Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / JZU UKC Tuzla – Počeo dvodnevni Simpozij „Plućne bolesti“

JZU UKC Tuzla – Počeo dvodnevni Simpozij „Plućne bolesti“

Premijer Tuzlanskog kantona danas je svečano otvorio Šesti međunarodni simpozij „Plućne bolesti”. Cilj simpozija je prezentovati nova saznanja i iskustva iz oblasti respiratorne medicine.Simpozij_02_10_11_2017

U okviru svog obraćanja premijer Gutić se gostima zahvalio na dolasku u Tuzlu i Tuzlanski kanton, te svim učesnicima zaželio uspješan rad i ugodan boravak u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Također premijer je podcrtao ulogu Univerzitetskog kliničkog centra u ukupnom zdravstvenom sistemu Tuzlansko kantona, te podsjetio na neka od ulaganja Vlade u kadrovsku, naučnu i materijalno – tehničku opremljenost Kliničkog centra.

Simpozij_01_10_11_2017„Vezano uz oblast pulmologije, otvaranjem izolacionog bloka za pacijente oboljele od tuberkuloze i Intenzivne njege za teške pulmološke pacijente Univerzitetski klinički centar je proširio spektar svojih zdravstvenih usluga i dodatno unaprijedio naš cjelokupan zdravstveni sistem. Obzirom da se danas sve može mjeriti, da naša briga nije bila uzaludna pokazuje više parametara. U Tuzlanskom kantonu je zabilježen najmanji broj zdravstvenih radnika koji su napustili Bosnu i Hercegovinu, a Univerzitetski klinički centar Tuzla je proglašen najboljom zdravstvenom ustanovom u BiH”, rekao je premijer Gutić i izrazio očekivanje da će plodonosna saradnja domaćih i stranih stručnjaka u ovoj oblasti nastaviti i u budućnosti, kako na sličnim, tako i na drugim projektima.

Organizatori simpozija su Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla, Ljekarska komora TK, Komora zdravstvenih tehničara TK i Udruženje respiratorne medicine, a simpozij će biti bodovan u skladu sa Pravilnikom o bodovanju stručnih sastanaka Ljekarske komore TK i Komore zdravstvenih tehničara TK.Picture 17800

Ovaj dvodnevni skup je okupio eminentne stručnjake iz pneumofiziologije, hirurgije, anesteziologije, radiologije, pedijatrije, ljekare porodične medicine i medicine rada.

– „Na simpoziju će biti obrađeno više tema koje će prezentovati stručnjaci iz Turske, Hrvatske, Slovenije i BiH, a održat će se i Tribina na temu okoliša i respiratorne bolesti, te radionice o interventnom ultrazvuku toraksa“ , istakao je načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, doc.dr. Suvad Dedić, na otvaranju simpozija. Prisutne je pozdravio direktor UKC Tuzla, doc.dr. Nešad Hotić, koji je naglasio, da UKC Tuzla na godišnjem nivou organizuje 30 naučnih skupova, kojima prisustvuje više od 10 hiljada zdravstvenih profesionalaca.

Duška REBIĆPicture 17790 Picture 17795 Picture 17830 Picture 17831 Picture 17833Simpozij_05_10_11_2017 Simpozij_03_10_11_2017 Simpozij_02_10_11_2017

Check Also

Celic grad

Apel dobrim ljudima za pomoć porodici Ibrišimović iz Čelića – Posao bi riješio sve naše probleme

Posao bi riješio sve naše probleme Porodica Ibrišimović iz Čelića obraća se, posredstvom „BH Glasa-a“ ...