Najnovije vijesti
Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Održan Prvi simpozij dječije i adolescentne psihijatrije Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

Održan Prvi simpozij dječije i adolescentne psihijatrije Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

Djecu ne smijemo zanemarivatiDSCN0594

Udruženje za dječiju i adolescentnu psihijatriju Bosne i Hercegovine i Klinika za psihijatriju UKC Tuzla u saradnji sa Udruženjem psihijatara BiH, a pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti BiH i Evropskog društva za dječiju i adolescentnu psihijatriju organizirali su u Hotelu „Tuzla“ u Tuzli dvodnevni simpozij sa međunarodnim učešćem.

Glavna tema simpozija bila je „Zanemarivanje i drugi problemi djece i omladine u savremenom društvu: psihičke posljedice“.

Simpozij je okupio vrsne stručnjake koji se bave zaštitom psihičkog zdravlja djece i omladine a koji su ovom prilikom razmjenjivali znanja, iskustva i aktuelne informacije iz ove oblasti.

– „Udruženje za dječiju i adolescentnu psihijatriju u BiH, osnovano je prije šest godina i aktivno radi i djeluje u cilju stvaranja preduslova za poboljšenje zaštite i mentalnog zdravlja djece i adolescenata“ – istakao je načelnik Klinike za psihijatriju i predsjednik Organizacionog odbora simpozija prof.dr. Izet Pajević, te dodao, da Klinika za psihijatriju UKC Tuzla prepoznaje potrebu za psihijatrijskom zaštitom ove populacije, te shodno tome kontinuirano vrši edukacije kadrova Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, te unapređuje rad ovog odjeljenja.

Osim toga u toku su radovi na adaptaciji i opremanju zgrade u kojoj će biti smješteno pomenuto odjeljenje, istakao je profesor Pajević.

Simpozij je zvanično proglasio otvorenim akademik prof. dr. Enver Zerem koji je istakao, da je Akademija nauka i umjetnosti BiH institucija koja ima precizne kriterije koji skupovi imaju relevantnost, da im Akademija pruži pokroviteljstvo, te da simpozij psihijatara te kriterije zadovoljava i on je ponosan što mu je ukazana čast da  otvori ovaj, za struku značajan skup.

Udruženje psihijatara BiH je  od ove godine član Evropskog društva za dječiju i adolescentnu psihijatriju koji je također pokrovitelj simpozija.

U okviru simpozija održane su radionice na temu „Rano prepoznavanje psihičkih problema kod djece i mladih“. Radionice su namjenjene školskim psiholozima, školskim pedagozima i odgajateljima predškolskih i školskih ustanova. Predavači su bili prof. dr. med. dipl. psydr. Klaus Schmecck i dr. med. Susane Schluter- Muller iz Švicarske.

Tokom radionica se diskutovalo o autizmu, poremećaju pažnje sa hiperaktivnošću, agresivnom ponašanju, ankisioznosti i opsesivno kompulzivnim poremećajima. Na radionici je učestvovalo 100 učesnika, a pozitivne reakcije su potvrdile uspješnost organizacije ovog događaja.DSCN0595

Prvo predavanje održao je prof. dr. Izet Pajević, načelnik Klinike za psihijatriju UKC Tuzla i dao je prikaz nove klasifikacije psihičkog poremećaja kod djece u novoj petoj verziji Dijagnostičkog i statističkog priručnika Američkog udruženja psihijatara koja je već objavljena, ne samo u Americi, te novoj jedanaestoj verziji Međunarodne klasifikacije Svjetske zdravstvene organizacije koja je u pripremi.

Pof. dr. Vera Daneš, neuropsihijatrica u penziji, koja je bila dugogodišnji član i šef Odjela za dječiju psihijatriju KCU Sarajevo govorila je o razvoju dječije psihijatrije u Sarajevu i o stanju razvijenosti ove subdiscipline u BiH.

Prof.dr. Osman Sinanović, koji je i u toku rata nekoliko godina bio načelnik Klinike za psihijatriju UKC Tuzla, a koji je po mišljenju mnogih jedan od najzuaslužnijih za razvoj Klinike za psihijatriju u Tuzli, zasigurno vodećoj u BiH, nadahnuto je govorio o ratnim iskustvima, prihvatanju teških hroničnih duševnih bolesnika iz Jakeša, koji su bili iz cijele BiH (i svih nacionalnosti), dobijanju Zlatne povelje (Klinika za psihijatriju) od strane Lige humanista za humanu brigu o njima u toku rata, brojnim edukativnim seminarima koji su bili posvećeni psihičkoj traumi općenito, a posebno dječijoj psiho traumi.DSCN0576

Saradnja sa stručnjacima iz Norveške, putem nevladine organizacije „Norveška narodna pomoć“, te sa prof. Arshidom Husainom poznatim američkim dječijim psihijatrom sa Univerziteta Misoure, Columbia, SAD također je imala pozitivne rezultate. Ovaj profesor je počev od 1994. godine dolazio u Bosnu  više od dvadeset puta i organizovao edukativne seminare u saradnji  sa prof. Dinanovićem, koji su bili posvećeni profesionalcima u oblasti mentalnog zdravlja, ali i prosvjetnim radnicina.DSCN0608

Naime, bio je to projekat pod nazivom „Učitelji kao terapeuti“ kojim se pokušalo dati dovoljno znanja prosvetnim radnicima da prepoznaju simptome dječije traume i kako im pomoći. Prof. Husain je nakon rata, na inicijativu Klinike za psihijatriju i sa Medicinskim fakultetom dobio počasni doktorat Univerziteta u Tuzli, pojasnio je prof. dr. Sinanović.

Bilo je zanimljivo i predavanje Esmine Avdibegović sa Klinike za psihijatriju, koja je govorila o problemima zanemarivanja djece u današnje doba koje postaje sve prisutniji fenomen medernih porodica. Prof. Susanne Schlueter Muller iz Basela govorila je o problemima djece duševno bolesnih roditelja, ističući da se ovoj djeci nedovoljno posvjećuje pažnja u razvijenim zemljama. Kod njih se javljaju poteškoće koje se mogu i  preventirati, a u svakom slučaju ta djeca zahtijevaju posebnu pažnju profesionalaca u oblasti mentalnog zdravlja.DSCN0572 DSCN0573 DSCN0574 DSCN0577 DSCN0585 DSCN0584 DSCN0579 DSCN0578 DSCN0586 DSCN0589 DSCN0587 DSCN0590 DSCN0596 DSCN0595 DSCN0594 DSCN0591 DSCN0606 DSCN0607 DSCN0618 DSCN0616 DSCN0613 DSCN0615

Duška REBIĆ

Check Also

Picture 12950

Svi putevi vode u Teatar kabare Tuzla na III Festival premijera od 11.10.do 9.11. 2018

Teatar kabare Tuzla čije je sajedište već godinama u Hotelu „Tuzla“ i ove godine organizuje ...