Najnovije vijesti
Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Krajem avgusta počinje podnošenje prijava za II upisni rok na Univerzitetu u Tuzli

Krajem avgusta počinje podnošenje prijava za II upisni rok na Univerzitetu u Tuzli

Sve bliži tržištu radaPicture 10369

Na Univerzitetu u Tuzli okončan je prijem studenata u prvu godinu prvog i integriranom prvom i drugom ciklusu studija na fakultete/ Akademiju Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2018/2019 godini. Kako su istakli na press konferenciji održanoj na Univezitetu, rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermina Hadžigrahić i prof.dr. Enes Osmančević za sve one koji se nisu upisali u prvom upisnom roku nova je prilika 4. septembra kada počinje drugi upisni rok na Univerzitetu u Tuzli.

Picture 10385– „Pozivam buduće studente da pogledaju našu i web stranice fakulteta i da izaberu neki od ponuđenih studijskih programa. Najveći interes je za Medicinski, Farmaceutski, Mašinski i Fakultet Elektrotehnike, a pozitivan trend upisa bilježi i Odsjek građevine na RGGF-u, Ekonomski fakultet i studijski odsjeci na Filozofskom fakultetu, psihologije, njemačkog i engleskog jezika. Univerzitet u Tuzli usklađuje obrazovnu politiku prema zahtijevima tržišta i podsticanje naučno-istraživačkog rada”, naglasila je rektorica prof.dr. Nermina Hadžigrahić.Picture 10387

Po riječima prof.dr. Enesa Osmančevića, potreba za intenzivnijom komunikacijom sa što većim brojem potencijalnih studenata, kroz različite forme, od web stranica Univerziteta, elektronskih Novosti  Untz, preko medija, društvenih mreža i različitih komunikacijskih platformi sve je veća. Također, istakao je prof. Osmančević, praktičnom  radu sa studentima mora se posvetiti više pažnje, kao i sudjelovanju studenata Univerziteta u Tuzli u programima međunarodne akademske razmjene.

Kako je istaknuto na press konferenciji, broj prijavljenih kandidata na I upisni rok je 1442, od tog broja prema stanju privremenih rang listi, pravo na upis ostvarilo je 1185 kandidata, od toga 785 kandidata koji su ostvarili pravo na upis redovnog studija finansiranjem iz Budžeta TK.

Na upis redovnog studija za vlastite potrebe (SVP) 387 kandidata, a 13 kandidata su ostvarili pravo na upis vanrednog studija.

Broj kandidata koji su pristupili prijemnom ispitu i ostvarili su minimalan broj bodova, ali su prešli crtu  i kao takvi ušli u broj prekobrojnih je 23 kandidata .

Univerzitet u Tuzli organizovat će upis dodatnog broja studenata za upis u akademskoj 2018/2019 na fakultetima/Akademiji na kojima su ostala upražnjena mjesta i isti će biti objavljen na web stranici Univerziteta, kao i u dnevnom listu“Oslobođenje“.

Broj slobodnih mjesta za II upisni rok je 900 i to: 315 slobodnih mjesta za studente koji se finansiraju iz Budžeta TK, 548 slobodnih mjesta za studente koji se finansiraju sami (SVP) i 37 slobodnih mjesta za studente vanrednog studija.Picture 10374

Podnošenje prijava za II upisni rok vršit će se od 22.08. do 31.08. 2018. god., osim na Akademiju dramskih umjetnosti. I dio prijemnog ispita (kvalifikacioni ispit) održat će se 3.9. 2018. godine u 10 sati. II dio prijemnog ispita (rad sa kandidatima u užem izboru) obaviti će se 4.9. 2018. god. u 15 sati po rasporedu koji će biti objavljen nakon prvog dijela prijemnog ispita. III dio (Završni-eliminacioni ispit) održati će se 5.9. 2018. godine u 10 sati. Privremena rang lista kandidata bit će objavljena 5.9. 2018.god., a konačna 10.9.2019. god. Upis primljenih kandidata obavit će se od 14. 9. do 17.8 2018. godine.

Duška REBIĆ

Check Also

Celic grad

Apel dobrim ljudima za pomoć porodici Ibrišimović iz Čelića – Posao bi riješio sve naše probleme

Posao bi riješio sve naše probleme Porodica Ibrišimović iz Čelića obraća se, posredstvom „BH Glasa-a“ ...