Najnovije vijesti
Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Općina Živinice / DRUGA OSNOVNA ŠKOLA ŽIVINICE Učenicima Romima stvoriti što boje uslove za pohađanje nastave  

DRUGA OSNOVNA ŠKOLA ŽIVINICE Učenicima Romima stvoriti što boje uslove za pohađanje nastave  

Drugu osnovnu školu u Živinicama pohađa najveći broj djece romske populacije u BiH, a ove školske godine na nastavu dolazi 111 djece i još 21 učenik po programu pilot projekta, gdje su uključena djeca na nastavu po skraćenom postupku, tako da za jednu školsku godinu mogu završiti dva razreda.4

Na roditeljskom sastanku razmatrana su sva bitna pitanja u vezi sa odgojno obrazovnim radom sa pomenutom populacijom učenika. Obavljen je dogovor oko podjele udžbenika, saradnja sa Udruženjem Rom i Romanodrom, prijedlog za člana jednog roditelja za Vijeće roditelja škole.2

Uspješna saradnja romskih udruženja i škole ostvarena je uz pomoć predsjednika i koordinatora za romska pitanja Sameda Osmanovića i predstavnika Centra za podršku i informisanje Muradifa Biberovića.
Direktorica Druge osnovne škole Živinice Besima Jagodić je istakla da djeca romske populacije postižu zapažene rezultate, da ima i odličnih učenika, ali da se treba više pozabaviti redovnim dolaskom nekih učenika koji često izostaju:

1– „Želja nam je da što više učenika redovno pohađa nastavu, tako da mi aktivnosti na tom planu provodimo i tokom školskog raspusta. Tako smo 2.jula evidentirali 22 nova đaka koje smo upisali u prvi razred. Također i 22.avgusta smo posjetili učenike u mjestu stanovanja i učenicima prvacima je podijeljeno 20 školskih torbi i pribor od Fonda „Otvoreno društvo“ Sarajevo. Tokom nove školske godine primjetili smo da u školu nenajavljeno dolaze nepoznata lica koja rade sa romskom djecom, snimaju ih i prikupljaju određene podatke. U narednom periodu će se razotkriti ta lica i utvrdićemo za koje udruženje rade“.

3Predsjednik Udruženja Rom Samed Osmanović je istakao na roditeljskom sastanku potrebu da se svi roditelji uključe u pomoć djeci, da redovno pohađaju nastavu i da im omoguće odgovarajuće uslove za rad kod kuće, kako bi postigli što bolje rezultate.

Takođe jedan od stalnih zadataka je smanjenje djece koja nakon nastave odlaze u grad da prose, što stvara ružnu sliku o gradu, a taj zadatak mogli zajedno provesti roditelji, škola i Centar za socijalni rad. Sastanak sa roditeljima sigurno će biti od koristi i očekivati je da će uspjeh ove školske godine biti još bolji.

/Š.G./

Check Also

29257877_362997190843490_4488719562849648640_n

U petak počinju javne prezentacije Centra za zdravo i kreativno odrastanje BKC-a Živinice

Dugoročni projekt koji mlade priprema za život Centar za zdravo i kreativno odrastanje BKC-a Živinice ...