Najnovije vijesti
Početna / Aktuelnosti / 10 godina od proglašenja nezavisnosti R Kosovo – Odgađanje priznanja svima nanosi veliku štetu

10 godina od proglašenja nezavisnosti R Kosovo – Odgađanje priznanja svima nanosi veliku štetu

ČLANOVI ABUG “DARDANIA” TUZLA U SARAJEVU NA OKRUGLOM STOLU U POVODU 10. GODIŠNJICE NEZAVISNOSTI REPUBLIKE KOSOVO SA KOJEG JE BH VLASTIMA POSLANA PORUKA

Odgađanje priznanja svima nanosi veliku štetu4

– Učesnici okruglog stola pozvali su Predsjedništvo BiH da hitno donese i odluku o priznavanju dokumenata Kosova –

U povodu 10. godišnjice nezavisnosti Republike Kosova u Sarajevu je održan okrugli stol “Albanci u Bosni i Hercegovini – istorijskih i kulturnih veza između BiH i Kosova”.

Na okruglom stolu sugovorili:Prof.dr.Ismet Alija, prof.dr.Enes Pelidija, prof.dr.Senadin Lavić, predsjednik Zajednice Albanaca u BiH Muharrem Zejnullahu i glumac Alban Ukaj.

Ovom prilikom je skrenuta pažnja na problem u odnosu institucija BiHprema Kosovu obzirom da još uvijek nisu preduzele nikakve koraka, ne samo za priznavanje Kosova kao nezavisne države, nego ni za priznavanje dokumenata sa Kosova, koji građanima BiH porijeklom sa Kosova stvaraju velike probleme.

5Učesnici okruglog stola su pozvali Predsjedništvo BiH da hitno donese odluku o priznanjudokumenata Republike Kosova a što bi omogućilo rješavanje vitalnih i egzistencijalna pitanja građana kosovskog porijekla.

Oni su takođe pozvali nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Kosova da iniciraju zajedničke pregovore s ciljem da nađu trajno rješenja za pitanje liberalizacije i definitivnog ukidanja viznog režima.

Jedan od poziva bio je da su svi sporazumi između Beograda i Prištine treba da budu za Predsjedništva BiH u praksi prihvatljivo sredstvo eliminacije postojećih a neshvatljivih barijera I za slobodno kretanje ljudi, roba i kapitala.

Predsjednik albanske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muharrem Zejnulahu je podsjetio da se okrugli stol održavapovodu 10. godišnjice nezavisnosti Republike Kosova.

– “Svrha okruglog stola, upravo danas, 17. februara, kada je prije deset godina Kosovo proglasilo nezavisnost, jeste I da skrene pažnju institucija BiH da do sada nisu preduzeli nikakve korake za priznavanje Kosova kao nezavisne države, koja je danas realnost. Osim toga veliki je problem što vlasti BiH danas ne priznaju bilo koji kosovski dokument, a što građanima BiH kosovskog porijekla stvara velike probleme “, rekao je Zejnullahu.2(Predsjednik Albanske Zajednice BiH Muharrem Zejnullahusa predstavnicima Udruženja “Dardania”- Tuzla, Sokoli i Balaj)

Zamjenik ministra za Dijasporu i strateška ulaganja u Vladi Kosova, Qerim Bajrami, rekao je da je u Sarajevo, prije svega došao da se sastane sagrađanima kosovskog porijekla i da pokuša doprinijeti rješavanju sportih pitanja:.

-“Moja poruka će biti da vlasti u BiH još jednom razmotre priznanje Republike Kosova. Također, da što prije poduzmu korake za ukidanje viznog režima, koji je vrlo strog između zemalja i onemogućava kosovskim Bošnjacima i kosovskim Albancima da slobodno putuju između Kosova i BiH “, rekao je Bajrami istakavši kako je to “očigledno kršenje ljudskih prava”.

