim i za svoje školarce. Kamen spoticanja između roditelja i školske djece, posebno tinejdžera i adolescenata je školska užina. Učenici su postali ovisni o fast food.

U predavanju iznešeno da adolescente vanjski izgled daleko važniji nego unutarnji! Rečeno je da objedne obroke treba rasporediti u 3 glavna jela i 2 međuobroka kako bi se osigurala potrebna količina glukoze neophodna za rad mozga i živčanog sistema školskoj populaciji.

Negativni utjecaj prehrane (posebno konzumiranje šećera i raznih aditiva u hrani) na djecu i njihovo ponašanje:

– motorički nemir, manjkavu koncentraciju,

– nekomunikativnost, oscilacije raspoloženja,

– poremećaje u opažanju, koordinaciji i spavanju,

– sklonosti alergijama, te sve većeg nasilja i agresivnosti.

To su informacije iz knjige: „Prehrana i poremećaji u ponašanju: Neusredotočenost, agresivnost, hiperaktivnost“ autora Friedrich Klammrodt.

4ab-3Jedna od sve češćih manifestacija stresa kod tinejdžera je poremećaj prehrane, koji u konačnici može rezultirati ozbiljnim poremećajima kao i bolestima. Prevencija i preporuke da bi se to izbjeglo su:

– zdrava ishrana,

– najmanje 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno,

– smanjiti sjedanje pred TV, računarom,

– koristiti stepenice umjesto lifta,

– ići pješice do škole koji stanuju blizu ili izaći par stanica prije i nastaviti pješice, šetnja u planini.

/Press JU MSŠ/

Check Also

Nabavljene vakcine u Domu zdravlja Tuzla

Nabavljene vakcine protiv sezonske gripe u Domu zdravlja Tuzla. Vakcine su besplatne za rizične grupe ...