Početna / Zdravlje, Ljepota i Moda / Kako pomoći bolesniku u napadu alergije na jednostavan način

Kako pomoći bolesniku u napadu alergije na jednostavan način

Image preview

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 21.vijek vijekom alergije, a ona podrazumjeva i astmu, polinozu i neurodermatitis. Od ove bolesti danas pati svaki peti stanovnik planete.Protiv alergije nema univerzalnog lijeka , ali postoje načini da se bolest smiri.

Kako bijeli luk spašava od napada astme

Ostalo je zabilježeno, da je u jednoj bolnici, na odjeljenju za reanimaciju čovjek počeo da gubi dah, a uprkos trudu ljekara nije mu bilo bolje. U sobu je ušla starija medicinska sestra i dala im savjet da izgnječe bijeli luk i da mu daju da omiriše.Pošto je udisao minut-dva pacijent se umirio , a napad gušenja je prestao.Zahvaljujući ovoj metodi spašeno je mnogo života u situaciji kada nastupi napad astme i gušenje na jednostavan način bez pomoći ljekara. Za oboljele od astme savjetuje se da se izbace iz ishrane mliječni proizvodi, osim surutke. Oni sadrže protein kazein koji stvara sluzi i povećava viskoznost krvi . Nasuprot tome, surutka alkalizuje organizam i izbacuje sluz. Svako jutro natašte treba piti 350m surutke s čenom bijelog luka, ističu naturapati.

Primjećeno je da kod osoba koje muči alergija tok akutnih respiratornih virusnih infekcija teži nego kod drugih , zato kod oboljelih, posebno od polinoze i bronhijalne astme prehlada obično dugo traje, pa alergolozi predlažu šta da uradite. Prilikom prvih simptoma, poželjno je da uzimate antivirusne preparate. Za olakšanje disanja u prva dva-tri sata mogu se koristiti vazokonstriktorne za nos, ali bolje je da nos ispirate slanom vodom. Primjenjujte antialergijska sredstva, a zatim preparate najnovijih generacija ( jer prvi mogu da zgusnu šlajm , što otežava situaciju.Za skidanje temperature uzimajte paracetamol i ibuprofen. U slučaju polinoze i bronhijalne astme nemojte piti lijekove za rastvaranje šlajma s biljnim komponentama. Ako se situacija zakomplikuje , obično se propisuju antibiotici , ali morate znati da oni negativno utiču na sastav crevne mikroflore, a disbakterioza otežava tok alergije, posebno one sa kožnom manifestacijom. tokom uzimanja antibiotika nemojte konzumirati kiseli kupus, pivo, kvas, tvrde sireve, suvo voće, proizvode od kvasnog tijesta. Obavezno popijte kutiju probiotika radi obnavljanja varenja u crijevima, ističu alergolozi.

PrIpremila: Duška Rebić

Check Also

Saopštenje za javnost

U skladu sa odredbama Federalnog štaba Civilne zaštite u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, od sutra, ...