Najnovije vijesti
Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Obilježen Svjetski dan bubrega – u znak sjećanja na sve darivatelje organa i zahvalnosti posađeno drvo u parku UKC Tuzla

Obilježen Svjetski dan bubrega – u znak sjećanja na sve darivatelje organa i zahvalnosti posađeno drvo u parku UKC Tuzla

Najveći vid solidarnosti, plemenitosti i humanostiPicture 014

Na inicijativu Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika  Tuzlanskog kantona, u saradnji sa istoimenim Federalnim udruženjem, Donorskom mrežom u BiH, UKC-a Tuzla, Udruženjem ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH u Tuzli je organizovano obilježavanje svjetskog dana bubrega, što je ujedno i centralna manifestacija za BiH.Picture 013

Tim povodom u Tuzli je boravio i prof. Dr. Ferdinand Muhlbacher, osnivač transplantacija u UKC Tuzla. Uz njegov nadzor 1999.godine ljekari u ovom centru su obavili prvu srodničku transplantaciju, nakon čega je Tuzla vrlo brzo postala lider u transplantacijskoj medicini.

Tokom boravka u Tuzli, prof. Ferdinand Muhlbacher je posjetio Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ te prisustvovao sadnji drveta u parku UKC Tuzla, u znak sjećanja na sve darivatelje organa.

Svjetski dan bubrega u Tuzli je obilježen svečanim programom u sklopu kojeg je održana i ceremonija sadnje drveta koje je posvećeno darivateljima organa i tkiva te postavljen kamen temeljac sa natpisom.

Ovom događaju prisustvovali su i brojni pacijenti iz mnogih gradova BiH kojima su u UKC Tuzla presađeni bubrezi. Izrazili su svoju zahvalnost gradu Tuzli, UKC Tuzla i svima koji su uključeni u ovaj projekat jer, kako su istakli, njih je ovaj projekat ponovo vratio u život.

Picture 008Predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja Svjetskog dana bubrega u BiH, prof.dr. Senaid Trnačević je ovom prilikom kazao:

– „U BiH je registrovano 2684 bolesnika na dijaliznom liječenju, od toga je u RS 1100, u FBiH oko 1500 i Distriktu Brčko oko 90. U Federaciji BiH od 2014. godine postoji Centar za transplantacije sa sjedištem u Sarajevu, čija je djelatnost unapređenje transplantacije organa u Federaciji.

U ovom centru postoji lista čekanja koja predstavlja nadu za sve bolesnike. Malo je transplantiranih organa u BiH zbog nedostatka donora, a transplantacijoni program bi trebao biti prioritet državnim organima. Neophodan je doprinos svih nas u edukaciji stanovništva o potrebi postojanja solidarnosti u formi donorstva za života, a posebno edukacija porodica da daju pristanak za uzimanje organa u slučaju smrti zbog posljedica moždanog udara.Picture 011

Darivanje organa je najveći vid solidarnosti, plemenitosti i humanosti, a UKC Tuzla ima prostorne, kadrovske i tehničke pretpostavke da broj transplantacija, a tako i spašenih života bude još veći“, izjavio je prof. dr. Trnačević, te naglasio:

– „Treba nam pomoć državnih organa u organizaciji, finansiranju, legislativi, planiranju, usmjeravanju i kontroli procesa transplantacija. Bolesnik sa presađenim organom je zdrav čovjek sa konforom života, a finansijske uštede su ogromne“.

U sklopu obilježavanja održana je i Svečana tribina u BKC-u, koja je bila posvećena darivateljima organa i tkiva sa kratkim predavanjima koja su održali ugledni strani i domaći ljekari koji su uspješni u transplantiranju i postupku liječenja, te je istaknuto da je u BiH registrovano 2.684 bolesnika na dijaliznom liječenju.

Ovom prilikom mnogi prisutni su i potpisali donorske kartice.

Duška REBIĆ  Copy of Picture 056 Picture 014 (1) Picture 053 Picture 057 Picture 073 Picture 023 Picture 021 Picture 020 Picture 017 Picture 016 Picture 015 Picture 014 Picture 012 Picture 010 Picture 009 Picture 007 Picture 006 Picture 005 Picture 004 Picture 003 Picture 002

Check Also

Picture 12950

Svi putevi vode u Teatar kabare Tuzla na III Festival premijera od 11.10.do 9.11. 2018

Teatar kabare Tuzla čije je sajedište već godinama u Hotelu „Tuzla“ i ove godine organizuje ...