Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Medicinski centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju „SPORTICUS“ Tuzla

Medicinski centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju „SPORTICUS“ Tuzla

Vraća snagu i otklanja bolDSCN1117

Grad Tuzla je prepoznatljiv po svojim sportistima, po sportskim rezultatima i uspjesima koji su prevazišli okvire i granice Bosne i Hercegovine. Tuzla je grad olimpijaca, evropskih prvaka, mnogih, u svijetu priznatih sportista, kao što je naša Razija Mujanović, košarkašica koja je ušla u svjetsku Kuću Slavnih i mnogi drugi.

Iako ovo nisu, zbog ukupne ekonomske situacije dobra vremena za sport grad Tuzla ulaže puno u razvoj sporta, posebno u izgradnju i održavanje sportskih dvorana i terena na kojima vrijeme provode naša djeca.

Sportska medicina je važan dio uspjeha svakog sportiste

DSCN1120Svoj doprinos u razvoju sporta, u sportskim uspjesima imaju i naši ljekari sportske medicine koja je u Tuzli, ako ne najjača onda sigurno među najjačim na prostorima BiH i šire. Njihova je uloga velika a značaj neprocjenjiv u razvoju svakog sportiste tako da su se mnogi iskreno obradovali kada je u Tuzli, prije 9 mjeseci otvoren Medicinski centar „Sporticus“ Tuzla. Osnivač i vlasnik centra je ugledni dr. Edin Buljugić, čovjek koji je prepoznao da je ustanova ovakvog tipa potrebna Tuzli. Na osnovu već uspostavljene saradnje sa brojnim sportskim klubovima iz naše zemlje i regije, dr. Buljugić je odlučio da sportsku medicinu u Tuzli podigne na novu, višu razinu.DSCN1129Iako je rođeni Tuzlak, dr. Edin prvo je osnovao jedan ovakav centar u Sarajevu, prije 8 godina, veza sa Tuzlom nije se prekidala pa je odlučio da i u Tuzli otvori ustanovu koja će pomagati sportistima, svih profila i generacija, ali i drugim građanima po najsavremenijim metodama u slučaju povreda, u rehabilitaciji ali i prevenciji.

Uvijek najbolje rješenje

Medicinski centar „Sporticus“ Tuzla se nalazi u zgradi „Titanik“, preko puta „Mercatora“, sa svih strana nalaze se obilježja kako doći na drugi sprat, do ordinacije po pomoć.

DSCN1127– „Ovakav vid usluge, ovakav vid liječenja je potreban Tuzli. Pružamo usluge iz dijagnostike, rehabilitacije i fizikalne terapije, koristi se savremena oprema, tretmani se određuju nakon pregleda ultrazvukom, laser magnetom, tu je elektroterapija i rehabilitacija svih bolnih sindroma vrata i donjih leđa, sportska  prevencija i rehabilitacija, dijagnostika, kineziterapija, sve vrste masaža, individualne i grupne kondicione pripreme“, ističe osnivač i vlasnik „Sporticusa“ u Tuzli, dr. Edin Buljugić, koji pojašnjava:

– „Od jedinstvenih metoda u BiH i jugoistočnoj Evropi nudimo kompjuterske analize postupalnog statusa, 3 D analizu stanja stopala i potkoljenice, analizu nervnog sistema i kičmenog stuba, upalu korijena nerva kičmenog stuba, kompjutersku analizu mobilnosti zglobova i mišića, kompjutersku analizu hoda, trčanja i ravnoteže  balansa. Naša misija je dostupnost kvalitetne i kompletne fizijatrijske usluge uz stalno unapređenje kvaliteta rada, praćenje najsavremenijih doktrina i usavršavanje s ciljem pružanja maksimuma u prevenciji, rehabilitaciji i saniranju povreda“.

Otklanjanje bolova i nepravilnosti kod male djeceDSCN1132U novootvorenom centru radi izuzetan tim stručnjaka koji je uvijek dostupan pacijentima. Kako nam je istakla fizoterapeut Sanja Efendić, pomoć se pruža i u otklanjanju bolova kod male djece, zbog nepravilnog držanja, zbog ravnih stopala…

– „Odraslima pružamo pomoć, najčešće u slučajevima kada imaju bolove u leđima, ramenu ili vratu, primjenjuje se u prosjeku, od 10 do 15 terapija. U toku dana javi nam se više pacijenata, u toku 8 radnih sati prođe kroz ordinaciju, od 8 do 12 pacijenata, a najveća gužva nam bude poslije podne. Kako ne bi čekali, pacijenti se mogu naručiti, lično ili na brojeve telefona 035 299- 019 i 066 589- 997, svaki dan od 10 do 15 sati“.DSCN1137Dekompresijski krevet za probleme sa kičmom

Među stručnjacima koji rade u Medicinskom centru „Sporticus“ u Tuzli je i Emir Buljugić, prof. fizičkog odgoja i fizipoterapeut. Svoje znanje koristi na oba posla, susreće se sa mnogim stvarima te nam zbog toga ističe značaj, prvo prevencije a zatim i kvalitetnih tretmana od kojih može ovisiti cijela karijera jednom sportisti.

– „Prevencija, a posebno adekvatan medicinski tretman za svakog sportistu je jedini put kako može doći do bržeg oporavka, vratiti se u staru formu ili napredovati.  Najveći trend korištenja bilježimo sa kinezoterapijama, kada se primjenjuju trake, rastezive trake na određenu regiju sa ciljem smanjenja boli, oticanje zglobova i poboljšanje pokretljivosti mišićnih skupina na kojima se nalaze, ili tijela u cjelosti. Imamo i  tretman, dekompresijski krevet sa kojima se dekompresija kičme ili trakcija isteže blagim istezanjem spiralnih segmenata, te na taj način dovodi do smanjenja pritiska na kičmeni stub. Radi se pomoću specijalne opreme, uz stalan nadzor od strane fizioterapeuta“, naglasio je Emir Buljugić koji svakodnevno izvodi mnoge procedure, a sve da ublaži bol i izliječi pacijente.DSCN1121– „Našim pacijentima poručujemo da misle na svoje zdravlje i da nam se obrate, jer“ Sa nama su bez bola““, poručuju iz  Medicinskog centra „Sporticus“ Tuzla.DSCN1116 DSCN1118 DSCN1119 DSCN1123 DSCN1124 DSCN1126 DSCN1128 DSCN1131 DSCN1133 DSCN1134 DSCN1136 DSCN1138Duška REBIĆ

Check Also

Sezona klizanja počinje 16. decembra

Gradonačelnik Helić i predstavnici Sportskog saveza Gračanica, juče su održali sastanak na temu priprema i ...