Početna / Aktuelnosti / Garantni fond jedan od oblika podrške Vlade TK privredi

Garantni fond jedan od oblika podrške Vlade TK privredi

Vlada Tuzlanskog kantona je u utorak prihvatila Informaciju o radu Garantnog fonda Udruženja za razvoj NERDA. Podsjećamo, ovaj garantni fond je projekat kojim se poduzetnicima sa područja Tuzlanskog kantona i regije olakšava da osiguraju finansijska sredstva iz eksternih izvora kroz izdavanje garancija za kredite za unaprjeđenje poslovne aktivnosti. Zaključno sa 31.12.2019. ukupna vrijednost deponovanih sredstava u Fond iznosi 1.438.250 KM, navodi se u Informaciji. Uz već postojeći multiplikator od 4,0, dogovoren sa Sberbank d.d., trenutna vrijednost garantnog potencijala Fonda iznosi 5.753.000 KM.

Garantnom fondu Udruženja za razvoj NERDA do sada je ukupno pristupilo preko 850 poduzetnika od kojih je njih 477 preuzelo dokumentaciju za pristup Fondu, 283 je dostavilo dokumentaciju koja je omogućila ispitivanje njihove kreditne sposobnosti kroz Centralni registar kredita, a 260 preduzeća je prošlo kompletnu proceduru i predalo zahtjeve koji su ocjenjivani na Garantnom odboru fonda. Garantni odbor je odobrio 207 zahtjeva, od kojih je 156 dobilo sredstva, dok su ostali ili odbijeni od strane Kreditnog odbora banke ili su sami odustali. Zaključno sa 31.12.2019. godine 156 klijenata je realizovalo kreditna sredstva ukupne vrijednosti 8.005.614,14 KM. Evaluacijom svih projekata, u proteklih 12 godina, podržanih kroz Garantni fond procijenjeno je da su ove investicije omogućile firmama da zadrže preko 2.900 postojećih radnih mjesta, te stvorile uslove za zapošljavanje preko 1.000 novih radnika, zaključuje se u danas prihvaćenoj informaciji.

Institut za zavarivanje nastavio trend uspješnog rada

Na sjednici Vlada je prihvatila i Informaciju o radu „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla za period 01.01.- 31.12.2019. godine. Tokom 2019. godine u Institutu za zavarivanje je obučeno i doobučeno 918 kandidata za zavarivače. Svi kandidati su uspješno završili obuku za zavarivače i svojim radom su povećali kvalitet zavarivanja u metalnoj industriji. Nakon obuke svi nezaposleni kandidati su se zaposlili, a dio njih je dobilo posao u zemljama EU. Ovaj broj novih zavarivača predstavlja povećanje za cca 30% u odnosu na broj educiranih zavarivača u 2018. godini. U navedenom periodu obavljena je i atestiranje zavarivača i izdato ukupno 1136 atesta, od čega 718 međunarodno priznatih atesta (DVS, TUV). Atestiranjem zavarivača firme iz metalnog sektora su ispunile kriterije po evropskim i BiH standardima za obavljanje svoje poslovne aktivnosti, a sa dobivanjem međunarodno priznatih atesta i obavljanje djelatnosti za zahtjevno evropsko tržište. U 2019. godini izdato je cca 35% vise atesta nego u 2018 godini. Također, u okviru praktične obuke učenika Srednje mašinske škole, koja se tokom školske godine obavlja u Institutu, najboljih sedam učenika su na kraju školske godine dobili ateste zavarivača, i nakon toga zaposlenje u firmama TK.

Check Also

Krovno udruženje mladih TK u radnoj posjeti ministarstvu

U cilju stvaranja i provođenja politika prema mladima na području Tuzlanskog kantona, ministar za kulturu, ...