Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Grad Tuzla – Ustoličen novi episkop zvorničko-tuzlanski Fotije

Grad Tuzla – Ustoličen novi episkop zvorničko-tuzlanski Fotije

U organizaciji Crkvene opštine Tuzla, a pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, u subotu je upriličeno ustoličenje novog episkopa Vladike Fotija. U Saborni hram Uspenije Presvete Bogorodice u Tuzli došli su vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su prisustvovali uvođenju u tron novog zvorničko-tuzlanskog episkopa, kao i predstavnici svih vjerskih zajednica i predstavnici kantonalne i gradskih vlasti Grada Tuzla. episkop (14)

– „Molim Boga da ovaj grad postane grad mira, grad razumjevanja i tolerancije, bratske ljubavi i suživota, jer je ovaj grad kroz prebogatu istoriju imao mnogo više takvih perioda, nego što je imao nevolja i nesretnih ratova“, izjavio je Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Svečanost ustoličenja održana je kao liturgija koju je služio novi episkop Fotije, koji je izabran za episkopa zvorničko – tuzlanskog u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini.

– „Znamo da je Vladika Fotije službovao u sličnim eparhijama u Šibeniku, koju takođe krasi multietičnost, te očekujemo da zajedno njegujemo, na opšte zadovoljstvo i opšte dobro svih naroda dobre međususjedske vjerske odnose“, izjavio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.episkop (7)

– „Danas su vjerske zajednice puno uticajnije nego nekada i jako je važno da predvode ili da pomognu u harmonizaciji odnosa među razlikama. Svi zajedno trebamo da stvorimo jednu metodu harmonizacije, a da osnova te metode budu međusobno povjerenje, međusobno poštovanje, međusobna ljubav i bratstvo”, izjavio je gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović.

Poslije liturgije, održan je i bogat kultrno umjetnički program u organizaciji SKPD „Prosvjeta“.

episkop (12) episkop (11) episkop (10) episkop (9) episkop (8) episkop (6) episkop (5) episkop (1)

Picture 6869Picture 6866Picture 6792Picture 6794Picture 6830Picture 6833Picture 6864

Duška REBIĆ

Check Also

IMG_8721

Svečana press konferencija povodom 15 godina od otvaranja slanih Panonskih jezera u Tuzli

Ključna tačka pozitivnog preokreta Početak rada prvog Panonskog jezera bio je za Tuzlu ključna tačka ...