Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Pozorišni projekat „Rod i dom“ Safeta Sijarića u Gračanici 6.12.2017.

Pozorišni projekat „Rod i dom“ Safeta Sijarića u Gračanici 6.12.2017.

Kult Art Vlada TK 2Predstava „Rod i dom“ Safeta Sijarića, monodrama Irfana Kasumovića izuzetno je kvalitetan i od publike dobro prihvaćen pozorišni poduhvat  u dramatizaciji Hasana Džafića a u režiji Vlade Keroševića. Predstava jedoživjela niz itvebi, između ostalog je gostovala u Zavidovićima i na Ilhamijinim danima u Travniku, a u Gračanicu bit će izvedena 6.12.2917.god., za učenike srednjih škola, potom u Domu kulture u Kladanju 8.12., te u Teatar kabare u Tuzli 16.12.2017.no 31.

„Rod i dom“ Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića je drama kroz komične situacije, običaje i tradicije, priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovog brata. Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Ovo je pozorišni komad i garant kvaliteta Irfana Kasumovića, koji je završni master rad iz oblasti glume. Razlozi za rad na ovom obliku pozorišne predstave i na ovoj tematici je sigurno najveći test za jednog glumca i povod da se vrate na scenu one ljudske vrijednosti koje su danas skoro zaboravljene. Mlada generacija treba vidjeti kako se nekada živilo i po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje.

no 8.Predstava „Rod i dom“ je redovno na repertoaru Teatar kabarea Tuzle i zabilježila je trideset izvođenja i gostovanja u Tuzli, Bugojnu, Gradačcu, Travniku, Lukavcu, Zenici, Banja Luci, Konjicu Lukseburgu, na turneji u Crnoj Gori. Također predstava je učestvovala i na Festu BiH drame u Zenici, Festivalu monodrame mladog glumca u Banja Luci. Na XX Festivalu u Banja Luci, osvojila je nagradu kao najbolja monodrama mladog glumca.

Irfan Kasumović je rođen 1983. godine u Doboju, a diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Tuzli u klasi red.prof. Vlade Keroševića 2006.godine. U pozorišu je odigrao trideset predstava, među kojima su „Državni lopov“, režija Fadila Hadžića, „Prokleta avlija“ Nebojše Bradića, uloga Muzaferije, Safeta Sijarića „Rod i dom“ u režiji Vlade Keroševića i mnogim drugim. Igrao je u kratkometražnim filmovima, snimio je nekoliko radio drama. Trenutno je zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti Tuzl, na užoj umjetničkoj oblasti glume.  plakat

Duška REBIĆ

Check Also

Picture 1221

DA BI OPSTALA UDRUŽENJA NACIONALNIH ZAJEDNICA U TUZLI PRIORITETNO TRAŽE ZAJEDNIČKI PROSTOR I MJESTO U BUDŽETU GRADA I KANTONA

Pokažite djelima, ne samo riječima da Vam je stalo! /Iz novog, 177. broja “BH Glasa ...