Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / „Citta Del Sale – Sezam 7“ na tuzlanskom Korzou, mjesto za sve prilike i povode

„Citta Del Sale – Sezam 7“ na tuzlanskom Korzou, mjesto za sve prilike i povode

Na najprometnijem raskršću u tuzlanskoj čaršiji, odakle putevi vode na sve strane, a koje pogledima usmjeravaju poznati velikani Ismet i Meša, samo nekoliko koraka dalje je „Citta Del Sale- Sezam 7“. Mnogobojne goste koji dolaze u ovaj ugostiteljski objekat, dočekuje već na samom ulazu pult sa italijanskim sladoledom, što je prvi znak da je osim imena i ambijent u italijanskom stilu.DSCN1770

Svima koji se odluče za predah i da se ugoste, u bilo koje vrijeme kao da društvo prave Ismet i Meša, koji bi također, sigurni smo svratili u jednu od dvije Ljetne bašte, posebno u manjoj, romantičnoj za dvoje, da se ispričaju u intimnoj atmosferi okruženoj sa mnogobrojnim cvijećem.

Nije bitno vrijeme, ovdje se svraća na predah i po danu i po noći, po kiši a posebno kada je sunčano i lijepo vrijeme pa gosti uživaju u natkrivenoj bašti gdje je svježije ili u prvoj odakle mogu da promatraju prolaznike, da osjete kako Tuzla živi i diše.DSCN1785

Kada god dođite, bit ćete usluženi na poseban način, kao drag gost u domaćinskoj kući – kaže nam šef objekta Zekir Jusufović i ističe:

– „U Ljetnoj bašti, koja je najviše posjećena rade tri konobara i jedan šankista. Svaki dan, u ovom periodu organizujemo različite iftare za nadolazeći Ramazanski Bajram, priređujemo i grupne, porodične iftare u zatvorenom prostoru, ako je kišno vrijeme. Organizujemo i poslovne ručkove, rođendane, mature, u zatvorenom prostoru, u našim salama ima dovoljno mjesta, recimo ako kiša pada za sve domaće goste, ali i turiste koji su već stigli u naš grad sa svih strana svijeta. Većinom turisti traže bosansku hranu i italijanske sladolede po kojem je objekat prepoznatljiv.

Već smo sreli Šveđane, Holanđane, Turke, turiste iz Dubajia koji nakon kupanja na Panonskim jezerima svrate u naš objekat jer je mjesto primamljivo i blizu, u samom centru tuzlanske čaršije“, pojašnjava šef . Jusufović.

Restoran „Citta Del Sale“ u ovom periodu, pred Ramazanski Bajram najviše se fokusirao  na organizaciju Iftara. Meni je raznovrstan i uz prihvatljivu cijenu.DSCN1790

– „Cijena je 12 KM, prvog dana u sedmici imamo paradajz čorbu, pileći file u šampinjon sosu, kupus salatu, hurmašice, limunadu, hurmu, dok drugi dan Iftar se sastoji sa telećom čorbom, natur šnicla, kupus salata, karamel, limunada, hurme. Meni se mijenja a pripremamo još i begovu čorbu, teleću čorbu i druga jela. Svi koji žele mogu rezervisati mjesto za Iftar na broj 062 815- 105, također mogu rezervisati i mjesto za proslavu  Ramazanskog Bajrama“, naglašava Jusufović, te dodaje:DSCN1774

– „U dnevnoj ponudi naše kuće posebno je tražena pica „Citta Del Sale“, a u ponudi imamo i mediteranski tanjir „Citta Del Sale“

(povrće sa žara, goveđi pršut, gorgonzolla sir, paprika, tikvica, patlidžan ili makarone), „ A LLA ŠEF“ (makaroni sa biftekom u pikantnom sosu), te i tagliatele salamone (losos u bijelom sosu), ili PIZZA ROMA NORMAL (sir edamer, goveđi pršut, rukoli, paradajz). U dnevnoj ponudi imamo i poljev, salate, pečene paprike, deserte Pana Cotta, Caramel, Sezam i to sve po jeftinijoj cijeni za naše goste koji predahnu uz osvježenje u našem objektu. Sa tri vozila vršimo dostavu po gradu, slanih jela ali i sladoleda koji se prave po italijanskoj proceduri, voćne, čokoladne, mliječne“ – , pojašnjava Jusufović.DSCN1791

Iako je zaposlen tek 1,5 godinu, Jusufović je već stekao veliko povjerenje vlasnika ovog objekta Zorana Čeleketića, uvjerili smo se da radi bez predaha i da umor ostavlja za kasnije. Veliki i važan dio posla odrađuju kuhari Šuhra i Dževida i pomoćna kuharica Šejla, dok je glavni kuhar Ermin Đulović  pravi majstor za roštilj i bosanska jela, također je poseban i način serviranja jela, primamljiv za goste da i očima uživaju u jelima.DSCN1783

Svakako, natraženije su pizze koje pravi majstor Šuhreta Jahić, iskustvo i znanje koje ima garancija su da ćete biti više nego zadovoljni. Kuhari pripremaju domaći hljeb i lepine u koveri, a Nirmala Latifagić već 17 godina pravi sladolede po talijanskoj proceduri. Sladolede svakodnevno, na otvorenom služi Indira tako da se prolaznici mogu osvježiti i da ne gube dragocjeno vrijeme.DSCN1795

Mladi radnici u objektu, Kristina i Admir sa osmjehom poslužuju goste koji dolaze u sve većem broju, kako domaći tako i turisti koji se odmaraju od odmora na Panonskim jezerima. Ramazan se bliži kraju pa je u večernjim satima izuzetno svečano a kada počne ona prava sezona na jezerima sigurno će „Citta Del Sale“ mnogima biti mjesto za odmor i uživanje, mjesto u kojem mogu da osjete ljepotu i šarm tuzlanske čaršije, uz vrhunsku uslugu kakve nema nigdje drugo.DSCN1784DSCN1767 DSCN1771 DSCN1772 DSCN1773 DSCN1775 DSCN1776 DSCN1778 DSCN1779 DSCN1780 DSCN1787 DSCN1788 DSCN1789 DSCN1792 DSCN1793 DSCN1794

Duška REBIĆ

Check Also

DSCN2719

Kralj sevdalinke – Nedžad Salković koncertom u Narodnom pozorištu Tuzla obilježio veliki jubilej, 60 godina rada

Danima su građani Tuzle s nestrpljenjem isčekivali koncert internacionalnog pjevača sevdaliniki Nedžada Salkovića, koji je ...