Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / Borba protiv ilegalne trgovine kulturnih dobara

Borba protiv ilegalne trgovine kulturnih dobara

Eksperti iz Velike Britanije u oblasti zaštite kulturnog nasljeđa i borbe protiv ilegalne trgovine kulturnih dobara posjetili Centar protiv krijumčarenja umjetninama u Tuzli

Ugledni britanski profesori Helen Walasek i Yuri Stoyanov boravili su u dvodnevnoj posjeti Centra protiv krijumčarenja umjetninama, u Tuzli.  Helen Walasek je kao član komisije Vijeća Europe, 1995. godine, utvrdila stanje kulturnih dobara, prilikom čega se došlo do zaključka da je stanje u muzejima i galerijama izuzetno loše, u kadrovskom, finansijskom i profesionalnom smislu.

????????????????????????????????????

Walasek je saradnik Bosanskog instituta u Engleskoj, a kao rezultat njenih višegodišnjih istraživanja nastala je izuzetno značajna studija pod nazivom „Bosnia and the destruction of cultural heritage“, objavljena u Londonu, 2015. godine.

U detaljnim razgovorima oko aktivnosti CPKU, gosti iz Velike Britanije upoznati su sa dosadašnjim radom Centra na polju zaštite kulturnih dobara i borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama.

Dogovoreni su i daljnji pravci saradnje za realizaciju projekata u preventivnim, teoretskim, operativnim i praktičnim aktivnostima, koji bi poboljšali izuzetno lošu sliku o Bosni i Hercegovini, kao geopolitičkom prostoru, koji služi kao tranzitna ruta za razgranatu mrežu krijumčarenja umjetnina, ali i području koje je u posljednje tri decenije osiromašeno za desetine hiljada pokretnih kulturnih dobara i umjetnina, iz muzeja, galerija, sakralnih objekata, ali i privatnih kolekcija.

Zaključeno je da se u rješavanju ovog značajnog, ali zapostavljenog problema u cilju njegovog rješavanja formirati širu platformu koja će uključivati ne samo nevladin sektor, nego i predstavnike nadležnih ministarstava na svim nivoima vlasti, ali i međunarodnih institucija koje u opisu svog djelovanja imaju obavezu rada na suzbijanju ilegalnih aktivnosti kulturnim dobrima.

Centar protiv krijumčarenja umjetninama – CPKU

Check Also

Picture 12950

Svi putevi vode u Teatar kabare Tuzla na III Festival premijera od 11.10.do 9.11. 2018

Teatar kabare Tuzla čije je sajedište već godinama u Hotelu „Tuzla“ i ove godine organizuje ...