Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Pet decenija tradicije – Gradska ćevabdžinica „Limenka“ Tuzla

Pet decenija tradicije – Gradska ćevabdžinica „Limenka“ Tuzla

Svi putevi vode u „LIMENKU“DSCN1164

Gradska ćevabdžinica „LIMENKA“, jedan je od sinonima i zaštitni znak Grada Tuzle. Nalazi se neposredno pored Panonskih jezera s kojima čini jednu ugodnu i lijepu cjelinu, međusobno se dopunjavaju. Nakon plivanja mnogi žele dobro i lijepo da pojedu, da nadoknade izgubljenu energiju i obrnuto.

Tradicija koju nastavlja treća generacija

Gradska ćevabdžinica „Limenka“ osim šarma koji ima, čuvar je tuzlanskih vrijednosti, njezinog bogatstva i jedinstva različitosti, svako je dobrodošao, a drugačije i ne može biti u ovom objektu dobrih ljudi okruženom crkvama, džamijama, Centralnim gradskim parkom sa našim istorijskim i spomenicima kulture.

Ostat će zauvijek zabilježeno da je Gradsku ćevabdžinicu „LIMENKU“ osnovao, sada ipak daleke 1957. godine Nešfet Rufati. Zbog lima, kojim je bila obložena sa vana dobila je svoj naziv a imala je 6 uposlenih radnika.

image-90Nešfetovi sinovi, Dževat i Enver su tada bili mališani, imali su samo 14 i 10 godina, ali su pomagali ocu i učili zanat. Kada je Nešfret otišao, 1985. godine u mirovinu i nakon toga preselio se na drugi svijet, braća Rufati su preuzeli posao.  Obnovu objekta, započetu 2008. godine završili su 2010. godine, kada je dobila sadšnji izgled, sa lijepim natpisom Gradska ćevabdžinica „LIMENKA“.

Tradiciju koju su preuzela braća Dževat i Enver, nastavlja treća generacija, Nešfretov unuk Tarik koji uz podršku starijih sada upravlja objektom sa dvadesetak zaposlenih. Tarik, od naslijeđenih vrijednosti ne odustaje i nastavlja istim putevima kvaliteta i humanosti.DSCN1157

Ćevapi „Panonika“ hit su ovog ljeta

Ponuda „Limenke“ je bogata i raznovrsna, za svačiji ukus. Svakako da su u prvom planu ćevapi koje spremaju vrijedne kuharice, a konobari ih vitro služe gostima koji svakodnevno stižu sa raznih strana. Nisi bio u Tuzli ako nisi pojeo ćevape u „Limenci“, znaju to svi koji dođu u grad slanih laguna, a mnogi koji su otišli u svijet kada se vrate u Tuzlu obavezno, da bi se prisjetili starih vremena dođu baš u „Limenku“, simbol Tuzle.

Po riječima vlasnika Gradske ćevabdžinice „LIMENKA“ zajedničkim snagama svi se uposlenici bore da zadovolje želje gostiju.DSCN1154

– „Prepoznatljivi smo u cijeloj BiH, nitko iz „Limenke“ gladan nije otišao. Natkrili smo, i ljetnu i zimsku baštu kako bi gosti mogli da uživaju u pogledu na Panonska jezera. Uveli smo i ćevape pod nazivom „Panonika“, sedam ćevapa u velikoj lepini koju su gosti izuzetno dobri prihvatili. Morali smo natkriti objekat jer se nalazi na raskrsnici, svakodnevno prođe veliki broj automobila, kada je nevrijeme naši su gosti zaštićeni i sigurni“ – kaže nam Tarik Rufat, te dodaje:

– „Pored ćevapa, male i velike porcije te „Panonike“ imamo sa roštilja u ponudi i pljeskavice, male i velike porcije, pileći file, pileći karabatak, pomfrit, salate, sve zo uz dostavu po gradu. Naravno, nudimo i razne sokove, od breskve, jagode, jabuke, sultan colu, mineralnu vodu, cappi juice (limenka) i coca colu (limenku), cedevitu, vodu, kafu, čaj miljeko sa kakaom, kapućino…“DSCN1153

Nitko iz „Limenke“ nije otišao gladan

image-69Priča o „Limenci“ se nastavlja, da će tako biti garantuje nam mladi Tarik Rufati, Tuzlak kojem je ovaj grad u duši. Tarik je dijete Tuzle, rodio se u Hendeku 1977. godine, završio osnovnu školu „Džemal  Mandžić“. Prije rata trenirao je košarku u „Slobodi“,  igrao je u đačkim danima i rukomet, odbojku, njegova pojava ga odaje da je bio i ostao pravi sportista.

Gradska ćevabdžinica „LIMENKA“ simbol je Tuzle, za svojih 50 godina postojanja dobila je i mnoga priznanja, kao dokaz  kvaliteta rada ali i humanosti. Rado sudjeluju u manifestacijama koje organizuju Grad Tuzla, Vlada TK i drugi kako bi doprinijeli zajednici u kojoj rade i žive.

– „Svi putevi vode u Gradsku ćevabdžinicu „Limenka“, pa dođite, dobro ste došli, još želimo da svim našim gostima vjernicima čestitamo predstojeći Kurban Bajram, da ga provedu i proslave u zdravlju i sreći“ – poručuje na kraju Tarik Rufati, vlasnik Gradske ćevabdžince „LIMENKA“.DSCN1149 DSCN1150 DSCN1151 DSCN1152 DSCN1155 DSCN1156 DSCN1158 DSCN1159 DSCN1160 DSCN1161 DSCN1162 DSCN1163 DSCN1164

Duška REBIĆ

Check Also

Svi putevi vode u Teatar kabare Tuzla na III Festival premijera od 11.10.do 9.11. 2018

Teatar kabare Tuzla čije je sajedište već godinama u Hotelu „Tuzla“ i ove godine organizuje ...