Najnovije vijesti
Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Nova oprema za Vatrogasnu jedinicu Živinice koja spašava živote

Nova oprema za Vatrogasnu jedinicu Živinice koja spašava živote

Načelnik općine Živinice dr. Samir Kamenjaković posjetio je Vatrogasnu jedinicu Živinice, a povod je bila donacija alata za tehničke intervencije koju je Načelnik obezbijedio u suradnji sa austrijskom Vatrogasnom jedinicom.06022018_14

Radi se o hidrauličnim makazama i razvlakačima koji se namjenski ponajviše koriste za sječenje lima prilikom teških saobraćajnih nesreća.

06022018_11Vatrogasna jedinica Živinice na čelu sa komandirom Zijadom Puzićem izrazila je veliku zahvalnost zbog ove donacije, jer će im ova tehnička oprema uveliko olakšati, skratiti proces rada i što je najvažnije dati dodatno vrijeme prilikom spašavanja ljudskih života u teškim saobraćajnim nesrećama. Hidraulična kliješta će biti od velike koristi i u drugim tehničkim intervencijama Vatrogasne jedinice, a dodatna vrijednost istih se ogleda i odličnoj edukovanosti vatrogasaca u rukovanju istim, što su oglednom vježbom i demonstrirali.

Načelnik Kamenjaković ovom prilikom kazao je da će on zajedno sa općinskom administracijom nastojati u skorije vrijeme da u potpunosti opreme vatrogasnu jedinicu kada je u pitanju tehnička oprema.

– „Prilikom saobraćajnih nesreća imali smo situacije da vatrogasci zaista teškim mukama mogu pomoći ugroženim. Iz tog razloga smo uvidjeli da određena tehnička sredstva nedostaju. Mi smo uložili napor da bi obezbijedili vatrogascima tehnička sredstva koja će im biti potrebna kod pomoći prilikom saobraćajnih i ostalih nesreća gdje će moći upotrebljavati ova tehnička sredstva.

06022018_10Dakle, radi se o hidrauličkim makazama koje su potrebne i jako bitne vatrogascima da bi bili učinkovitiji. Ovo će daleko ubrzati proces njihovog rada i ono što nam je najvažnije da preveniramo nesretne slučajeve koji se mogu desiti zbog dužine trajanja pomoći koju vatrogasci daju. Želim se zahvaliti našim vatrogascima koji su dovoljno edukovani da znaju odmah upravljati ovom opremom, ne treba dodatna edukacija, oni su to danas i demonstrirali. Ja se nadam da ćemo potpunom jedinicom, nakon što primimo još četiri vatrogasca koja su u budžetu planirana da se prime, imati potpunu jedinicu kada je u pitanju personalni dio i ova tehnička oprema za koju ćemo se potruditi da u je potpunosti nabavimo i opremimo našu Vatrogasnu jedinicu.

Ovu donaciju smo dobili suradnjom sa vatrogasnom jedinicom iz Austrije. Ja sam kontaktirao određene ljude koji su nam pomogli, mi smo platili samo transport ove pošiljke. Ona za nas ima jako veliku vrijednost, zato što je nismo posjedovali i ona će našim vatrogascima daleko pomoći u procedurama pomaganja ljudima.” istakao je načelnik Kamenjaković

06022018_8Komandir Vatrogasne jedinice Živinice Zijad Puzić ponovio je važnost ove donacije čija je uloga najviše u spašavanju ljudskih života.

– „Hidrauličnih kliješta za sječenje lima i razvlakače koji se inače koriste najčešće u saobraćajnim nezgodama puno će nam značiti, moram reći da u teškim saobraćajnim nesrećama kada su u pitanju velike deformacije na vozilima gotovo uvijek imamo i teško povrijeđene osobe, i na žalost stradale. Pomoći će nam mnogo, do sada smo imali određena primitivna sredstva kojima smo pokušavali da damo sve od sebe da bi pomogli u tom slučaju, međutim, to je jedna produžena i vrlo često nepraktična radnja koja ne daje željene rezultate i naročito što to vremenski dugo traje pa značaj ove opreme je utoliko veći.

Osnovna uloga i funkcija ove opreme, koju smo dobili jeste spašavanje života a koriste se  i u drugim tehničkim intervencijama. “, istakao je Komandir Puzić.06022018_7 06022018_6 06022018_4 06022018_2

Check Also

Celic grad

Apel dobrim ljudima za pomoć porodici Ibrišimović iz Čelića – Posao bi riješio sve naše probleme

Posao bi riješio sve naše probleme Porodica Ibrišimović iz Čelića obraća se, posredstvom „BH Glasa-a“ ...