Početna / Tuzla - Gradska Hronika / „LA CREMERIA VENEZIANA“ NA TRGU SLOBODE U TUZLI POSTALA JE Najslađe mjesto u gradu

„LA CREMERIA VENEZIANA“ NA TRGU SLOBODE U TUZLI POSTALA JE Najslađe mjesto u gradu

Italijanska cafe slastičarna „La Cremeria Veneziana“, koja je počela sa radom prije tri godine u zgradi Barok,  na Trgu slobode u Tuzli priprema se ovih dana za ovaj mali jubilej, a u međuvremenu je postala jedno od omiljenih mjesta brojnih tuzlaka i turista koji dolaze u grad u sve većem broju. „La Cremeria Veneziana“ postala je i sinonim dobre ponude i kvalitetne usluge koja svojim šarmom grad čini ljepšim.DSCN0997

Mali jubilej bit će obilježen 21. juna, bit će sigurno veselo a razloga da bude ponosan svakako ima i vlasnik objekta Silvio Valentino obzirom da je za ove tri godine „La Cremeria Veneziana“ postala najpoznatija i najpopularnija poslastičarnica na Trgu slobode u Tuzli.

DSCN1000

 

 

 

 

 

 

Nije važno koje je godišnje doba, zima, proljeće ili ljeto „La Cremeria Veneziana„ uvijek sija posebnom svjetlošću. Atraktivna lokacija i ambijent idealni su za predah, za odmor, poslovne, ljubavne ili neke druge sastanke, kao u vremenima poznatih tuzlanskih korzijada.

Ljeto je, obzirom na blizinu Panonskih jezera uvijek posebno. Svi rado dođu da osjete duh tuzlanske čaršije u koji se idealno uklapa i malo italijanskog stila. Sve je to osjetio i Italijan, Silvio Valentino, vlasnik „La Cremeria Veneziana“ koji je osim u Brazilu, i naravno u Veneciji odlučio da ovaj objekat otvori i u gradu soli. Zavolio je Silvio i narod u Bosni, posebno u Tuzli, koji je specifičan i osjetio da ih nikakvi prethodni ratovi nisu mogli razdvojiti.DSCN1013

U slastičarnici „La Cremeria Veneziano“ uvijek je živahno i lijepo, ali sada u ljetnom periodu posebno je ugodno u ljetnoj bašti. Sa osmjehom na licu goste dočekuju  vrijedni konobari, lijepi momak Azur već godinu dana radi u objektu i Jasmina koju gosti već poznaju dosta dobro. Spremaju se poslastice, ljeti, pošto je toplo najviše se traže sladoledi i italijanski kolači.

Objekat vodi naš sugrađanin, mnogim poznat sa fudbalskih terena Goran Dragičević, koji je uspostavio saradnju sa Silviom Valentinom na obostrano zadovoljstvo jer se pored poslovnih veza stvorilo i veliko prijateljstvo koje ih vezuje.DSCN1003

– „Trenutno sam u Tuzli, ali sam često i u Italiji koju sam zavolio, ljude i sve moje poslovne partnere. Mi smo u Italiji kao jedna porodica i družimo se, kako na poslu, tako i van posla“, kaže Dragičević, te dodaje: – „Zahvalan sam Silviu što je u naš grad donio dašak Italije i njihove kulture. Kada je riječ o našoj ponudi, za svaku sezonu pripremimo novitete, tako ove sezone imamo 24 ukusa sladoleda, preko 30 vrsta kolača, specijalna ledena kava i dva nova kolača od limuna i jagode. Iskustvo koje steknem u Italiji praveći sladolede i kolače sa vrhunskim slastičarima prenosim na svoj tim u Tuzli, Veldanku i Ranka i zajedno stvaramo nove kreacije, jedinstvene u gradu.  Svakako, lijep je i naš kutak za pušače u kojem mogu da se odmore i sastanu poslovni ljudi  i drugi, da se u intimnoj atmosferi  posluže našim kolačima i sladoledima, ali i najboljom kafom  lavazzo u gradu“, ističe Dragičević.DSCN0998

Glavni majstor za sladoled i kolače je Ranko Salihović, najbolji majstor svog zanata na Balkanu. Kaže nam kako sav materijal dolazi iz Italije, sve je vrhunskog kvaliteta, pića, razna vina, posebno proseko, a sve više je popularan i kampari. Specijalitet kuće, ujedno i najviše tražen je kolač tiramisu, a u spravljenju mu pomaže Veldinka Tinjić, koja je pravi majstor za kolače.DSCN1015

– „Primijetili smo u većem broju ovih dana dolazak stranaca, iz raznih zemalja, najviše traže da probaju kremino, karamelu, voćne sladolede od 100% domaćeg voća. Očekujemo i goste za vrijeme ramazana koji poslije posta svrate iz obližnjih džamija, da se posluže sa našim kolačima i kafom Lavazzo. Naravno tu su i druge vrste kafe koje se nude, Cappuccino venezia, Cappuccino Roma , Cappuccino Milano, ali i Lavazza Bečka, Američka kafa, te sve vrste sokova, kolača, štrudle od jabuka, voćne korpice, hiljadu listova, talijanski kolači za koje se koriste samo prirodni sastojci, prve klase, bez konzervansa, bez aditiva i bez farbi za kolače.DSCN0993

Posebna je Venecijanska čokolada sa aromom lješnjaka, karamela, vanilije. Svi koji navrate u jutarnjim satima mogu da doručkuju, Italijanski doručak – mini i slani, uz pizzu na metar, tost veliki ili wafle slani, i da uživaju uz prirodne sokove. Preporuka svima građanima je da navrate u naš objekat koji je poseban, da dođu na sladoled i kolače, da se rashlade uz zvuke italijanske muzike“, poručuje osoblje i „slatki doktor“ Ranko Salihović.DSCN1016 DSCN1015 DSCN1014 DSCN1013 DSCN1012 DSCN1011 DSCN1010 DSCN1009 DSCN1008 DSCN1007 DSCN1006 DSCN1005 DSCN1004 DSCN1002 DSCN1001 DSCN0999 DSCN0997 DSCN1000 DSCN0996 DSCN0995 DSCN0994 DSCN0993 DSCN0992 DSCN0991 DSCN0990 DSCN0989 DSCN0988 DSCN0986 DSCN0985 DSCN0984 DSCN0983 DSCN0982

Duška REBIĆ

Check Also

DSCN1248

FOTO preporuka: Ne propustite za vikend najljepše mjesto u TK, Panonska jezera

Ni vrijeme, koje je u avgustu dosta nestabilno i promjenljivo ne može sa Panonskih jezera ...