Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Dvadeset osoba iz Kalesije u saradnji sa Općinom počinje se baviti pčelarstvom

Dvadeset osoba iz Kalesije u saradnji sa Općinom počinje se baviti pčelarstvom

Općinski načelnik Sead Džafić uz saradnju sa britanskom humanitarnom organizacijom za međunarodnu pomoć i razvoj Muslim Aid iz Sarajeva ovih dana je potpisao ugovore sa dvadeset korisnika sa područja Kalesije u okviru projekta „Smanjenje siromaštva kroz pčelarstvo“, a riječ je o nabavci pčelinjih društava.

Vrijednost projekta je preko 32.000 KM, s tim da ima i učešće osoba koje su dobile pčelinja društva. ˝Ovdje je riječ o projektu gdje mi kao Općina izdvajamo 644 KM kao i organizacija Muslim Aid dok krajnji korisnik plaća 322 KM za pet pčelinjih društava sa potvrdom o zdravstvenom stanju pčela i matica, šest ramova pčelinjeg legla, četiri rama meda i perge, kao i pet LR košnica i sva potrebna oprema˝, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Isporuka pčela i opreme trebala bi biti u narednoj sedmici, a načelnik Džafić je obećao da će ovakvih i sličnih projekata biti i u budućnosti kako bi se pomoglo onima koji se žele baviti pčelarstvom. Ono što krajnjeg korisnika obavezuje svakako je da pčelinja društva i opremu koju dobije naredne tri godine ne smije izdati trećoj osobi, prodati ili otuđiti. Također sve osobe koje su putem javnog poziva ostvarile pravo na ovu pomoć imat će i edukaciju kao i svu potrebnu pomoć u bavljenju pčelarstvom.

Check Also

Grad Gračanica obezbijedio milion KM za ublažavanje posljedica pandemije

Gradonačelnik grada Gračanica, Nusret Helić zajedno sa šefovima Službi Gradske uprave danas je prezentovao niz ...