Početna / Tuzla - Gradska Hronika / Otvoren Memorijalni centar Kapija u Tuzli

Otvoren Memorijalni centar Kapija u Tuzli

Image preview

Na Tuzlanska Kapiji se dogodio nateži zločin u istoriji Tuzle, kada je počinjen jedan od najtežih zločina nad civilima tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. U večernjim satima 25.maja ispaljena je granata iz pravca Ozrena sa položaja Vojske Republike Srpske i pala u centar Tuzle, u vrijeme kada se na Kapiji okupljaju Tuzlaci svih generacija. Granata je ubila 71, a teže ranila teže i lakše preko 130 osoba, a prosječna dob ubijenih bila je 23 godine. Po istraživanju Zaštitne snage Ujedinjenih nacija, Uprava komandanta Sjever Istok – Tuzlanski aerodrom i brigadni general Hagrup Haukland su dali u svom izvještaju s činjenicama osudili su generala Novaka Đukića , da je naredio granatiranje sa Ozrena . General Novak Đukić je osuđen, ali drugi negiraju njegovu krivnju i ne nalazi se na izdržavanju kazne, već mirno živi u Srbiji i nedostupan je organima gonjenja.

Ove godine je otvoren Memorijalni centar Kapija u kojem su predstavljeni dokumenti, izvorna građa koja je nastajala neposredno nakon masakra na Kapiji, paneli sa isječcima iz dnevne štampe, izvještaji iz komisija osoba koje su radile na dan tragedije i poslije i fotografije stradalih , njih 71 , istakao je Senad Begović , autor postavke Memorijalnog centra Kapija, te dodao;

-BIRN BiH je Memorijalnom centru Kapija uručila i dokumentarni fllm i arhivu tekstova o masakru,kao i izvještaje sa suđenja Novaku Đukiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske koji čini postavku i svi dokazi o masakru će biti dostupni i u online izdanju, kako bi se o stravičnim dešavanjima u ovom gradu mogao upoznati cijeli svijet- , pojasnio je Begović . Otvaranju su prisustvovali su roditelji, rodbina ubijenih na Kapiji, predstavnici Gradske uprave, Viječnici Gradskog vijeća Tuzle, porodice nastradale mladosti i učesnici događaja te noći na Kapiji, koja je samo desetak metara udaljena od mjesta gdje je otvoren Memorijalni centar Kapija.

Predsjednik Udruženja „25 maj“ Edin Hurić se u svom obraćanju istakao, da je jad i gorčina zbog ubijene mladosti roditeljima zauvijek, ali jedna je satisfakcija kada svako dijete uđe u memorijalni centar i svaki učenik i drugi skinuti će sa leđa breme roditeljima kada vide da djeca obilaze Memorijalni centar Kapija.Kao inicijator ovog Centra Edin Hurić se zahvalio svima koji su doprinjeli da ovaj Centar ostane kao nezaborav na sve poginule.

U ime roditelja govorio je Šemsudin Alagić koji je izgubio sina Elvisa, koji je imao samo 17 godina,

– Ovaj Centar koji je otvoren je svjedočanstvo za sva vremena nanajteži zličin koji se dogodio u istoriji grada, a presudama koji su imenovali počinioce i danas se suočavamo u šoku, da se negira i sakrije zločin-, kazao je Alagić.

Prisutnima se obratio i Arif Ahmetašević, otac nastradale Edine Ahmetašević , koja je imala 20 godina , a i ovoga puta je stigao skrhan od boli i tuge i ponekad osjeća da možda neće moći da proisustvuje obilježavanju ,a supruga mi nije od bola i tuge dolazila 15 godina, kazao je Ahmetašević.

Memorijalni centar je otvorio gradonačelnik Grada Tuzle , Jasmin Imamović , koji je u svom obraćanju istakao:

-Naša spomenička i manifestaciona kultura se mora stalno spominjati i podsjećati na zločin poput masakra na Kapiji , koji se nikada više nesmije ponoviti. Treba da se zna da je zločinac Novak Đukić pod komandom Radovana Karadžića i Ratka Mladića napravili najveći zločin. Nedamo zločincima da lažu, a svjedočanstvo i dokaz je ovaj Memorijalni centar Kapija . To je naš čuvar svih dokaza, šta se dogodlio na Kapiji,neka se zna, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na otvaranju.

Duška REBIĆ

Check Also

U Tuzli je obilježen 31 maj, Dan bijelih traka

U organizaciji Omladinskog pokreta „Revolt“ Tuzla i Građanske inicijative „Jer me se tiče“ Tuzla, na ...