Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Na Trgu slobode u Tuzli počeo 3. Festival vina i hrane

Na Trgu slobode u Tuzli počeo 3. Festival vina i hrane

Sinoć je u Tuzli počeo 3. Festival vina i hrane koji je okupio 32 izlagača iz cijele BiH, Hercegovine, Krajine, istočne i srednje Bosne.Picture 4155

Po riječima Adnana Aliefendića, organizatora trećeg bosanskohercegovačkog festivala vina i hrane i predsjednika Udruženja BH Festival, jedan od osnovnih ciljeva je promocija vinske kulture i naših autohtonih vrsta vina i hrane, prvenstveno među građanima i vinarima, a potom i svima koji dolaze u Grad Tuzlu.

Picture 4211Festival je jedinstvena prilika i mogućnost da se kušaju najbolja vina i delikatese, te da potrošači saznaju nešto više o vinogradarstvu i proizvodnji vina.

– „Bosna i Hercegovina postaje prepoznatljiva u svijetu kao nova vinska zemlja, a tome svjedoči što je vinarstvo kroz stoljeća bilo vrlo važna privredna aktivnost. Najveći proizvođač i izvoznik vina iz naše zemlje je Vinarija Čitluk, koja od ukupne proizvodnje, 60%  izvozi u evropske i druge zemlje širom svijeta. Ukupno 22 zemlje, a neke od njih su Njemačka, Francuska, Češka, Poljska, Amerika, Kina, Novi Zeland“, istakao je Aliefendić.

Picture 4156Svi prisutni imaju priliku da kušaju vino i hranu, mnogobrojnih proizvođača koji sudjeluju na Festivalu a organiziran je i prigodan  kulturno zabavni program.

Pokrovitelji Festivala su Grad Tuzla i Vlada Tuzlanskog kantona, prisutne je stoga pozdravio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dok je Festival otvorio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.Picture 4157

Duška REBIĆ

Check Also

IMG_8721

Svečana press konferencija povodom 15 godina od otvaranja slanih Panonskih jezera u Tuzli

Ključna tačka pozitivnog preokreta Početak rada prvog Panonskog jezera bio je za Tuzlu ključna tačka ...