Početna / Aktuelnosti / AUTOPUT SARAJEVO – BEOGRAD PREKO TUZLE, BRČKOG I BIJELJINE NAŠA JE VELIKA RAZVOJNA ŠANSA

AUTOPUT SARAJEVO – BEOGRAD PREKO TUZLE, BRČKOG I BIJELJINE NAŠA JE VELIKA RAZVOJNA ŠANSA

Podrška je neupitnaIMG_2860

U Bijeljini je održan sastanak gradonačelnika Tuzle, Bijeljine i Brčkog na kojem se razgovaralo o izgradnji autoputa, koji će povezati Sarajevo i Beograd preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine.

Jasmin Imamović, Mićo Mičić i Siniša Milić izrazili su punu podršku ovom projektu, ističući da na ovoj trasi, u sjeveroistočnom dijelu BiH živi oko 1,5 miliona stanovnika, da ona obuhvata dva eniteta, Republiku Srpsku i Federaciju BiH te Distrikt Brčko, a što potvrđuje i njenu ekonomsku opravdanost.

– „Razgovarali smo i o dosadašnjoj i budućoj saradnji koja je bila dobra, ali može biti i bolja Najviše priče je bilo o koridoru i autoputu i sviđa mi se ideja, koju je nekoliko puta najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi povezao Sarajevo i Banja Luku, preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine. Gradovi bi dobili puno toga na ovaj način, a građani bi bili povezani trasom od Sarajeva, preko Žepča, do Tuzle, Brčkog i Bijeljine za Beograd. Mi imamo karte i prostorno-plansku dokumentaciju i BH i RS se spaja sa Srbijom“, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mičić.

IMG_2916 (1)– „Veliki je interes građana da se Beograd i Sarajevo vežu preko Bijeljine. Dakle, Bijeljina, Brčko, Tuzla, Žepče i Sarajevo, jer na ovoj trasi, bez Sarajeva živi negdje oko 1,5 miliona stanovnika, a ovo je prilika i za bolju komunikaciju, za bolji život i za više radnih mjesta. Ovakvi sastanci će se održavati i u Tuzli i Brčko Distriktu, da bi se ojačala i nastavila saradanja svih lokalnih zajednica. Na ovaj način povezat će se ljudi iz oba entiteta i Distrikta Brčko, a pojedini glavni i idejni projekti su već gotovi“, istakao je Imamović.

Zadovoljstvo zbog održavanja sastanka iskazao je i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, ističući da su potencijali za saradnju ova tri grada veoma veliki.

– „Distrikt ima interes da bude dio mreže puteva koje su u planu da se grade na prostoru BiH. Saobraćajnice koje će povezati Distrikt, Tuzlu i Bijeljinu će unaprijediti i razvojne šanse Distrikta Brčko, uključujući funkcionisanje luke“, izjavio je gradonačelnik Brčkog, Siniša Milić.

Duška REBIĆ

Check Also

skver-tuzla

Grad Tuzla: zbog radova na rekonstrukciji saobraćajnice u ulici Džafer mahala obustava saobraćaja u oba smjera od Skvera do Doma zdravlja

“Obavještavamo građane da će se izvoditi radovi na rekonstrukciji saobraćajnice u ulici Džafer mahala, na ...