Najnovije vijesti
Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Denisu Ruviću prva nagrada na konkursu „Tomislav Trojak“

Denisu Ruviću prva nagrada na konkursu „Tomislav Trojak“

U BKC Tuzla proglašene najbolje sportske fotografije Bosne i Hercegovine u 2017. godiniDSCN8743

U pravo vrijeme i na pravom mjestu, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla upriličena je izložba fotografija pod nazivom „Tomislav Trojak“ kojoj su prisustvovali mnogobrojni njegovi prijatelji, članovi porodice, sportisti, treneri, politički radnici, fotografi, sportski novinari,  članovi Vlade TK i Gradske uprave Tuzla,  te mnogi drugi koji su poznavali i sarađivali sa Trojakom.

Svi su izuzetno pozitivno reagirali na izložbu koju su s velikom pažnjom, poštovanjem i ljubavi pripremili organizatori koji nisu zaboravili veliko djelo majstora novinske, posebno sportske fotografije. Na najbolji način sjetili su se Tome, izloženim eksponatima sa mnogobrojnih sportskih terena, u mnogim vremenima i sa slikama nastalim raznovrsnim fotoaparatima, onim lošijim, starijim te kasnije modernijim. Mnoga su od tih djela nagrađena i sada su u arhivu kao podsjećanje na ljude i događaje.

DSCN8739Organizator izložbe, Udruženje građana „Centar za kreativne aktivnosti“ uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i BKC TK Tuzla je uradio pravu stvar a njihova namjera je da ova manifestacija postane tradicionalna, te da upotpuni kulturne sadržaje grada Tuzle.

Svakako je ovaj događaj dobio dodatno na značaju jer su svi prisutni sudjelovali i na manifestaciji Izbor sportiste godine Tuzlanskog kantona, isprativši i na taj način Trojaka kroz sjećanje u svojoj duši.

Cijeli događaj protekao je na način na koji to i zaslužuje najbolji novinar sportske fotografije, koje su ovom prilikom uljepšale zidove Bosanskog kulturnog centra i podsjećale na mnoge sportske događaje, ali i druge, iz drugih sfera naše svakodnevnice, nekada  lijepe, nekada i tužne, diljem BiH.

Na natječaj za najbolju sportsku fotografiju, koja od ove godine nosi ime „Tomislav Trojak“ pristigli su mnogi radovi a stručni žiri je odabrao najbolje koje su i nagrađene.

Stručni žiri, za najbolju odabrao je fotografiju Denisa Ruvića iz Sarajeva, drugo mjesto je osvojio Ahmet Bajrić – Blicko iz Tuzle, dok je treće mjesto pripalo Aleksandru Čaviću iz Banja Luke. Porodicama Trojak, Zabuš i Mukić, dodijeljena su specijalna priznanja.

DSCN8752Prvonagrađeni fotograf Denis Ruvić je sa oduševljenjem izjavio, da mu je drago da je na prvom takmičenju osvojio nagradu za najbolju sportsku fotografiju iako lično nije poznavao Tojaka, ali je o njemu čuo sve najbolje i zaželio je da ova manifestacija postane tradicionalna.

Ministar kulture, sporta i mladih u Vladi Tuzlanskog kantona, Srđan Mićanović se obratio prisutnima, pozdravio ideju i organizaciju izložbe na kojoj se mogu vidjeti fotografije sa različitih događaja koje je zabilježio Trojak.

DSCN8751Zasigurno su svi, u svojoj duši zaželjeli da se više cijeni fotografija, posebno sportska i da se organizuje više ovakvih izložbi. Između ostalih i nagrađeni, Ahmet Bajrić – Blicko, Darko Zabuš sin poznatog tuzlanskog fotografa Slavke Zabuša, Robert Andrejaš, Edin Skokić i drugi.

Izložbi je prisustvovao i sin Tome Trojaka, Igor Trojak, koji je izjavio da je velika čast to što je jedan ovakav događaj nazvan imenom njegovog oca koji je volio fotografiju, fotografiju koja je bila dio njega.

Tomislav Trojak je bio jedan od najpoznatijih fotoreportera u Tuzlanskom kantonu i šire, svojim aparatom je bilježio sportske, kulturne i druge događaje u Tuzlanskom kantonu i šire a njegove fotografije su obišle cijeli svijet. Dobio je mnoga priznanja, među kojima se ističe posebno priznanje i zahvalnica od predsjednika organizacionog odbora komiteta 14. Zimskih igara u Sarajevu 1984. godine. Tomislav Trojak bio je zaposlen u Sarajevskom „Oslobođenju“, ali je sarađivao i sa drugim novinskim kućama i agencijama, kao što su „Front slobode“, „Sportske novosti“, „Politika“, „Slobodna Dalmacija“, „Večernji list, „Reuters“, „Associatend Press“. Zauvijek je otišao na drugi svijet 2015. godine u 71. godini, ali je ostao svim Tuzlacima u lijepom sjećanju.

Duška REBIĆDSCN8731 DSCN8734 DSCN8735 DSCN8736 DSCN8737 DSCN8738 DSCN8739 DSCN8741 DSCN8742 DSCN8743 DSCN8744 DSCN8745 DSCN8746 DSCN8748 DSCN8749 DSCN8750 DSCN8751 DSCN8752 DSCN8753 DSCN8755 DSCN8759 DSCN8761 DSCN8763 DSCN8764 DSCN8765 DSCN8766 DSCN8769

Check Also

Picture 12950

Svi putevi vode u Teatar kabare Tuzla na III Festival premijera od 11.10.do 9.11. 2018

Teatar kabare Tuzla čije je sajedište već godinama u Hotelu „Tuzla“ i ove godine organizuje ...