Početna / Aktuelnosti / Čestitka u povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša

Čestitka u povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša

U povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„U povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke!


9maj2020

Tekovine današnje Europe su od 1941. do 1945. godine branjene i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je naše moralno i historijsko pravo da sebe vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji. S tom težnjom, ne možemo zaboraviti da je upravo Europska unija kao dan Europe odredila 9. maj, koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Evrope, simbola bolje budućnosti i prosperiteta.


U Bosni i Hercegovini se 9. maj obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo ili koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu.


U obrambeno oslobodilačkom ratu 1992.-‘95. Armija RBiH bila između ostalog bila antifašistička. Kao takva, upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma u Bosni i Hercegovini braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima.


Sa antifašizmom kao idealom, narodi Bosne i Hercegovine i danas daju veliki prilog antifašizmu. Na to sam kao čovjek i kao premijer ponosan.


Sa takvim opredjeljenjem i dalje razvijamo ovaj naš kraj držeći istodobno do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost.


Nadamo se da će budućnost donijeti svima svjetlo pravde i nade da se fašizam, u bilo kom obliku, nikad više neće ponoviti.”

Check Also

Krovno udruženje mladih TK u radnoj posjeti ministarstvu

U cilju stvaranja i provođenja politika prema mladima na području Tuzlanskog kantona, ministar za kulturu, ...