Početna / Hronika iz Tuzlanskog Kantona / 13.Međunarodni  sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda „Medena Tuzla 2018“ 7 i 8. septembra

13.Međunarodni  sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda „Medena Tuzla 2018“ 7 i 8. septembra

U organizaciji Saveza pčelara i Pčelarskog društva „Nektar“ na platou Trga slobode u Tuzli održat će se 13. Međunarodni sajam pčelarstva pod nazivom „Medena Tuzla 2018“. Sajam pčelarstva u Tuzli već je postao tradicionalan i ove godine će trajati dva dana, a posjetitelji će imati priliku po sajamskim cijenama kupiti  razne  pčelinje proizvode, preparate na bazi pčelinjih proizvoda, ljekovitog bilja, kao i literaturu na temu pčelarstvu.DSCN1873

Na Sajmu će biti predstavljeno 290 uzoraka meda koji su pristigli sa tri kontinenta. iz Evrope, SAD-a i Australije, a koji su bili na analizi na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, istakao je na press konferenciji u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla predsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Udruženja pčelara Tuzlanskog kantona, Muradif Kalesić.

Po riječima predsjednika PD „Nektar“ Šefika Čivića u BiH imamo kvalitetan med i savjetuje se građanima da kupuju med od domaćih pčelara jer se tako pomaže samo pčelarstvo.

– „U Tuzlanskom kantonu imamo 15 Udruženja pčelara sa 5.000 košnica, o kojima vodi računa 600 pčelara, koji redovno posjećuju sajmove i edukacije“, istakao je sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju  Kantonalne privredne komore Tuzla, Suad Selimović.

Profesor sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli Midhat Jašć,  koji najviše na ovim prostorima brine o ispravnosti hrane je istakao  da se na Univerzitetu temeljito istraživački radi u oblasti pčelarstva, bez ikakve pomoći države, do sada su napisana već tri doktorata vezana za naučno istraživački rad u ovoj oblasti, pojasnio je prof. Jašić.

Ovom prilikom su predstavljeni i zaključci potpisanog memoranduma između Makedonije, Crne Gore,  Hrvatske, Federacije  BiH, Republike Srpske, Srbije i Slovenije. Potpisnici Deklaracije konstatuju, da se poljoprivredno okruženje mijenja, i to u pravcu sve veće ugroženosti pčela i ostalih oprašivača. Glavne poteškoće su sve veća prisutnost intenzivne poljoprivrede, velika upotreba pesticida, globalne klimatske promjene, kao i nove bolesti pčela i štetočine, koje su posljedica globalizacije.

– „Konstatujemo da se na tržištu pojavljuje falsikovani med, koji često nije propizvod pčela, kao i med nepoznatog izvora koji potrošače zavaravaju, a za pčelare predstavljaju nelojalnu komkurenciju. Mi potpisnici se zato zalažemo, za proglašavanje medonosnih pčela ugroženom vrstom i donošenje mjera za njihovu zaštitu, za osvješćivanje potrošača o značaju konzumiranja lokalno proizvedenih pčelinjih proizvoda, za podsticanje potrošača da kupuju lokalno proizvedeni med od pčelara i da nadležne službe na nacionalnom nivou i na nivou EU intenzivnije sprečavaju pojavu falsifikovanog meda na tržištu i prema potrebi mijenjaju zakonodastvo o obilježavanje meda“, ističe se pored ostalog u Deklaraciji.DSCN1865 DSCN1867 DSCN1869 DSCN1870

Duška REBIĆ

Check Also

DSCN2904

Projekat „Panonika – Zdravo srce Tuzle“ počinje 13. oktobra tačno u podne

Ljepotu tuzlanskog turističkog brenda, Panonskih jezera nije zaustavila ni jesen, jer su se dosjetili zaposlenici ...