Najnovije vijesti
Početna / Zdravlje, Ljepota i Moda / Održan prvi BH ljetni onkološki simpozij sa međunarodnim učešćem

Održan prvi BH ljetni onkološki simpozij sa međunarodnim učešćem

Kroz palijativni tretman vratimo medicinskoj profesiji etičke i humanističke norme na stare pozicijesimpozij-848x400

U organizaciji Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla i Ljekarske komore TK, pod  pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona  u Kristalnoj dvorani Hotela „Tuzla“ u Tuzli održan je Prvi BH onkološki simpozij sa međunarodnim učešćem. Na simpoziju su održane sesije iz oblasti uroloških tumora, tumora pluća, tumora dojke, tumora probavnog trakta i palijativne njege, a održane su i sesije medicinskih sestara/tehničara onkologije i inženjera –medicinske radiologije.

Ovo je prvi put da je u Tuzli organizovan multidisciplinarni simpozij, na kome su se sreli specijalisti na jednom mjestu,  koji se bave različitim vrstama tumora, a ovo je bila prilika da razmijene saznanja u liječenju oboljelih.

– „U proteklih 20 godina izražen je porast broja oboljelih od malignih oboljenja. U BiH ne postoji nacionalni registar za rak, ali od osnivanja onkološkog konzilijuma JZU UKC Tuzla 2000. godine uspostavljena je evidencija, statistički podaci i registar oboljelih za Tuzlanski kanton koji pokazuje po statističkim podacima na stanje značajnog povećanja broja malignih oboljenja.

U 2000. godini novootkrivenih karcinoma kolorektuma je bilo 78, a u 2017. godini broj novootkrivenih je bio 200. Ovi podaci su alarmantni i ukazuju na neophodnost individualnog pristupa u liječenju onkoloških pacijenata. Neophodan je multidisciplinarni pristup, kako u dijagnostici, tako i u odlukama hirurškog, hemoterapijskog i radioterapijakog liječenja“- istakla je predsjednica Organizacionog odbora simpozija, prim. doc.dr. med.sci. Jasmina Alidžanović, načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla, te dodala, da će svi naslovi koji su prezentovani tokom simpozija biti objavljeni, a za iduću godinu planiramo simpozij pretvoriti u kongres BiH.

Na svečanoj ceremoniji simpozija prisutne je pozdravila i pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla, prof.dr. Fahrija Skokić, koja je istakla:

– „Simpozij je organizovan u cilju nastojanja da se stalnom edukacijom i razmijenom iskustava u oblasti liječenja malignih oboljenja podiže nivo usluga prema našim pacijentima. Strateški cilj UKC Tuzla je povezivanje naučnoistraživačkog i praktičnog rada i zato smatram da će saradnja sa medicinskim profesionalcima, kakvi su predavači na simnpoziju doprinijeti razvoju novih ideja u cilju unapređenja dijagnostike i tretmana onkoloških pacijenata“.

Simpozij je proglasio otvorenim Amir Azabagić, stručni savjetnik ministarstva zdravstva TK, koji je istakao da stručni skupovi ove vrste predstavljaju značajan naučni  i stručni doprinos u razvoju ove oblasti.

Na simpoziju su predstavljena izlaganja oko 25 medicinskih stručnjaka  iz različitih oblasti tumora, a održana je i sesija medicinskih sestara/ tehničara onkologije i inženjera medicinske radiologije koji su prezentovali desetak svojih radova.

Predavanje na temu „Potporno i palijativno liječenje onkoloških bolesnika“ prezentovao je Načelnik Centra za palijativnu njegu, doc.dr. sci. Samir Husić Specijalist za anestezije i reanimatologije, koji se svakodnevno susreće sa oboljelim od raznih vrsta karcinoma

– „Na onovu 15 godina iskustva, rada i postojanja Centra za palijativnu njegu i terapiju bola JZU UKC Tuzla, postoji nekoliko najčešćih pitanja i problema vezanih za palijativno liječenje onkoloških bolesnika, tretmana, posebno upotrebi lijekova iz grupe srednje jakih (Tramadol, Codein) i jakih opijata (Morfij, Fentanyl) . Još uvijek pravimo greške u prepoznavanju i terapiji neuropatske boli, posebno one u sklopu karcinomske bolesti, njenog tretmana, nedovoljno se  još uvijek posvećujemo supoktivnoj terapiji sa ciljem da spriječimo velike probleme vezane za karcinomsku bolest, kao što je dominantna opšta slabost i tumorom uzrokovana koleksija.

Uvođenjem ideje i principa Palijativne medicine i njege u svjetsku medicinsku teoriju i praksu, palijativni tretman je dao novu dimenziju medicinskoj profesiji, vratio etičke i humanističke norme medicine na stare pozicije, dao nadu pacijentima i društvenoj zajednici  da ljudski rod nije izgubljen u egoizmu, usamljenosti i otuđenosti, nemoralu. Palijativna njega je traženje Trećeg Puta, između eutanazije, (koja je krivično djelo), Distanazije (kao beskorisnog medicinskog tretmana, koji produžava agoniju i patnju ) i Ortotonazije (kao pravu na poštivanje ljudskog života i dostojanstvene smrti).

Palijetivni tretman MORA biti dostupan od momenta postavljanja dijagnoze neizlječive bolesti, tokom aktivnog liječenja (zbog čega ulazi u onkološki tretman) i do kraja života , ističe doc.dr. Husić, te naglašava.

– „Brojne su barijere koje sprečavaju brži razvoj palijativnog tretmana u BiH, kao što su nedostatak finansijskih sredstava, nedostatak edukacionih i trening programa na svim nivoima edukacije, nedovoljna društvena svjesnost i priznanje palijativne skrbi od strane politike, nepostojanja strategije za razvoj palijativne skrbi na nivou FBiH, loša dostupnost opijata, neadekvatna kontrola boli i drugih simptoma. Savladavanjem ovih i drugih barijera svakako ćemo doprinijeti razvoju palijativnog zbrinjavanja i učiniti palijetivni tretman i oslobađanje od patnji dostupno svima u potrebi, jer svi imaju pravo da budu zaštićeni (prekriveni palijom) od patnji koju sa sobom nosi neizlječiva bolest“, pojasnio je direktor Centra za palijativnu njegu UKC Tuzla, Samir Husić.

O prevenciji karcinoma, glavna sestra Klinike za očne bolesti, dipl. med.sestra Naza Mujkić, je naglasila:

– „Karcinom nije bolest koja ima jednog uzročnika, već kompleksno oboljenje čiji su uzročnici nepoznati. Poznati su  fatori rizika koji doprinose njihovom nastanku, kao što je poremećaj imunog sistema, genetska predispozicija, faktori rizika koji doprinose njihovom nastanku, nezdrava životna sredina i stil života. Opšti faktori rizika su lična ili porodična istorija određene vrste karcinoma povezanih organa, neadekvatna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pretjerana gojaznost, pušenje, prekomjerna upotreba alkohola, sunčanje bez zaštitnih preparata, za one koji imaju bijeli ten , dugotrajni stres i drugo“, istakla je Mujkić.

Duška REBIĆ

Check Also

DSCN2536

Stručnjaci, u povodu 29.avgusta – Svjetskog dana srca upozoravaju građane na drastično povećanje kardiovaskularnih oboljenja – Stres je glavni okidač

Glavni okidač je stres Klinika za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla i Zavod za Javno zdravstvo ...