Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Potpisani ugovori za projekte uređenja grada Živinice

Potpisani ugovori za projekte uređenja grada Živinice

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković i gradonačelnik Samir Kamenjaković te direktor JP “Eko-Sep” d.o.o. Živinice Selmir Šljivić potpisali su ugovore kojim se finansiraju projekti izgradnje sekundarne mreže toplifikacije i uređenja ograde sanitarne deponije grada Živinice.

IMG 3751


„Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je krajem januara 2020. godine da se Gradu Živinice dodijeli milion KM na ime pomoći u toplifikaciji, odnosno nastavka toplifikacije u cilju smanjenja aerozagađenja”, kazao je ovom prilikom ministar Rožnjaković te dodao da je potpisan ugovor u vrijednosti od 550 000 KM, što je prvi dio tih sredstava dok će drugi uslijediti u julu ove godine.
Ministarstvo se ovim obavezalo da će na osnovu Programa raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2020. godinu finansirati projekat izgradnje sekundarne mreže toplifikacije grada Živinice, iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada.
Gradonačelnik Kamenjaković kazao je da su, nakon niza pregovora sa Elektroprivredom, Termoelektranom Tuzla i Vladom Tuzlanskog kantona potpisali ugovor kojim će biti završena sekundarna mreža toplifikacije. „Ovim sredstvima koje je obezbijedila Vlada TK mi ćemo završiti oko 85 % sekundarne mreže u gradu Živinice. Ostaje nam realizacija sa TE Tuzla i Elektroprivredom gdje trebamo do 2022. godine završiti primarnu mrežu čime bi bilo riješena toplifikacija Živinica”, rekao je gradonačelnik Kamenjaković.
Također je potpisan ugovor o finansiranju izgradnje ograde, protivpožarnog pojasa i kapije na budućoj sanitarnoj deponiji u Živinicama, iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada. Riječ je o iznosu 11.300,00 KM, a rok za realizaciju projekta je 1 mjesec od dana uplate sredstava.

Check Also

Odabrana dobra naslijeđa Tuzlanskog kantona: Djevojačka pećina na planini Konjuh

Na području trinaest gradova i općina Tuzlanskog kantona nalaze se brojna dobra i lokaliteti naslijeđa ...