Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Ljetna škola reanimacije u Tuzli 16. i 17. avgusta

Ljetna škola reanimacije u Tuzli 16. i 17. avgusta

„Tvoje ruke mogu spasiti nečiji život“DSCN1436

U organizaciji Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli „Medicus“ , a pod pokroviteljstvom Evropskog resuscitacijskog savjeta i Resuscitacijskog savjeta Srbije organizovana je Ljetna šklola reanimacije pod nazivom „ Tvoje ruke mogu spasiti nečiji život“.DSCN1433

 

 

 

 

 

 

 

Tim povodom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana je press konferencija, na kojoj su se medijima obratili mentor projekta dr.sc. Hajriz Alihodžić, specijalista urgentne medicine, koordinatorice projekta, dr. Ilvana Rabotić i dr. Džana Atlić, predsjednik Studentskog vijeća Sejfo Begić i moderator konferencije Semir Hadžić.

– „Cilj ove škole je da studenti na Univerzitetu nauče, kako na adekvatan način treba primijeniti masažu srčanog zastoja, do dolaska ljekara na lice mjesta. Zainteresovanost za Ljetnu školu reanimacije je velika, prijavilo se 150 studenata, pa smo uključili i nekoliko studenata iz Sarajeva, Zenice i Brčkog jer imaju priliku sa nauče besplatno vještine i da steknu evropsko priznati certifikat“, istakla je koordinatorica projekta  dr. Džana Atlić.

– „Iznenadni srčani zastoj jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu. Prestankom rada srca mozak ne dobija dovoljne količine kisika i hranjivih materija te odumire. Masažom srca krvotok se nastavlja na vještački način, a statistički podaci pokazuju, ako je ispravno izveden ovaj zahvat godišnje spasi 94.000 života“, istakla je dr. Ilvana Rabotić, koordinatorica projekta.

Podršku održavanju škole pružio je i mentor Ljetne škole reanimacije, dr.sc. Hajriza Alihodića, specijaliste urgentne medicine koji radi dugi niz godina u Službi Hitne medicinske pomoći i svakodnevno pomaže građanima spašavajući im živote.DSCN1439

– „Dugi niz godina pokušavamo promijeniti neke stvari u BiH i nastojimo implementirati i realizovati bazične mjere reanimacije u upotrebi vanjskog defibliratora, što je u Evropi standard i obaveza. U BiH je osnovni problem to što očevici, koji su na licu mjesta ne započinju mjere reanimacije, a od toga zavisi i uspjeh postupka reanimacije. U iznenadnom srčanom zastoju moramo ispoštovati četiri karike, pozivanje hitne, rane reanimacije, rane defibrilacije i definitivni tretman. U BiH je definitivni klinički tretman na evropskom nivou, pogotovo u Tuzli, gdje postoje dva kardio centra“,  naglasio je Alihodžić, te pojasnio:

DSCN1438– „Sve se rješava na optimalan način, iz Hitne dolazimo nakon, 3, 5, 7, 19, 20, nekad i 30 minuta. Ako se na vrijeme ne počne postupak reanimacije svaka izgubljena minuta je 10% manja šansa. Ako su šanse bile 50% nakon 5 minuta šanse su ravne nuli. Inicijativa studenata Medicinskog fakulteta koji su pokrenuli sa ostalim studentima po meni je historijska u BiH jer će mladi ljudi svoje znanje prenositi na sve ostale, uključujući kolege studente, profesionalce i laike“, pojasnio je dr. Alihodžić.

– „Poslije ovih aktivnosti bit će veći broj onih koji će dovoljno spustiti slabiju ruku  na sredinu grudnog koša i na nju spustiti jaču i raditi kompresiju, pet do šest centimetara. To će omogućiti koliko toliko da se šansa poveća, da se mozak sačuva, to je ono što će u budućnosti donijeti veći broj preživjelih“.

Obuka će trajati dva dana, prvi dan teoretska predavanja, kada će izlagati poznati stručnjaci u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Tuzli, dr. Devleta Hadžić, predavanje „Smjernica KPR kod djece“, dr. Lejla Kuluglija „Prevencija aresta i  dr. Hajriz Alihodžić „ERC u BIH“.

Drugi dan, 17. avgusta Ljetna škole reanimacije će se održati na Trgu slobode u Tuzli i svi zainteresovani građani će imati priliku naučiti, kako pružiti pomoć kod srčanog zastoja i da nauče postupak reanimacije pod nazivom „Tvoje ruke mogu spasiti nečiji život“. Po završetka škole 135 studenata će dobiti evropski priznati certifikat.   DSCN1424 DSCN1425 DSCN1427 DSCN1428 DSCN1429 DSCN1430 DSCN1431 DSCN1432 DSCN1435 DSCN1436 DSCN1437 DSCN1439

Duška REBIĆ

Check Also

DSCN2904

Projekat „Panonika – Zdravo srce Tuzle“ počinje 13. oktobra tačno u podne

Ljepotu tuzlanskog turističkog brenda, Panonskih jezera nije zaustavila ni jesen, jer su se dosjetili zaposlenici ...