– “Mnogi ljudi ovdje ne mogu uživati ​​u svojim pravima, pravu na imovinu, zato što su potrebni lični dokumenti koje BiH ne priznaje jer su izdata na Kosovu. Ovo je besmisleno jer, kao što znate, mi imamo slobodu putovanja sa Srbijiom i svim zemljama regiona, a to ne možemo postići samo sa BiH “, objašnjava Bajrami.

1Svoje viđenje oko viznog režima dviju zemalja komentarisao je i predsjednik Udruženja “Dardania” – Tuzla, Rizah Sokoli.

– “Mislim da naša, BH vlada mora da se angažuje u tome jer smo dugo ovdje, dali smo svoj doprinos u svim aspektima, i prije, tokom i nakon rata, pa i dan danas. Mi ovu zemlju osjećamo kao svoju domovinu, jer svojom voljom smo je izabrali da živimo sa svojim porodicama. Sramotni vizni režim koji je danas na snazi otežava svaki vid saradnje između građane BiH i Kosova. Ovaj vizni režim je doveo i do otežanja i prekida doskorašnjih čvrstih  privrednih, ekonomskih, trgovinskih, kulturnih, sportskih, rodbinskih i prjateljskih veza što je pogubno za sve nas. Teško je vjerovati al istina je; da kosovari putuju bez problema u zemljama regiona pa i u samoj Srbiji ali ne mogu u BiH”, rekao je Sokoli.3(Poslije završetka Okruglog Stola predstavnici Albanske Zajednice Zejnullahu i Sokoli dijele učesnicima knjigu “Stogodišnji put slobode”, autori A.Vlasi i E.Avdić)

O učešću Albanaca, vojnika na prvim linijama i komandanata u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini, na tribini je govorio i prof. dr. Ismet Alija. U prilog tome je, između ostalog naveo susret Alije Izetbegovića sa Salijem Berišom iz 1993. godine, kada je Izetbegović rekao da Albanci aktivno učestvuju u odbrani zemlje na čijem je čelu. O bošnjačko-albanskim odnosima i sponama te osjećaju bliskosti, gledano iz historijskog ugla, govorio je prof.dr. Enes Pelidija, podsjetivši da je nezavisnost Republike Kosovo proglašena 17. februara 2008. godine u 16 sati, a dan kasnije uslijedilo je priznanje od više država da bi do danas to učinilo više od stotinu zemalja. Brojne su spone između Albanaca i Bošnjaka, historijske, vjerske i kulturne, bilo da se o genezi tih veza zna i govori ili da je znanje oskudno,pa čak i nikakvo, rečeno je na tribini (okruglom stolu) u Sarajevu, održanoj u organizaciji Zajednice Albanaca u Bosni i Hercegovini povodom decenije od proglašenja nezavisnosti Republike Kosova.

Centralna manifestacija povodom 10-te godišnjice od proglašenja Republike Kosova nezavisnom državom održana je u Hotelu “Holivud” na Ilidži. Na samom obilježavanju, u velikom broju bili su prisutni Albanci, porijeklom sa Kosova iz svih dijelova BiH: Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Visokog, Maglaja… Potvrdili su svojim boravkom i podrškom obilježavanju ovog značajnog datuma Albanci snagu svojih međusobnih veza ali i želju da zajednički sa drugim narodima grade uspješnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu. Organizator obilježavanja bila je Albanska zajednica u BiH na čelu sa predsjednikom Muharremom Zejnullahom.4(Članovi Udruženja “Dardania” na Centralnoj Manifestaciji Dana Nezavisnosti Republike Kosova u Hotelu “Holivud” na Ilidži)5(Predsjednik Albanske Zajednice BiH Muharrem Zejnullahu lijevo, zamjenik ministra R.Kosova za Diasporu Qerim Bajrami i predsjednik Udruženja “Dardania” Tuzla Rizah Sokoli)

M.Čajić

 

 

 

 

Check Also

Vlada TK prihvatila povećanje rashoda u milionskim iznosima: Pokrenut postupak izrade Odluke o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca 2019.

Na vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju o dodatnim sredstvima potrebnim za izradu ...