Početna / Tuzla - Gradska Hronika / Obilježena 28 godišnjica bitke na Brčanskoj Malti u Tuzli

Obilježena 28 godišnjica bitke na Brčanskoj Malti u Tuzli

Image preview
Image preview

Petnaesti maj i ove godine je obilježen polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima na Brčanskoj Malti koji su branili grad od agresora.

Cvijeće su položile delegacije Grada Tuzle, Kordinacije boračkih udruženja i delegacija Vlade tuzlanskog kantona, a ovogodišnje aktivnosti nisu imale protokola zbog pandemije koronavirusa.

– Prije 28 godina pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla su uspjeli da odbrane grad Tuzlu od napada paravojske Srpske Republike, novoosnovane vojske Jugoslavije, koja je suprotno ustavu formirana 12 maja 1992 godine i stavljena pod komandu Ratka Mladića- istakao je gradonačelnik Tuzle , Jasmin Imamović .

– Uspjeli smo odbraniti grad,postupali smo po zakonu da odbijemo napad.Sve potjernice su ukinute i naša borba bila je dugotrajna i istinita, a istina je samo jedna. Meni bi bilo drago da se otvori proces protivDubajića- kazao je tadašnji načelnik Tuzle, Selim Bešlagić.

-Ponosni smo što smo odbranili grad , a moglo je biti ista sudbina kao u drugim gradovima, u Bijeljini, Prijedoru,Vlasenici , gdje su stradali i ubijeni mnogi nedužni ljudi-istakao je predsjednik demobilisanih boraca, Mirza Ahmić.

-Grad su odbranili naši borci i dali svoje živote , briga za njihove porodice je naša trajna obaveza, a njihovo herojstvo i žrtva ne smiju nikada biti zaboravljeni- kazala je Sabira Mičanović, predsjednica Udruženja šehida i poginulih boraca 1992-1995.

Nakon polaganja vijenaca na Brčanskoj malti, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predsjednica Gradskog vijeća Tuzla, Nataša Perić i njena zamjenica , Sunčica Delibegović u ime Grada Tuzle i predstavnici boračkih organizacija i drugi borci koji su učestvovali u odbrani grada, Tuzle položili su cvijeće na spomen obilježje na Slanoj banji , poginulim borcima i civillima poginulim 1992-1995.godine.

Check Also

U Tuzli je obilježen 31 maj, Dan bijelih traka

U organizaciji Omladinskog pokreta „Revolt“ Tuzla i Građanske inicijative „Jer me se tiče“ Tuzla, na ...