Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Pozorišni projekat „Rod i dom“ Safeta Sijarića u Gračanici 6.12.2017.

Pozorišni projekat „Rod i dom“ Safeta Sijarića u Gračanici 6.12.2017.

Kult Art Vlada TK 2Predstava „Rod i dom“ Safeta Sijarića, monodrama Irfana Kasumovića izuzetno je kvalitetan i od publike dobro prihvaćen pozorišni poduhvat  u dramatizaciji Hasana Džafića a u režiji Vlade Keroševića. Predstava jedoživjela niz itvebi, između ostalog je gostovala u Zavidovićima i na Ilhamijinim danima u Travniku, a u Gračanicu bit će izvedena 6.12.2917.god., za učenike srednjih škola, potom u Domu kulture u Kladanju 8.12., te u Teatar kabare u Tuzli 16.12.2017.no 31.

„Rod i dom“ Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića je drama kroz komične situacije, običaje i tradicije, priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovog brata. Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Ovo je pozorišni komad i garant kvaliteta Irfana Kasumovića, koji je završni master rad iz oblasti glume. Razlozi za rad na ovom obliku pozorišne predstave i na ovoj tematici je sigurno najveći test za jednog glumca i povod da se vrate na scenu one ljudske vrijednosti koje su danas skoro zaboravljene. Mlada generacija treba vidjeti kako se nekada živilo i po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje.

no 8.Predstava „Rod i dom“ je redovno na repertoaru Teatar kabarea Tuzle i zabilježila je trideset izvođenja i gostovanja u Tuzli, Bugojnu, Gradačcu, Travniku, Lukavcu, Zenici, Banja Luci, Konjicu Lukseburgu, na turneji u Crnoj Gori. Također predstava je učestvovala i na Festu BiH drame u Zenici, Festivalu monodrame mladog glumca u Banja Luci. Na XX Festivalu u Banja Luci, osvojila je nagradu kao najbolja monodrama mladog glumca.

Irfan Kasumović je rođen 1983. godine u Doboju, a diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Tuzli u klasi red.prof. Vlade Keroševića 2006.godine. U pozorišu je odigrao trideset predstava, među kojima su „Državni lopov“, režija Fadila Hadžića, „Prokleta avlija“ Nebojše Bradića, uloga Muzaferije, Safeta Sijarića „Rod i dom“ u režiji Vlade Keroševića i mnogim drugim. Igrao je u kratkometražnim filmovima, snimio je nekoliko radio drama. Trenutno je zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti Tuzl, na užoj umjetničkoj oblasti glume.  plakat

Duška REBIĆ

Check Also

DSCN2719

Kralj sevdalinke – Nedžad Salković koncertom u Narodnom pozorištu Tuzla obilježio veliki jubilej, 60 godina rada

Danima su građani Tuzle s nestrpljenjem isčekivali koncert internacionalnog pjevača sevdaliniki Nedžada Salkovića, koji je ...