Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / „Citta Del Sale – Sezam 7“ na tuzlanskom Korzou, mjesto za sve prilike i povode

„Citta Del Sale – Sezam 7“ na tuzlanskom Korzou, mjesto za sve prilike i povode

Na najprometnijem raskršću u tuzlanskoj čaršiji, odakle putevi vode na sve strane, a koje pogledima usmjeravaju poznati velikani Ismet i Meša, samo nekoliko koraka dalje je „Citta Del Sale- Sezam 7“. Mnogobojne goste koji dolaze u ovaj ugostiteljski objekat, dočekuje već na samom ulazu pult sa italijanskim sladoledom, što je prvi znak da je osim imena i ambijent u italijanskom stilu.DSCN1770

Svima koji se odluče za predah i da se ugoste, u bilo koje vrijeme kao da društvo prave Ismet i Meša, koji bi također, sigurni smo svratili u jednu od dvije Ljetne bašte, posebno u manjoj, romantičnoj za dvoje, da se ispričaju u intimnoj atmosferi okruženoj sa mnogobrojnim cvijećem.

Nije bitno vrijeme, ovdje se svraća na predah i po danu i po noći, po kiši a posebno kada je sunčano i lijepo vrijeme pa gosti uživaju u natkrivenoj bašti gdje je svježije ili u prvoj odakle mogu da promatraju prolaznike, da osjete kako Tuzla živi i diše.DSCN1785

Kada god dođite, bit ćete usluženi na poseban način, kao drag gost u domaćinskoj kući – kaže nam šef objekta Zekir Jusufović i ističe:

– „U Ljetnoj bašti, koja je najviše posjećena rade tri konobara i jedan šankista. Svaki dan, u ovom periodu organizujemo različite iftare za nadolazeći Ramazanski Bajram, priređujemo i grupne, porodične iftare u zatvorenom prostoru, ako je kišno vrijeme. Organizujemo i poslovne ručkove, rođendane, mature, u zatvorenom prostoru, u našim salama ima dovoljno mjesta, recimo ako kiša pada za sve domaće goste, ali i turiste koji su već stigli u naš grad sa svih strana svijeta. Većinom turisti traže bosansku hranu i italijanske sladolede po kojem je objekat prepoznatljiv.

Već smo sreli Šveđane, Holanđane, Turke, turiste iz Dubajia koji nakon kupanja na Panonskim jezerima svrate u naš objekat jer je mjesto primamljivo i blizu, u samom centru tuzlanske čaršije“, pojašnjava šef . Jusufović.

Restoran „Citta Del Sale“ u ovom periodu, pred Ramazanski Bajram najviše se fokusirao  na organizaciju Iftara. Meni je raznovrstan i uz prihvatljivu cijenu.DSCN1790

– „Cijena je 12 KM, prvog dana u sedmici imamo paradajz čorbu, pileći file u šampinjon sosu, kupus salatu, hurmašice, limunadu, hurmu, dok drugi dan Iftar se sastoji sa telećom čorbom, natur šnicla, kupus salata, karamel, limunada, hurme. Meni se mijenja a pripremamo još i begovu čorbu, teleću čorbu i druga jela. Svi koji žele mogu rezervisati mjesto za Iftar na broj 062 815- 105, također mogu rezervisati i mjesto za proslavu  Ramazanskog Bajrama“, naglašava Jusufović, te dodaje:DSCN1774

– „U dnevnoj ponudi naše kuće posebno je tražena pica „Citta Del Sale“, a u ponudi imamo i mediteranski tanjir „Citta Del Sale“

(povrće sa žara, goveđi pršut, gorgonzolla sir, paprika, tikvica, patlidžan ili makarone), „ A LLA ŠEF“ (makaroni sa biftekom u pikantnom sosu), te i tagliatele salamone (losos u bijelom sosu), ili PIZZA ROMA NORMAL (sir edamer, goveđi pršut, rukoli, paradajz). U dnevnoj ponudi imamo i poljev, salate, pečene paprike, deserte Pana Cotta, Caramel, Sezam i to sve po jeftinijoj cijeni za naše goste koji predahnu uz osvježenje u našem objektu. Sa tri vozila vršimo dostavu po gradu, slanih jela ali i sladoleda koji se prave po italijanskoj proceduri, voćne, čokoladne, mliječne“ – , pojašnjava Jusufović.DSCN1791

Iako je zaposlen tek 1,5 godinu, Jusufović je već stekao veliko povjerenje vlasnika ovog objekta Zorana Čeleketića, uvjerili smo se da radi bez predaha i da umor ostavlja za kasnije. Veliki i važan dio posla odrađuju kuhari Šuhra i Dževida i pomoćna kuharica Šejla, dok je glavni kuhar Ermin Đulović  pravi majstor za roštilj i bosanska jela, također je poseban i način serviranja jela, primamljiv za goste da i očima uživaju u jelima.DSCN1783

Svakako, natraženije su pizze koje pravi majstor Šuhreta Jahić, iskustvo i znanje koje ima garancija su da ćete biti više nego zadovoljni. Kuhari pripremaju domaći hljeb i lepine u koveri, a Nirmala Latifagić već 17 godina pravi sladolede po talijanskoj proceduri. Sladolede svakodnevno, na otvorenom služi Indira tako da se prolaznici mogu osvježiti i da ne gube dragocjeno vrijeme.DSCN1795

Mladi radnici u objektu, Kristina i Admir sa osmjehom poslužuju goste koji dolaze u sve većem broju, kako domaći tako i turisti koji se odmaraju od odmora na Panonskim jezerima. Ramazan se bliži kraju pa je u večernjim satima izuzetno svečano a kada počne ona prava sezona na jezerima sigurno će „Citta Del Sale“ mnogima biti mjesto za odmor i uživanje, mjesto u kojem mogu da osjete ljepotu i šarm tuzlanske čaršije, uz vrhunsku uslugu kakve nema nigdje drugo.DSCN1784DSCN1767 DSCN1771 DSCN1772 DSCN1773 DSCN1775 DSCN1776 DSCN1778 DSCN1779 DSCN1780 DSCN1787 DSCN1788 DSCN1789 DSCN1792 DSCN1793 DSCN1794

Duška REBIĆ

Check Also

3

Zajednički projekt Švicarskog crvenog križa i Grada Tuzla – „Usluga njege i pomoći u kući starim i iznemoglim osobama“

U Gradskoj upravi, danas je održan radni sastanak, kojem su prisustvovali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ...