Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Grad Tuzla sa 15 godina Panonskih jezera ostvario je cilj, postao je grad slanih laguna

Grad Tuzla sa 15 godina Panonskih jezera ostvario je cilj, postao je grad slanih laguna

Život su nam uljepšala i učinila boljim190 (1)

15 godina Panonskih jezera u Tuzli obilježeno je mnogobrojnim sadržajima a ako vrijeme bude, koliko toliko naklonjeno puno lijepih sadržaja očekuje nas i u avgustu. Vrijeme za sada nije bilo onako kako smo očekivali, puno kiše zbog koje su se neki događaji morali odlagati. Ipak to ne umanjuje sreću i zadovoljstvo gostiju, koriste maksimalno svaki lijepi dan da ga provedu na Panonskim jezerima koja su nam učinila život boljim i ljepšim.

Povodom 15 godina Panonike organizirala je i cjelodnevna zabava koju su uz bogat kulturno – zabavni i rekreativni program upotpunili prijatelji i partneri Panonike: BH Telecom, I door, Pivara Tuzla, Maskote Tuzla, Zada, Menprom, Lactalis, Body Control, Une stav, Bingo, Dita, Vispak, Avon , Sporticus, Oriflam, a koji su pripremili za posjetioce brojne nagradne igre, razna iznenađenja i degustacije. Program je vodio Samir Delibegović.

Na Sajmu su dijeljeni proizvodi za posjetioce, a posebno je Bingo obradovao truriste jer su dijelili i deterdžent Arix u malom pakovanju i jabuke koje su mnoge obradovale, posebno malog mališana Vedrana koji je svoju veliku jabuku jedva držao ručicom. Za mališane je priređena i igra „Čovječe na ljuti se“ sa živim igračkama a koju su priredili volonteri Udruženja „Zemlja djece„ i animacije sa maskotama. DSCN0752

Turistička zajednica Grada Tuzla učestvovala je u programu obilježavanja 15 rođendana Panonike i na svom štandu je radila promociju turističkih potencijala, vršena je podjela brošura, letaka, razglednica, turističkih mapa, kačketa i drugog materijala.DSCN0741

– „Glavni zadatak Turističke zajednice je da vrši promociju Grada Tuzle i da javnosti širi priču o pozitivnom imidžu grada, istakao je Edin Jahić,  direktor Turističke zajednice Grada Tuzle.

Dok je program trajao kupači su stizali sa svih strana, sa svih strana svijeta, čuju se mnogi jezici gostiju koji uživaju na lijepo uređenim plažama, ležaljkama, suncobranima i onom najvažnijem, u zdravoj i čistoj vodi koja liječi i osvježava.Picture 10838

– „Voda je čista, prihvatili smo najveće standarde prečišćavanja vode, a naši spasioci budno prate svakog kupača na svim jezerima“, istakao  je Maid Porobić, direktor JKP Pannonika Tuzla.190 (3)

Spasioci Tarik Mevkić i Amar Bašić su dobili pojačanje ljepšeg pola u Amili Maslić, koja dežura i na ulazu, ali ovaj dan je poseban, toliko je aktivna da kroz vodu nadzire svakog kupača. Hitna pomoć je ovog dana prišla u pomoć na intervenciju konobaru,  Mahiru Šišiću, lijepom mladiću koji je uganuo nogu i odvezla ga sa svojim vozilom na ortopediju.

Mnogo je kupača koji dolaze, po kamenoj plaži sastavljenoj od kamenja različitih veličina i boja, a jedan kamen je bio u obliku pravog srca, kojeg je podigao mladić i poklonio svojoj djevojci.

Mnogo je kupača u vodi koji su stigli na Pannonicu „po zdravlje“. Ovoga puta sreli smo i prof. dr. Ešrefa Ešu Bećirovića koji je  došao dati upute kupačima kako slana voda liječi reumatske bolesti, stanja nakon operacije, respiratorne bolesti, arteriosklerozu i hipercirozu, a kontraindikacije su dekompenzovane bolesti, fibrozna stanjja, venerične bolesti i trudnoća. Picture 11164Želio je i da upozori kupače koji se kupaju na slapovima, da paze i da ne stavljaju glavu  i vrat pod mlaz vode koja pada sa 8 metara visine, već samo leđa i druge dijelove tijela zbog spleta vena koja se nalaze na tim mjestima. Posebno je dato upozorenje kupačima da se kupaju pola sata u vodi, a sat da se sunčaju, naravno da zaštite glavu sa šeširom ili kapom.

Voda liječi sve, pomogla je mnogima sa smetanjama u kretanju koji kući odlaze veseli, po vrelom kamenu i pijesku bosi, kako preporučuju ljekari, jer tako se uspostavlja rad svih organa.DSCN0818

Toga se pridržavaju i Tuzlaci Enver Rahmanović i Enes Begtašagić koji uživaju u vodi svaki dan, a poslije odlaze da se rashlade sa sokom i sladoledom, sa kojima će ih uslužiti Sabina i  Azra. U blizini su i suncobrani koje žuri da izda Amir Kurbašić, koji ističe da je stiglo najviše gostiju iz Njemačke i Engleske.

Iz Osijeka autobusom su stigli turisti, njih 50, a neki će nastojati da se smjeste u sobama koje se nalaze u blizini po jeftinoj cijeni, pa da se iskupaju do mile volje, kaže predvodnik grupe Mihovil, koji skače sa društvom da pliva uz kupače čija graja u uživanje šalju poruku da Panonsko more živi još na ovim prostorima.

Došle su da uživaju i da se u to uvjere i studentice iz Zavidovića, koje studiraju građevinu na našem Univerzitetu u Tuzli, te pored obale ćaskaju i prvo se kvase, da mogu da se bace u vodu koja pomaže u izliječenju svih bolesti.Picture 10861

Svakako, na plaži je i kralj jezera Mujo Sinanović, koji je već obišao sajam i željno čeka 15. august, kada će mu sigurno preko razglasa čestitati 91. rođendan.

Iako se noć spušta polako, kupači ne žele da izađu iz vode, koja je i u to vrijeme topla i ugodna i odmara ih. Tuzla je za ovih 15 godina postala uistinu „Grad plavih laguna“, zahvaljujući gradonačelniku Tuzle, Jasminu Imamoviću, koji je obnovio i trgove i ulice, doveo i kralja u Centralni park, da čuva ljude i da podsjeća kako trebamo i dalje živjeti u multitetčnosti, kako se oduvijek i živjelo u gradu soli.

Duška REBIĆ

Check Also

DSCN2771

Obilježen Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobar 1943. / Foto / “Povelja Grada Tuzla” Nedžadu Salkoviću

Tradicionalno obilježavanje 2. oktobra Dana oslobođenja grada Tuzle počelo je znatno prije, mnogim manifestacijama, kulturnim ...