Početna / Ostalo / ODRŽAN 1. MEĐUNARODNI FESTIVAL RAKIJA „TUZLA 2017“

ODRŽAN 1. MEĐUNARODNI FESTIVAL RAKIJA „TUZLA 2017“

Kvalitet će uvijek naći kupcaPicture 4294

U organizaciji Privredne komore Tuzlanskog kantona i Boutique Delstilery Nadarević u Hotelu „Tuzla“ održan je 1. Međunarodni festival rakija „Tuzla 2017“, Festival nacionalnih pića Balkana. Festival je trajao dva dana a učešće je uzelo 50 proizvođača iz BiH i cijelog regiona, a u sklopu Festivala predstavljena je i bogata gastronomska ponuda.

Prema riječima predsjednika Privredne komore TK Nedreta Kikanovića, ovakav vid prezentacije proizvođača rakija i gastro ponude je jedna dobra i korisna stvar za privredu TK jer promovišemo privredu zajedno sa kupcima.

Picture 4287– „Na ovaj, lijep način ćemo upotpuniti turističku i ugostiteljsku ponudu i nadam se da će festival koji se održava prvi put prerasti u tradicionalni“, kazao je Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj u Gradskoj upravi Tuzle.

Na festivalu su se predstavili mnogobrojni nagrađivani proizvođači na više sajmova u regiji, kao što su proizvođači iz Virovitice, koji su prvi put u Tuzli a predstavili su rakiju viljamovku, šljivovic, travaricu i 7 vrsta likera, od višnje, orahovac, suhog voća, maline šipka…

Fahrudin Zenunović je stigao iz Sarajeva, izložio je i vučiju rakiju koja košta 45KM, ali i rakije od kajsije, šljive… Srdžan Dinić iz Leskovca (Srbija) izložio je na Festivalu 8 vrsta rakije, a dobio je do sada mnoga priznanja, među kojima i na Novosadskom sajmu 2006., 2017. u Osečini Kod Valjeva.

Direktor Nedim Marić predstavnik „Hepok-a“ Mostar predstavio je svoj brend, po kojem je firma i poznata, sa svojom lozom i travaricom, koju distribuiraju po cijeloj BiH, preko distributera iz Sarajeva.

Destilerija „TRIVULESK“ iz Leskovca, Srbija je prepoznatljiva po ukrasnoj ambalaži i dekorativnom pakungu, pa su i ovoga puta proizvodi bili upakovani u ekskluzivnoj staklenoj ambalaži i specijalnim ukrasnim kutijama, po želji kupaca u obliku harmonike, trube, kamiona ili motora, koje su točene ili travaricom, voćnom, jabukovačom, šljivom, lozom, kajsijom, dunjom, ali svakako i viljamovka. Uz svoje proizvode su izložili i bezbroj pehara, diploma  i zlatnih medalja, koje su dobijali diljem svijeta na mnogim festivalima rakije i međunarodnim sajmovima, sa ponosom ističe generalni direktor Destilerije „TRIVULEKS“, Bratislav Jović, dipl.ecc.

Picture 4296Jedan od organizatora Dino Kalesić potrudio se da festival rakije ostane nezaboravljen od svih onih koji su ovoga puta uspjeli probati dobru kapljicu i razveseliti se uz nju u predivnom ambijentu, uz muziku Neska Delibegovića i njegov orkestar.

Nije ni ovoga puta izostala ni prisutnost muzičara Harisa Dedića,  koji je izjavio da ono što odvaja ovaj Festival od drugih festivala slične vrste jeste što smo omogućili jedini samostaln   im proizvođačima da donesu svoje voćne rakije na ocjenjivanje, a što niko drugi ne radi u svijetu.Picture 5599Picture 4304

Festival je otvorio ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK Mirsad Gluhić, koji je izjavio, da mu je drago da je otvorio ovaj Festival, te se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna. U prvom dijelu programa, prve noći svečano su uručene nagrade i priznanja u Gradskoj Kafani Hotela Tuzla, a drugog dana su u Kongresnoj Sali održana stručna predavanja, predavači su bili dr. Nerma Spaho, vanredni prof. na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sa temom „Proizvodnja i mane voćnih rakija“ i Predrag Vukosavljević, van. prof. Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Beograd sa temom„Zakonske norme za proizvodnju, sazrijevanje i odležavanje voćnih rakija“.Picture 4297 Picture 4288 Picture 4306

Duška REBIĆ

Check Also

vinosalis 6

VIŠE OD 70 VINARIJA BIT ĆE PRISUTNO NA PRVOM FESTIVALU „VINOSALIS 2018“ U TUZLI 19. I 20. JUNA

Cilj nam je staviti Tuzlu na vinsku kartu Evrope       U prekrasnom ambijentu novootvorenog restorana ...