Početna / Pozitivna Ekonomija / Podrška EIF-a i UniCredit-a namijenjena inovativnim MSP u centralnoj i istočnoj Evropi povećana na 1 milijardu EUR

Podrška EIF-a i UniCredit-a namijenjena inovativnim MSP u centralnoj i istočnoj Evropi povećana na 1 milijardu EUR

· Mobiliziranje novih sredstava od 500 miliona EUR za podršku inovativnim kompanijama u devet zemalja CIE.

· Sredstva će biti dodijeljena putem devet lokalnih banaka i šest leasing društava.

· Očekuje se da će podršku dobiti 1.300 malih i srednjih poduzeća.

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit dogovorili su se da povećaju garanciju InnovFin-a za MSP sa ciljem poboljšanja pristupa izvorima finansiranja za inovativna mala i srednja preduzeća, te kompanije male i srednje kapitalizacije u devet zemalja. Ovaj novi sporazum omogućava UniCreditu da, putem svojih devet banaka i šest leasing društava, širom centralne i istočne Evrope, ponudi dodatno finansiranje u vrijednosti od 500 miliona EUR inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. To znači da će MSP i kompanije male i srednje kapitalizacije u tim zemljama imati pristup sredstvima od ukupno 1 milijardu EUR putem široke mreže UniCredita u regiji CIE.

Ova transakcija koristi prednost podrške Horizonta 2020, koji predstavlja Okvirni program EU za istraživanje i inovacije, kao i Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središta Investicionog plana za Evropu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te leasing društvo u Srbiji koristit će podršku garancije koju daje EIF, a koja je podržana kroz program Horizont 2020

Ova transakcija odražava opredijeljenost EU da brzo pokrene konkretne inicijative usmjerene na ubrzanje kreditiranja i izdavanja garancija, čime se može povećati broj radnih mjesta i rast u EU.

O EIF-u

Evropski investicioni fond (EIF) spada u Grupaciju Evropske investicione banke. Njegova osnovna misija je pružanje podrške evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) pomažući im da pristupe izvorima finansiranja. EIF kreira i razvija poduzetnički i razvojni kapital, garancije i mikrofinansijske instrumente, koji su konkretno namijenjeni tom tržišnom segmentu. U toj ulozi, EIF podstiče ciljeve EU na polju podrške inovacijama, istraživanju i razvoju, preduzetništvu, rastu i zapošljavanju.

O UniCredit-u

UniCredit je jednostavna i uspješna panevropska komercijalna banka, sa potpuno integrisanim segmentom KIB, koja stavlja na raspolaganje jedinstvenu mrežu u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Evropi svojoj širokoj bazi klijenata. UniCredit nudi klijentima i lokalnu i međunarodnu ekspertizu, uz nenadmašan pristup vodećim bankama na 14 svojih glavnih tržišta putem evropske bankarske mreže koja uključuje: Italiju, Njemačku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republik,Mađarsku,Rumuniju,Rusiju,Srbiju,Slovačku,Sloveniju i Tursku.

Oslanjajući se na međunarodnu mrežu predstavništava i podružnica, UniCredit opslužuje klijente u još 18 zemalja širom svijeta.

O Investicionom planu za Evropu

Evropski fond za strateška ulaganja (EFSI) glavni je stub Junckerovog plana i pruža garancije za prvi gubitak, omogućujući EIB-u da ulaže u više projekata koji često nose veće rizike. EFSI je već dao opipljive rezultate. Očekuje se da će projekti i sporazumi, odobreni za finansiranje u okviru EFSI fonda, pokrenuti više od 458,8 milijardi EUR investicija i podržati više od 1 milion MSP u 28 država članica.

O InnovFin-u

Plasman za izdavanje garancija InnovFin SME uspostavljen je u sklopu inicijative “EU InnovFin finansiranje za inovatore” uz podršku Horizonta 2020. On pruža garancije i kontragarancije za finansiranje zaduženja u rasponu od 25.000 EUR i 7,5 miliona EUR kako bi se poboljšao pristup kreditnom finansiranju za inovativna mala i srednja poduzeća i kompanije male i srednje kapitalizacije (do 499 zaposlenih).

Plasmanom upravlja EIF, a realizira se putem finansijskih posrednika, banaka i drugih finansijskih institucija, u državama članicama EU i pridruženim zemljama. Prema ovom mehanizmu, EIF izdaje garancije finansijskim posrednicima u odnosu na udio njihovih gubitaka nastalih uslijed finansiranja zaduženja pokrivenog plasmanom.

Check Also

Novogodišnji sajam u Mejdanu: Brojni izlagači sa raznovrsnom ponudom |

Novogodišnji sajam, koji se tradicionalno održava u Mejdanu u Tuzli, počinje sa radom u subotu ...