Najnovije vijesti
Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Održan Simpozijum Kardioneurologija Tuzla 2018 „Srce i mozak u interakciji“

Održan Simpozijum Kardioneurologija Tuzla 2018 „Srce i mozak u interakciji“

U organizaciji Udruženja kardiologa BiH u Kristalnoj Sali Hotela „Tuzla“ održan je Simpozijum iz oblasti kardioneurologije „Srce i mozak u interakciji“. U radu Simpozija su učestvovali ljekari porodične medicine, interne medicine, kardiologije, psihijatrije, radiologije, kardiohirurgije i neurohirurgije, a predavači su bili eminentni stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, Švedske i BiH.

Teme ovogodišnjeg interdisciplinarnog naučnog skupa bile su komplikacije srčanih oboljenja sa osvrtom na neurologiju, poremećaje srčanog ritma koji ostavljaju reperkusije na mozgu, zatim mozak kao ishemijsko područje koje ostavlja posljedice na srce, te neuromišićne bolesti.Picture 3661

Po riječima dr. Elnura Smajića, predsjednika organizacionog odbora Simpozija kardioneurologije Tuzla 2018 „Srce i mozak u interakciji“, skup je veoma značajan jer su srce i mozak povezani, te kardiološki i neurološki bolesnici imaju zajedničku bolest. Udruženje kardiologa prati nove trendove, multidisciplinarnost jer ima puno i srčanih i neuroloških bolesti koje daju komplikacije na pomenutim organima.

Picture 3659– „Udruženje kardiologa zajedno sa Udruženjem neurologa organizira ovaj međunarodni skup sa ciljem da se razmijene znanja, pokažu koji su interesi u daljnjoj dijagnostici i liječenju zajedničkih bolesti“, naglasila je predsjednica Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine , prof. dr. Zumreta Kušljugić, te dodala:

– „Ovo je već tradicionalno okupljanje neurologa i kardiologa sa ciljem da se pokaže, da endotel krvnih sudova, tanki sloj ćelija koje se nalaze na unutrašnjoj površini krvnih sudova, jedan je od najvećih organa koji opskrbljuju mozak i srce. Mozak bez srca ne može, niti srce bez mozga, jer kardiologija i neurologija imaju zajhedničke bolesti, kao što su neuromišićne bolesti“, pojasnila je prof.dr. kardiolog Zumreta Kušljugić.Picture 3654

Predsjednica Udruženja neurologa TK, prof.dr. Mirjana Vidović sa Klinike za neurologiju UKC Tuzla naglašava, da mnoge neurološke  bolesti nastaju kao posljedica bolesti srca, kao što i mnoge kardiološke bolesti nastaju zbog procesa koji se dešavaju u centralnom nervnom sistemu.

Simpozijum u Tuzli je trajao dva dana, a Glavni pokrovitelj je bila Farmaceutska kuća „Bosnalijek“ Sarajevo i drugi sponzori.

?

Picture 3538 Picture 3545 Picture 3656 Picture 3571 Picture 3568 (1) Picture 3546 Picture 3657 Picture 3658 Picture 3660

Duška REBIĆ

Check Also

Picture 12950

Svi putevi vode u Teatar kabare Tuzla na III Festival premijera od 11.10.do 9.11. 2018

Teatar kabare Tuzla čije je sajedište već godinama u Hotelu „Tuzla“ i ove godine organizuje ...